avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... formularea unei intaminari corecte si complete in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

formularea unei intaminari corecte si complete in procesul de divort

Buna ziua!
Sunt Georgiana si am mare nevoie de sfatul dvs.Sotul meu a deschis actiune de divort din culpa comuna,cu cerere de schimbare a numelui si motive de divort generale si mincinoase.sunt total impotriva divortului.Sfatuiti-ma la primul termen cum procedez,iau sau nu avocat si daca e bine sa formulez intampinare ce voi scrie concret contaracarand fiecare capat formulat de el.mentionez ca avem copii minori,nu doresc sa revin la numele avut in ainte de casatorie .As formula eu o intaminare si avocat parca nu as angaja inca .Sper totusi sa se razgandeasca pana la termen mai este inca o lunaSE VA MAI PUTEA PRELUNGI ATUNCI TERMENUL CERAND DOAR ATUNCI AVOCAT PE MOTIVUL CA AM SPERAT SI CHIAR DISCUTAT DE IMPACARE?VA MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNSUL DVS.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:39, 6 Noiembrie 2012
Doamna, mergeti sa va informati macar despre drepturile dv. la un avocat, ca poate nu angajati unul, dar macar sa stiti cam ce se mananca si cu ce.
Sa va explice ce e aia intampinare, ce drepturi pierdeti etc., nu va lasa instanta sa va spuneti tot oful in fata ei, ca nu prea are timp...
Buna ziua!
Am revenit cu amanunte....am avut primul termen unde eu am spus ca doresc amanare pentru impacare si am primit termen pana la 30 ianuarie 2013.Cum procedez atunci?Daca sotul meu tot va spune ca el doreste divort...mai am o sansa sa cer un nou termen pentru angajare aparator si formulare intampinare avand in vedere ca este prevazut in cod asa ceva si nu am primit acel termen?Va multumesc anticipat pentru raspuns
Ultima modificare: Marți, 30 Octombrie 2012
georgianapop, utilizator
dvs. de fapt ce doriti?...cumva sa nu divortati? asta indiferent ce spuneti nu cred ca se va intampla mai ales daca sotul mentine cererea si are si avocat.
Din pacate, daca sotul Dvs. isi va dori neaparat sa divorteze, noul Cod Civil permite chiar si invocarea propriei culpe, cu masura "reparatorie" a obtinerii despagubirilor/ prestatiilor compensatorii acordate partii inocente. Curtea Constitutionala, in decizia 759/2012 retine:

" În aceste condiţii, Curtea reţine că art. 379 alin. (1) din Codul civil, făcând trimitere la art. 373 lit. b), prevede expres în primele două teze necesitatea stabilirii culpei în vederea desfacerii căsătoriei, fie culpa unuia dintre soţi, caz în care divorţul se pronunţă din vina sau împotriva acestuia, fie culpa ambilor soţi, caz în care căsătoria este desfăcută cu această menţiune. Este preluată astfel o mai veche soluţie jurisprudenţială consacrată şi în art. 617 din Codul de procedură civilă. Soluţia este parţial diferită de cea clasică numai în situaţia în care o cerere de divorţ este întemeiată pe art. 373 lit. b) şi art. 379 alin. (1) din Codul civil, iar din probele administrate rezultă exclusiv culpa reclamantului, dacă pârâtul nu a formulat, la rândul său, cerere de divorţ. În această situaţie sunt posibile două soluţii: reclamantul nu îşi asumă responsabilitatea pentru destrămarea căsătoriei şi cererea sa va fi respinsă sau reclamantul îşi asumă această responsabilitate şi căsătoria se desface din culpa sa exclusivă. În acest din urmă caz (desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a reclamantului) ne aflăm, aparent, în ipoteza încălcării principiului nemo auditur propriam turpitudinem allegans (nimeni nu poate invoca propria culpă). În realitate, această prevedere nu este în dezacord cu principiul enunţat, atâta vreme cât Codul civil prevede o serie de norme care vor putea fi folosite de soţul inocent pentru sancţionarea soţului vinovat, chiar dacă acesta din urmă a formulat divorţul, respectiv: obţinerea despăgubirilor prevăzute de art. 388 din Codul civil, obţinerea pensiei de întreţinere conform art. 389 din Codul civil, obţinerea prestaţiei compensatorii în temeiul art. 390 din Codul civil."

Daca insa Dvs. credeti ca nu ati facut inca tot ceea ce va sta in putinta sa va salvati casatoria si sa dati sansa copiilor Dvs. sansa de a creste intr-o familie "intacta", pentru a avea constiinta impacata, mai puteti obtine amanari fie pentru angajarea asistentei juridice fie pentru demararea unei proceduri de mediere conform art.43 alin (1), coroborat cu art 61 si urmatoarele din Legea 192/2006 privind medierea. Judecata se va supenda pe durata procedurii de mediere la cererea partilor, iar la incheierea procedurii, finalizata fie printr-un acord, fie printr-un proces verbal in care mediatorul consemneaza esuarea procedurii, actiunea va fi repusa pe rol, fiind scutita de taxa judiciara.
Nu cred ca sotul Dvs. va refuza demersul, cum nu ar fi o dovada de buna credinta, mai ales pt ca si-a invocat si propria culpa, iar la mijloc sunt doi copii. Astfel castigati si timp si...sansa unei concilieri mediate. Nimic nu este imposibil :)

Cu empatie,
Silvia Puskas
Corect, ne puteti spune ce doriti?
Personal, cred ca nu stiti inca ce doriti, caci oscilati intre a va impaca, a scrie o intampinare dulce si a va razbuna, atacandu-i si demontandu-i cererea.
Sigur, este normal sa oscilati in situatia aceasta, sunteti tensionata, emotionala. Dar este si motivul pentru care v-am recomandat sa mergeti sa va informati caci, in functie de informatii complete, va este mai usor sa luati o dedcizie, sa incetati starea de confuzie si sa va hotarati sa mergeti pe un drum.

Va doresc zile senine!

Alte discuții în legătură

Divort Lala46 Lala46 Buna ziua El are o amanta de 3 ani si a depus actele de divort. Eu nu am bani de avocat, societatea la care lucrez este intr-o situatie financiara grea, are ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca nu am bani de avocat cosmin3000cosmin cosmin3000cosmin am lucrat in germania anul acesta in timpul cat am fost in germania sotia mea sia gasit pe altcineva am aflat asta dupa ce am venit si am cheltuit o parte din ... (vezi toată discuția)
Divort din culpa comuna snowwhite snowwhite as avea nevoie de ajutor... as vrea sa depun actele pentru divort, dar am nelamuri in ceea ce priveste formularea cererii de divort.este vorba despre un ... (vezi toată discuția)