avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procura speciala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procura speciala

cum pot obtine o procura sau imputernicire prin care sa o pot reprezenta pe mama mea care se afla internata in spital si nu poate fi deplasata fiind imobilizata. in plus nu poate vorbi in urma unui accident vascular cerebral. la spital mi-au spus ca nu permit intrarea unui notar. o declaratie de curatela la primarie nu se poate ptr ca ea se afla internata in B iar domiciliul stabil il are in alt judet si nu cred ca va mai ajunge acasa urmand a o interna intr-o unitate specializata din jurul B. am nevoie sa pot ridica pensia ptr a putea achita o parte din cheltuielile cu internarea in spitale.
care este modalitatea prin care pot obtine o procura fara a fi deplasata la notar ci doar pe baza actelor medicale care atesta starea de imobilizare?
Cel mai recent răspuns: Daniela Marinescu 1969 , utilizator 07:19, 19 Octombrie 2024
Oficiul Postal nu va permite ridicarea pensiei pe baza ”procurii de mana”, legea specifica in mod clar ca este nevoie de procura autentica. Prezenta notarului in spital nu este posibil sa fie ”interzisa”. Cel mai bine ar fi sa insistati pe aceasta varianta. Desigur insa ca notarul va trebui sa ia un consimtamant valabil, de aceea este bine sa va asigurati ca acest consimtamant exista.
Poate ca nu "procura de mana" ar fi termenul, dar totusi exista asa ceva in cazuri extreme in care un pensionar are probleme de acest gen. Credeti-ma, se poate cu certificarea spitalului ca se afla internata. Dar, precum am zis, nu tine la nesfarsit aceasta metoda. Momentan, este aplicabila. Am zis, pentru cazuri extreme. Ori stampila spitalului certifica acest fapt. İncercati, veti vedea ca este adevarat. İn ceea ce priveste afirmatia doamnei avocat precum ca este nevoie doar de procura autentica, este adevarat. Si acest act reprezinta tot "procura autentica" pentru ca este dat in fata unei autoritati si certifica un fapt. İar in instructiunile postale (sau cum li se mai spun, "legile postei" :D) este prevazut acest fapt de forta majora. Pentru ca si instructiunile postale sunt tot legale.
İncercarea moarte nu are. Succes.
Ultima modificare: Luni, 1 Octombrie 2012
tarkan, utilizator
Joha a scris:

Curatela se autorizeaza de autoritatea tutelara, daca doriti sa o puneti sub interdictie va dresati instantei de tutela pt a va numi tutore.

eu nu intentionez sa o pun sub interdictie. vreau doar sa pot ridica pensia ei ptr a putea achita din cheltuielile pe care le am cu spitalizarea si apoi cu internarea intr-un centru specializat.
asa cum spuneam pensia ei este insuficienta ptr a achita tariful practic care in majoritatea cazurilor depaseste 1800-2000 lei. voi fi nevoit sa suplimentez peste pensia ei aprox. 600 lei iar daca nu voi avea posibilitatea sa pot ridica pensia am incurcat-o. daca aveam fonduri suficiente nici nu ma interesa pensia ei iar in momentul actual sunt efectiv "stors"de resurse.

luna aceasta am reusit sa ridicam pensia lasandu-i o imputernicire unei vecine si avand in vedere ca factorul postal le cunoaste i-a lasat pensia dar a pus conditia ca la urmatoarea sa-i dam o procura de la notar.

voi fi nevoit sa merg luna urmatoare in perioada pensiei si sa incerc cu "vorba buna" sa-i explic situatia si sa o conving sa imi dea pensia pana voi reusi obtinerea un document oficial in instanta sau la notar.

eu ma gandeam si la o varianta daca notarul imi va legaliza imputernicirea pe care am lasat-o vecinei dar nu prea cred.
sau sa fac o procura in numele mamei si "semnata" de ea prin care o imputerniceste pe vecina si pe care sa o legalizez la notar. iar in perioada asta sa incerc obtinerea curatelei care banuiesc ca este de durata.

@tarkan, multumesc ptr urarile de sanatate.
Telefonati la Autoritatea tutelara din cadrul primariei unde domiciliaza mama si expuneti problema.
Intrebati daca au un model de cerere pentru numirea curatorului. Va fi necesar si examenul psihologic, printre alte acte medicale.
Depuneti cererea la judecatoria competenta, care va stabili un termen de judecata scurt, max 2 sapt, timp in care instanta va solicita efectuarea anchetei sociale.
Tineti legatura cu Autoritatea tutelara pentru efectuarea anchetei sociale si va sustineti cererea la termenul fixat de instanta.
Mandantul tb sa fie in fata notarului, nu se poate delega alta persoana in fata notarului sa semneze...puteti legaliza procura autentica data in fata notarului....altceva nu puteti legaliza si nici face....

Insistati. Vina notarul in spital...este un drept pe care nu l poate refuza niciun medic ....

Alte discuții în legătură

Curatela bolnav nedeplasabil cyan cyan ma aflu in situatia urmatoare: mama mea a facut recent un accident vascular cerebral in urma caruia a ramas partial paralizata, nu se poate deplasa, este ... (vezi toată discuția)
Obtinere curatela nick58 nick58 Pot sa ma adresez unui notar pt. a se ocupa de obtinerea unei curatele? A decedat sora tatalui meu, iar in testamentul lasat este trecut si el. El este ... (vezi toată discuția)
Procedura pentru a instaura curatela at_1970 at_1970 Buna ziua, as vrea sa stiu care e procedura pentru a instaura curatela pentru mama care are certificat de handicap pentru Alzheimer? Va multumesc. (vezi toată discuția)