Am un copil cu cineva cu care nu sunt casatorit.Datorita unor zvonuri nu am recunoscut copilul desi am locuit impreuna de cand am aflat ca vom avea un bebelus si pana a venit pe lume(chiar am asistat-o in sala de nasteri)!dupa ce s-a facut certificatul am regretat hotararea mea si-am decis sa-l recunosc cat mai repede posibil insa nu au vrut(ea si falimia ei),m-au chemat in judecata si acum nu stiu ce sa fac?sa-l recunosc din prima sau sa fac un test ADN?Daca nu fac ADN,daca nu este al meu?daca il recunosc direct ce se schimba in certificatul de nastere?doar in locul liniutei apare prenumele meu?se schimba si numele de familie al ei cu al meu?adica copilul va avea numele meu de familie?eu am vrut si vrea ca acest copil sa aibe o familie pt ca de-aia a fost daruit de Bunul Dumnezeu!Astept niste raspunsuri clare cat mai detaliate si explicite si cu responsabilitate maxima!daca este nevoie va mai stau la dispozitie si cu alte detalii va multumesc anticipat
copilul are 7luni azi implinite! imediat dupa ce a fost facut certificatul de nastere al copilului, adica dupa ce mama ei a scos-o din maternitate chiar in acea zi eu i-am spus mamei copilului ca-mi pare rau de hotararea facuta si ca doresc sa recunosc copilul si sa fim o voi plati tot si nici nu vor mai fi de acord sa ne impacam vreodata iar copilul ma va ura pt asta de-aia sunt in MEGA MAXIME DUBII
apropo pot face asta fara ca ea sa fie de acord?sau cum pot face?sa merg la starea civila sa anunt asta?ca mai apoi sa merg sa contest cand voi avea bani?dati-mi sfaturi.
Doamna ji_jane2, ati spus mai sus ca "In legatura cu numele, daca e copilul dvs cereti ca instanta sa incuviinteze sa va poarte numele, daca mama se va opune, va fi cam greu".
De ce sau pe ce va bazati cand ati spus ca va fi cam greu?!
Va intreb pentru ca ma aflu intr-un astfel de proces si eu ma opun ca sa schimb numele copilului de 6 ani pe care il cresc singura de la nastere, in conditiile in care nu am fost casatorita cu tatal biologic, nu am locuit nici o zi impreuna cu el si copilul, iar copilul l-a cunoscut abia la varsta de 3 ani.
In fond si apel i s-a respins cererea, urmeaza recursul.
Multumesc.
In cazul dvs tatal n-o sa castige veci. Copilul are un nume pe care-l poarta de ceva vreme ( 6 ani in cazul dvs). Pt a-l schimba, trebuie sa existe niste motive serioase, intemeiate. Ce motive sa aiba tatal in afara de orgoliul lui? Daca ar sta locui cu el, as intelege sa poarte un nume comun, dar asa copilul sta cu dvs, aveti nume comun, nume declarat la inregistrarea copilului...
Motivatia instantei o aveti pe hotararile respinse. Din ce motive i s-a respins cererea pe fond, apoi la apel ?
Conteaza si ce motive invoca tatal in cererea sa.
La fel si in cazul de fata, nu-s casatoriti, cred ca nici nu vor sta impreuna, copilul a fost declarat cu numele parintelui fata de care s-a stabilit filiatia.
Numele copilului se schimba pt motive intemeiate, parte din aceste motive sunt enumerate si in OUG 41/2003. Corect, se poate schimba numele daca ulterior se stabileste filiatia si fata de celalalt parinte, insa in cazuri cand parintii se casatoresc, sunt de acord amandoi etc
Am sa va redau din hotararea pe fond:
"Instanta va respinge ca neintemeiate cererile de a se lua act de recunoasterea paternitatii minorului X si de obligare a paratei reclamante la inregistrarea modificarilor in certificatul de nastere, d eobligare a paratei la obtinerea unui nou certificat de nastere, fata de imprejurarea ca recunoasterea copilului conceput si nascut in afara casatoriei se poateface prin declaratie data la serviciul starii civile, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data, in aceasta a doua ipoteza, incidenta in speta, inscriindu-se prin mentiune pe marginea actului de nastere, producand efecte retroactive din momentul existentei faptului marturisit, respectiv nasterea copilului, si chiar mai inainte, conceptia sa. Recunoasterea are ca principal efect juridic stabilirea paternitatii copilului fata de barbatul care face declaratia, fiind de prisos ca instanta s aia act de acest fapt. Avand in vedere art.46 si 49 din Lg.1191996, paratei nu ii incumba nici o obligatie privind emiterea unui alt certificat de nastere, cata vreme, potrivit textelor de lege mentionate, inscrierile mentiunilor la modificarile intervenite la starea civila a persoanei, putandu-se face din oficiu sau la cererea persoanei interesate, pe baza actului d erecunoastere intocmit potrivit legii.
Cat priveste cererea de incuviintare ca minorul sa poarte numele reclamantului-tata, instanta o apreciaza ca neintemeiata din urmatoarele considerente:
Verificand inscrisurile depuse la dosarul cauzei, instanta constata ca la 25.09.2006 s/a nascut minorul X, primind la nastere numele de familie al mamei. Ulterior, la data de 25.07.2009, pe actul de nastere s eface mentiunea declaratie de recunoastere pentru minorul X.
Cum art. 64 din Codul familiei lasa la latitudinea instantei incuviintarea purtarii de catre copil a numelui tatalui, instanta apreciaza ca la acest moment nu este in interesul minorului sa poarte numele d efamilie al reclamantului, copilul fiind inscris la gradinita cu numele pe care il poarta in prezent si care este cel sub care se identifica si este cunoscut in colectivitate, instanta retinand si modalitatea in care reclamantul a inteles sa-si recunoasca paternitatea (la 3 ani de la nasterea copilului si fara a arata motivele care l-au impiedicat sa o faca in conditiile art. 57 din Codul familiei)".
In apel, tatal a contracarat cam asa:
"Este putin probabil ca un copil de 5 ani (la acea data, in prezent avand 6 ani!) sa constientizeze faptul ca se identifica in colectivitate sub un anume nume de familie (??!!), in conditiile in care sunt la inceput de drum.
Intr-o alta ordine d eidei, apreciem ca nu s epoate retine argumentul folosit de instanta de fond si anume acela al cunoasterii de catre colectivitate a numelui sau de familie.
Facem aceasta afirmatie in conditiile in care discutam de un copil de 5 ani si nu de o persoana aflata spre varsta adolescentei care ar fi mult mai interesata de acest aspect in conditiile unei anume celebritati sau a dorintei de a accede la titulatura nobila de "vedeta de televiziune" sau de "asistenta" a vreunei emisiuni.
.......
Analizand toate considerentele hotararii cu privire la acest capat de cerere, precum si criticile pe care le-am adus, apreciem ca instanta de fond a gresit in momentul in care a respins acestcapat de cerere, singura solutie corecta si legala fiind aceea de admitere a acestei solicitari".
In apel, motivarea a fost cam alambicata (sincer, daca nu as fi stiut finalul, as fi avut impresia ca-i da castig d ecauza pe acest capat de cerere), dar finalul a fost: respingem cererea de incuviintare schimbare nume!
Intre timp, domnul "tata" imi trimite sms-uri (probe deja aflate in dosar) prin care ma intreaba, tendentios "oare e al meu copilul?!"....
Sau email-uri, prin care sunt facute nesimtita si tupeista pentru ca am avut curajul sa-i cer sa-mi plateasca avocatii, adica am cerut cheltuieli de judecata, pe care le-am obtinut insa astep recursul......
Facem aceasta afirmatie in conditiile in care discutam de un copil de 5 ani si nu de o persoana aflata spre varsta adolescentei care ar fi mult mai interesata de acest aspect in conditiile unei anume celebritati sau a dorintei de a accede la titulatura nobila de "vedeta de televiziune" sau de "asistenta" a vreunei emisiuni.
Ma mir ca n-a zis " si asa nu stie cum il cheama, nici n-o sa bage de seama ca i s-a schimbat numele ".
E insa un raspuns la propozitia asta " e cunoscut in colectivitate ".. asta nu prea e un argument, dupa parerea mea. Nu e in interesul copilului sa-si schimbe numele si gata.
Sa astepte sa ajunga la varsta adolescentei si sa decida singura ce nume sa poarte si daca e cazul sa-l schimbe pe asta.
Nu cred, chiar nu cred sa aiba castig de cauza vreodata pe acest aspect. Atunci chiar ar fi in dificultate instanta sa-si motiveze decizia :)