interesant !!
"
Unde va este logica?
In ceea ce priveste timpul de munca, Codul muncii nu distinge ca este vorba de un singur contract.
Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.-Acest articol se refera la toate contractele de munca pe care le are omul, nu la unul singur.
Mai ganditi-va!
Cu stima...
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for... "
ha, ha, ha, ha, LOGICA !!!
TGD:
"Interpretarea desemnează operaţiunea intelectuală de stabilire a sensului exact al normelor juridice, în vederea aplicării lor şi, deci, a soluţionării unor cauze. (...)
1. Interpretarea gramaticală sau literală se bazează pe procedeele de analiză morfologică şi sintactică a textului, pornind de la sensul gramatical al cuvintelor folosite. Aceasta presupune clarificarea în prealabil a problemei terminologiei juridice, înţelesul unor termeni şi expresii utilizate într-un text juridic poate fi acelaşi cu cel din limbajul obişnuit sau poate fi diferit. Uneori legiuitorul însuşi explică în text sensul unor termeni pentru a asigura înţelegerea lor corectă şi uniformă.
2. Intenţia legiuitorului trebuie dedusă din întreg textul legii,dacă e vorba de un articol.
3. Interpretarea sistemică/ sistematică se bazează în stabilirea înţelesului unor norme pe coroborarea lor cu alte norme, fie aparţinând aceleiaşi instituţii juridice sau ramuri de drept, fie aparţinând unor instituţii sau ramuri diferite.
4. Interpretarea teleologică sau după scop se bazează pe finalitatea actului normativ interpretat. "
In aceste conditii teoretice, hai sa vedem cum interpretam prevederile legale raportat la intrebarea initiatorului de topic (adica: Este legal (atentie, intrebarea nu e daca se poate moral, fizic sau psihic, ci daca este posibil juridic, adicatelea legal) ca o persoana fizica sa lucreze in acelasi timp in cadrul a doua cim, fiecare de 8h/zi?)
Recurgand la interpetarea juridica a normei, ajungem la:
1. Care este intentia legiuitorului raportata la locul in care norma se gaseste in Codul muncii?
Norma este la Articolul 111 - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Art. 111 face parte din Titlul III - Timpul de munca si timpul de odihna / Capitolul I - Timpul de munca / Sectiunea 1 - Durata timpului de munca
Primul articol din titlul respectiv zice asa:
Articolul 108 - Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului (subl. mea: este vorba de un singur angajator!! daca legiutorul ar fi vrut, aar fi scris "la dispozitia angajatorilor", dar nu facut-o! ) si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca (subl. mea: contractului, nu contractelor individuale de munca!!, conform vointei legiuitorului!), contractului colectiv (iarasi este vorba numai de unul!!!) de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.
Din acest articol 108, "maiganditul !" si logica mea imi spun clar ca, pe parcursul intregului Titlu III din codul muncii, vorbim de timpul de lucru din cadrul unui singur CIM.
2. Observam ca, pentru a preintampina ca fiecare sa inteleaga ce-l taie capul in privinta "timpului de munca", din capul locului, legiuitorul ne-a date definitia legala a acestui concept, tocmai in art. 108, pe care l-am citat mai sus.
Pe scurt, timpul de munca (in orice context s-ar gasi el in legea cu pricina) = timpul in care salariatul se afla la dispozitia UNUI angajator, in executarea UNUI cim.
3 si 4. Nu pot sa trec peste evidenta definitiei legale si a locului in care interdictia este plasata, deci reforumulez art. 111 conform celor descoperite: Durata maxima legala a timpului in care salaritaul executa un cim, nu toate cim-urile, la un angajator, nu la o suta (cunoscut si sub forma de timp de munca) nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare."
Daca asi fi Toma necredinciosul si as ignora 1 si 2, tot mi-ar ramane o serie de intrebari insurmontabile vis-a-vis de interpretarea ca vorbim de "timpul de lucru la toti angajatorii" (teoria interpretarii "per a contrario" prin reducere "ad absurdum")
- este constitutionala o astfel de restrangere a dreptului la munca?
- in fond, pentru cine instituie obligatii regula de la art 111? Pentru angajat ori pentru firma? Nu uitati ca "obligatia juridica" se descopera prin intrebarea "Cine va fi sanctionata daca nu o respecta"
@ OLTEANCA: in ... logica dvs., daca este o obligatie a salariatului sa nu lucreze mai mult de 48h/luna in toate cim-urile pe care le are, care este sanctiunea pentru salariat? Cine o constata si o aplica? Cate astfel de sanctiuni ati vazut dvs. aplicate?
Iar daca nu este o obligatie a salariatului, atunci a cui este?
A angajatorului? Pai daca e a angajatorului, atunci poate privi numai contractul, recte timpul de lucru la acel angajator, nu?
A angajatorilor? Si atunci cum se asigura cei trei angajatori ai mei ca o respecta (pe obligatie): toti impreuna (daca da, cum mama ploii fac asta?) sau fiecare pentru el, in cim-ul lui (daca fiecare pentru el, atunci ... fiecare pentru el va fi in ordine, cred eu)?
Puteti dvs. concluziona in mod logic (formal sau juridic, cum doriti) si rezonabil, omeneste, ca cei 3 angajatori au o obligatie "comuna": socotit impreuna, sa nu lucreze cu mine mai mult de 48 ore/luna??
- in final, cum pot descoperi cei trei angajatori simultani ai mei (X,Y,Z) cat lucrez eu suplimentar la fiecare, si asta in timp real, in asa fel incat impreuna sa nu depaseasca minunatele 48 h/sapt. Cum pot descopri ei asta daca au, salaariat afurist, ascund numarul de ore de la fiecare (ca doar nu exista nicaieri obligatia sa dau lui X raportul ce-am facut aseara la Y sau la Z)?
Suna Y pe Z si-l intreaba: "Ba', cat a lucrat smeagull la tine ieri. Zi-mi, ba' , ca vreau si eu sa bage azi vreo 5 suplimentare... E voie de la tine saptamana asta? Da' de X ce stii..."? Si daca Z ii inchide telefonul in nas, cum procedam?
In fine, deja "m-am mai gandit" prea mult, si am lungit mesajul inutil.
Concluzia mea ramane ca este legal ca o persoana sa aiba, in acelasi timp, doua sau trei sau cinci contracte individuale de munca, cu norma intreaga, cata vreme angajatorii respectivei persone nu au nimic importiva acestui lucru.
Numai bine!
Citeste mai mult:
www.avocatnet.ro/content/for...