ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat urmatoare....
adica..ex..pe lista de cheltuieli a lunii iulie..penalitati de intarziere calculate pana la data afisarii listei...30 august, de exemplu.
Acum am inteles! Noroc ca ati formulat intrebarea.....:)
Calculul penalizarilor nu se face pana in ultima zi a lunii afisate, ci pana in ziua in care se listeaza cotele.
Calculul penalizarilor pentru restante neachitate nu are nicio legatura cu luna afisata, ci cu numarul de zile de neplata.
Lista este un prilej de a-l anunta pe restantier ca a mai acumulat o suma in plus la penalizare pana la data redactarii (afisarii), data pana la care restanta nu a fost oricum achitata, nu ca de la 1 la 30 ale lunii a mai acumulat penalizari.
Calculul penalizarilor au legatura numai cu suma restanta si cu numarul de zile scurs de la scadenta pana la o data precizata (o plata sau ziua calculului).
Doamna, dati-mi articolul de lege care prevede reglementarea in cauza. Eu n-am gasit unul.
In plus, conform art.1507 si urmatoarele din noul cod civil, ordinea stingerii datoriilor este urmatoare: cheltuieli, dobanzi+penalitati, capital.
Pai normal ca sunt in avantaj calculand in avans penalitaile aferente lunii februarie, anterior capitalului aferent lunii ianuarie.
Culmea este ca penalitatile pe luna februarie intra in total sold curent al lunii ianuarie, atentie... nu Sold total de plata, ci Total luna curenta, adicaTotal luna ianuarie.
Nu era vorba de data pana la care este afisata lista (data scadenta) si de data afisarii.
Articolul de lege va rog...ca nu pot sa invoc instantei "si-a dat cineva cu parerea ca asa trebuie sa fie..."
Dv. in instanta nu trebuie sa citati articole de lege, ci sa spuneti ca sunteti nemultumita de felul in care s-au calculat penalizarile.
Instanta va numi, daca e cazul, un expert contabil care sa verifice corectitudinea calcului.
Ce pot sa va spun este ca nu ati inteles deloc ce e cu aceste penalizari pe care le considerati ca pe niste cheltuieli. Nu sunt cheltuieli care sa poata fi calificate exigibile sau neexigibile, sunt sume exigibile in orice moment pentru ca pot fi calculate in orice moment atata timp cat au ramas sume principale neachitate.
Unde si cum sunt afisate nu are legatura cu calculul lor.
Nu exista penalizari calculate in avans decat daca cineva presupune ca nu veti achita o suma oarecare pana la o data din viitor si pune aceste penalizari pe liste. Asta e greasala, dar nu despre ce vorbiti dv.
Nu cred sa fie text de lege care sa stabileasca exigibilitatea penalizarilor, ci numai modul lor de calcul.
In fine, mai asteptati si alte raspunsuri. Eu nu reusesc sa va fac sa intelegeti.
Sa inteleg ce??? Ca in cadrul asociatiilor de proprietari contabilitatea se face dupa ureche?
Asta am constatat si eu...pentru asta ar trebui sa mai platesc si un expert contabil..., un avocat si niste cheltuieli de judecata...cool..
Depinde de cine face contabilitatea. Eu nu pot sa ma pronunt despre asta decat daca vad actele unei asociatii.
Cert e un lucru, in asociatii se practica contabilitatea in partida simpla, iar penalizarile se calculeaza dupa reguli stricte.
Din cate explicati dv., daca calculul este corect facut, in sensul operatiunilor matematice, aspectul pe care il semnalati este fals si chiar degeaba veti plati avocat sau expert pentru ca se va ajunge la concluzia ca penalizarile au fost calculate si afisate corect.
E greu sa va convinga cineva ca nu este asa. In acest caz, daca nu incercati sa intelegeti, probabil ca va trebui sa platiti ceva bani in plus pentru asta.