avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... evacuare chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

evacuare chiriasi

Exista vreun motiv pentru a nu putea evacua pe loc (eventual cu sprijinul politiei) niste chiriasi care nu au respectat contractul, in care exista mentiunea ca intr-o asemenea situatie ei au obligatia sa elibereze locuinta in maximum 10 zile de la data incalcarii acestuia?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 12:27, 11 Octombrie 2012
multumesc frumos! banuiesc ca pot recupera integral inclusiv cheltuielile de judecata, asa este?


Daca contractul a fost semnat dupa 1 octombrie 2011 si daca acesta a fost inregistrat a fisc, puteti merge direct la Executorul Judecatoresc pentru inceperea executarii silite si obtinerea investirea cu formula executorie. Asta e valabila strict daca sunt valabile cele doua conditii de mai sus (semnat dupa 1 oct. 2011 si este inregistrat la AFP)

Inainte de a incepe procedura de executare silita trimite-tii prin posta o notificare privind rezilierea contractului de chirie pentru neindeplinirea obligatiilor si acordatii un termen rezonabil pentru eliberarea apartamentului. Notificarea sa fie trimisa cu confirmare de primire.
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Avand in vedere ca prelungirea cu 1 singura saptamana a acestei stari de fapt ma pune deja in situatia de a inregistra pierderi financiare, mi-ar fi de mare folos sa inteleg daca apeland doar la un executor pot recupera toate sumele in discutie, mai exact:
- sumele reprezentand cheltuielile curente ale apartamentului (curent, intretinere, etc);
- sumele achitate catre executor;
- taxe de diverse feluri generate de procedura juridica;
- sumele neincasate din chirie ca urmare a neachitarii acestora de catre actualii chiriasi pe de o parte si apoi a imposibilitatii inchirierii apartamentului catre alte persoane;
- eventuale alte costuri legate de aceasta procedura;
- eventuale daune sau costuri impuse in vederea efectuarii curateniei.

sau este nevoie de o procedura mai complexa in acest sens?
Dacă contractul a fost semnat dupa 1 octombrie 2011 si a fost inregistrat la Administratia Finantelor Publice conform legii, atunci acesta este de drept, in virtutea legii,titlu executoriu.

Apelând la un Executor Judecatoresc competent teritorial, acesta vă va ajuta (sau ar trebui sa va ajute) sa obtineti investirea cu formula executorie a titlului executoriu. Investirea cu formula executorie se realizeaza de instanta competenta, adica judecatoria unde este arondat imobilul inchiriat.

Trebuie sa intelegeti ca procedura juridica merge incet, uneori mai incet a melcul, mai ales dacă chiriasul isi angajeaza un avocat bun.

In final totusi veti reusi sa ii evacuati din imobil si să vă recuperați următoarele debite:
1. Sumele reprezentând chiria datoratâ până în momentul rezilierii contractului
2. Sumele reprezentând chiria datorată după momentul rezilierii contractului, reprezentând daune către locator pentru că locatarul a refuzat să elibereze imobilul
3. Sumele reprezentând cheltuielile de întreținere a imobilului (întreținere, electricitate, etc.), dacă acestea reveneau, conform contractului, în sarcina locatarului.
4. Suma de bani reprezentând onorariul executorului judecătoresc.
5. Cheltuielile procedurale și de asistență juridică necesare dvs. pentru a purcede la evacuarea silită (taxe postale, onorariu avocat, etc)

Nu puteti cere daune sau plata cheltuielilor pentru efectuarea curateniei.
@Alex_Munteanu:
Ceea ce spuneți D-voastră este regula generală în materie de închiriere. În cazul închirierii locuințelor avem regulile speciale prevăzute de art. 1824 - 1835 NCC.

@nsemeniuc:
Bineînțeles că veți putea obține și cheltuielile de judecată dacă partea adversă (adică chiriașul) cade în pretenții și D-voastră ați cerut cheltuieli de judecată.
Ultima modificare: Duminică, 7 Octombrie 2012
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Clauza contract de inchiriere spatiu comercial intre doua societati trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Care ar trebui sa fie clauza specificata intr-un contract de inchiriere spatiu comercial intre doua s.r.l.uri, ca in caz de neplata a chiriei, ... (vezi toată discuția)
Evacuare michirto michirto as vrea sa stiu in cazul in care chiriasii nu au platit chiria de 5 luni si nu au contract decat cu un delegat al propietarului facut la o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Contractul de inchiriere - titlu executoriu virgo19 virgo19 Buna ziua, Am citit undeva ca, conform NCPC, contractul de inchiriere inregistrat la anaf constituie titlu executoriu. Vreau sa stiu daca este adevarat. Am ... (vezi toată discuția)