avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical inca din prima zi dupa incheierea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical inca din prima zi dupa incheierea concediului pentru ingrijire copil pana la 2 ani

Buna ziua,
Sunt o mamica care incepand cu data de 29 sept ar trebui sa incep activitatea la locul de munca.pe 28 sept fetita mea implineste 2 ani.Nu am reusit sa merg sa incep formalitatile pentru reinceperea activitatii,deoarece fetita mea s-a imbolnavit si m-am internat cu ea in spital.Din pacate nu pot incepe serviciul deoarece suntem inca in spital pentru mai multe investigatii si tratament. Am sunat la firma si am anuntat ca nu pot veni si ca o sa fiu in concediu medical o saptamana sau 2 incepand cu data de 1 Oct. am inteles ca cei de la firma unde lucrez nu imi accepta concediu medical .
Ce sa fac? Cum sa procedez in asa situatie?
Nu pot sa imi las copilul...si nu e vina mea ca are probleme de sanatate...
Va rog sa ma ajutati,,,Sunt disperata.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 21 Noiembrie 2012
1. Conform legii angajatorul este obligat sa va plateasca concediul medical si apoi sa solicite rambursarea sumelor de la CJAS.

2. Singura dvs. obligatie este sa prezentati angajatorului certificatul medical.
tudorvaleriu a scris:

1. Conform legii angajatorul este obligat sa va plateasca concediul medical si apoi sa solicite rambursarea sumelor de la CJAS.

2. Singura dvs. obligatie este sa prezentati angajatorului certificatul medical.



"Art. 40.
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite"
Eu inteleg ca termenul de 90 de zile este pentru angajator. In 90 de zile, trebuia sa solicite rambursarea sumelor de la CJAS. Asta nu inseamna ca angajatorul poate fi exonerat de plata indemnizatiei de concediu catre angajat. Angajatul a depus in termen concediul medical, mai departe e problema angajatorului. Iar drepturile banesti ale angajatului se prescriu in 3 ani. Sau nu mai e valabil?
"Norma din 27/01/2006
Art. 82. - Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite. Cuantumul indemnizatiilor astfel solicitate se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical."
Mai este valabila?
1. Cand v-a redat, intr-un raspuns anterior, art.40 din OUG 158/2005 am scris acolo asa:
(alineat modificat prin art.I pct.10 din OUG. nr. 36/2010, în vigoare de la 26 aprilie 2010)


2. Iar art.82 din Normele de aplicare a OUG 158/2005 s-a modificat si el prin art. I pct. 26 din Ordinul C.N.A.S. nr. 470/2010, în vigoare de la 12 mai 2010:

Art. 82. - Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era în drept sã le solicite. Cuantumul indemnizaţiilor astfel solicitate se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.

3. Atat art.40 din OUG 158/20085 cat si art.82 din Normele de aplicare a ei se refera la solicitarea indemnizatiei pentru concediu medical de catre salariat si plata acesteia de catre angajator.

4. Angajatorul trebuie sa plateasca indemnizatia la prima chenzina iar apoi trebuie sa faca demersurile pentru a incasa banii de la CJAS (dar asta este problema lui, nu a dvs).

5. - Daca dvs. ati predat certificatele medicale la timp si nu ati primit banii atunci ii puteti solicita in termenul de prescriptie general de 3 ani.
- Dar pentru asta trebuie sa dovediti ca ati predat certificatele medicale la angajator.
- De ce nu faceti sesizare la CJAS asa cum am spus mai la inceputul topicului:

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:

a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

5. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata concediu medical ion predescu ion predescu poate fi refuzat la plata un concediu medical datorita faptului ca salariatul nu a prezentat adeverinta de stagiu de cotizare nefacand dovada ca este asigurat, ... (vezi toată discuția)
Sume nerecuperate de la fnuass miruna82 miruna82 In perioada aprilie 2011- martie 2012 au fost depuse un numar de 9 cereri de restituire sume de recuperat pentru concedii medicale de la FNUASS.. pentru nici o ... (vezi toată discuția)
Concediu medical nicolaeivan nicolaeivan neplata concediului medical de catre angajator,urmat de incetarea contractului de munca cu acordul partilor.Au trecut aproximativ 2 luni de la incetarea ... (vezi toată discuția)