avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati calculate anticipat la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari

ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat urmatoare....

adica..ex..pe lista de cheltuieli a lunii iulie..penalitati de intarziere calculate pana la data afisarii listei...30 august, de exemplu.
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 03:13, 7 Noiembrie 2012
Data de afisare a listei este fluctuanta si nu depinde de nimeni altcineva decat de emitent, adica de administrator in acest caz...in plus listele s-au devansat cu aproape 2 luni...Nu exista o data fixa contracctuala in care sa se afiseze lista de plata.

Din cele expuse de dumneavoastra este perfect si corect dpdv contabil calclului penalitatilor pentru sumele restante pana la data emiteri noii facturi, in acest caz listele de plata pentru care data emiterii este o data incerta, eventul, cum spune legea ..cheltuielile comune pot fi cerute anticipat, dat fiind ca pot fi estimate. ..si chiar si pentru acestea pot fi calculate penalitati de intarziere conform legii.

Adica, cum se intampla frecvent, sunt introduse la plata cheltuieli de judecata, inainte de a fi admise de instanta si de multe ori chiar inainte de a fi efectuate de asociatie...doar in baza unui contract de asistenta juridica. Dpdv contabil acesta nu reprezinta un document de plata....

Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
marilyn31, utilizator
Probabil ca e vorba de un contabil extrem de scrupulos care calculeaza penalitati, pe numarul de zile, nu numai pe luna anterioara ci si pe zilele din luna curenta pana la afisarea listei.
Dupa logica asta tot nu e corect, pentru ca, penalitatile ar trebui calculate pana in ziua in care omul se duce cu banii la casierie si plateste. Daca afisezi lista pentru luna anterioara, in 15 ale lunii, se presupune ca omul nu se duce si plateste chiar in aceeasi zi.
Imi place ca aici isi dau cu parerea oameni care nu au de-a face cu calculul penalizarilor si fac supozitii despre scrupulozitatea calculului..
Penalizarile sunt calculate dupa numarul zilelor de intarziere pentru sumele exigibile pana in ziua calcularii cotelor. Nu sunt luate in calcul zilele dupa aceasta data pentru ca se poate intampla ca restantierul sa vina sa plateasca a doua zi dupa ce s-au afisat.

Penalizarile nu se calculeaza la casierie, ci se scriu pe factura, pe lista de intretinere, cele calculate pana la data redactarii facturilor, listei de intretinere.
Luati o factura de telefon sau electrica sau orice alta factura pe care aveti penalizari si vedeti-le scrise acolo.

Ultima modificare: Marți, 16 Octombrie 2012
elga50, moderator
Va rog sa-mi indicati normativul legal la cele afirmate de dvs..Orice articol de lege sau norme contabile care prevad impunerea anticipata la plata a penalitatilor la cotele de intretinere.

Atata timp cat lista de cheltuieli se refera la luna AUGUST, atunci nu aveti cum din punct de vedere legal si contabil sa treceti pe aceasta cheltuieli sau accesorii aferente lunii curente pentru care nu s-a facturat inca.

Exemplul facturii de telefon contrazice chiar afirmatiile dvs. Data emiterii facturii coincide cu data lunii urmatoare pentru care se percep abonamente. Deci mi s-a facturat baza pe luna curenta si penalizatile aferente pana la noua baza.Ori, in acest caz principiul este corect, accesoriile nu preced baza curenta.

Mai pe inteles, niciodata factura de telefon nu contine penalitati aferente lunii urmatoare de abonament, nici macar daca acestea au fost calculate asupra unor sume restante mai vechi.

Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
Inca o data:
- dv. nu ati platit o suma pana azi. Eu emit factura azi. Va calculez penalizari pana azi pentru ca asa este normal, sa-mi platiti penalizari pana cand in mod obiectiv aceasta plata nu este facuta.

- acelea nu sunt penalizari anticipate pentru ca in luna septembrie, chiar daca nu vi le-as fi calculat azi, vi le calculam luna viitoare pentru ca plata tot n-o facuserati pe tot parcursul lunii septembrie.

Ce act normativ vreti? E un calcul matematic. Se inmulteste cu zilele de neplata si cu asta basta. Ca e pe luna august, ca e pe luna septembrie, zilele luate in calcul sunt cele in care nu ati platit clar din trecut pana azi, nu pentru cele viitoare in care nu se stie cand o sa platiti sau daca o sa platiti.

Alte discuții în legătură

Penalizarea restantelor laurentiuo laurentiuo nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)