avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati calculate anticipat la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari

ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat urmatoare....

adica..ex..pe lista de cheltuieli a lunii iulie..penalitati de intarziere calculate pana la data afisarii listei...30 august, de exemplu.
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 03:13, 7 Noiembrie 2012
@marilin31:
Nu stiu de ce trebuie sa va complicati atata, cand socoteala este matematica si foarte clara:

penalizare = cota de penalizare (<=0,2%) x suma datorata x (T2 - T1), unde:
T2 = data de sfarsit a lunii anterioare a listei de intretinere curenta (precizata de "elga50" mai sus)
T1 = T0+45;
T0 = data afisarii sumei datorate

Alte prevederi legislative, in afara legii asociatiilor de proprietari si a normelor de aplicare, nu exista. Dar aceasta si normele de aplicare sunt suficiente pentru orice intampinare in justitie.

Succes!
@marilyn31
nu n-am uitat de titlu listei ... am zis ca pe langa luna la care face referire (adica titlul listei) mai are 2 elemente foarte importante.

Eu nu vad de ce vreti, sau ar vrea cineva sa anuleze 2 elemente din ecuatie (cele 2 date), in favoarea unuia singur (titlul). Este ilogic si daunator.

Stati linistit/ linistita ca instantele stiu ce trebuie sa verifice si asupra ce sa se pronunte. Daca nu stiu, isi declina competenta si cer parerea specialistilor. Acestia o vor oferi si totul se lamureste.
Asa cum spuneam, sunt lucruri mult mai importante de avut in vedere decat cum afisez penalizarile. Aceste lucruri tin de corectitudinea calculelor, a restantelor, a aplicarii corecte a penalizarilor.
Si care din cele trei elemente este listat cu fontul cel mai mare si nu este variabil, in sensul ca data la care incepe si se termina luna calendaristica in cauza este cunoscuta anticipat , fata de data afisarii si a scadentei, care sunt lasate la latitudinea celui care le intocmeste.??? Ca sa avem un criteriu functie de care sa stabilim importanta fiecarui element, nu?

Ultima fraza expusa de dvs. nu priveste acest subiect, va multumesc pentru comment, dar nu-mi foloseste.Mai mult, eu sunt cea care trebuie sa-i spun instantei ce sa verifice, inclusiv expertului in cauza, altfel se judeca pe probele administrate de partea adversa.

Penalizarile intr-o asociatie de proprietari se aplica asa cum prevede "sistemul propriu de penalizari" al asociatiei. Acesta se adopta de comitetul executiv (art.30.1.lit.j) cu respectarea limitelor stabilite de art. 49 din Legea 230/2007.
Aceasta este baza legala pe care o cauta @marilyn31.
Nu exista termenul de "penalizari anticipate" deaorece:
- este un nonsens
- pentru ca orice penalizare se aplica asupra unor sume restate, iar sumele devin restante deabia dupa scadenta ce este consemnata pe fiecare lista de plata lunara.

Dar pentru ca ati invocat formularul listei de plata din Ordinul nr. 1969 din 09/11/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 846 din 10/12/2007, sa ne uitam mai atent pe acesta. Acesta este un model pe care fiecare asociatie il adapteaza la situatia sa concreta, fara a fi obligatoriu sa tiparim de fiecare data coloane pe care nu le folosi, cheltuieli pe care nu le avem, nu suntem obligati de nimeni sa respectam ordinea coloanelor, avem oricand voie sa introducem alte coloane sau cele existente in model sa le defalcam s.a.m.d.
Apoi, va rog sa observati ca de la stanga la dreapta se repartizeaza pe fiecare coloana cheltuielile pe ultima luna, aceea care este consemnata si in titlu. Sa spunem ca aceasta lista este pentru luna septembrie si afisata in 18 octombrie.
Fiecare coloana de la stanga la dreapta va contine costuri repartizate pentru luna septembrie: pe nr de persoane, pe cota indiviza, pe consumatori... pana la coloana 12, intitulata Total de plata.
Pentru cei care nu au restante, aici se termina lista lor, linia lor, iar in coloanele din dreapata acesteia se scrie "zero".
Pentru cei care au restante se consemneaza aceste restante in coloanele din dreapta, pe feluri de restante si total restante. Ce sume se scriu aici? Sumele neachitate pana la afisarea acestei liste, adica pana la 18 octombrie ce privesc: cote de contributii neachitate, fonduri neachitate, penalizari neachitate si toatalul acestor restante. Toate aceste se regasesc in evidenta contabila a asociatiei, in fisele de operatiuni diverse, in registrul fonduri (rulment, reparatii, penalizari...). Acestea toate nu intra in calculul lunii pentru care se afiseaza, nu au legatura cu ceea ce a consumat fiecare in luna septembrie pentru ca pe luna septembrie au fost repartizate pana la Total de plata.
Asadar penalizarile consemnate in penultima coloana din dreapta (Restante penalizari) nu sunt aplicate sau calculate acum in 18 octombrie ci reprezinta soldul penalizarilor din lunile anterioare asa cum rezulata din registrul de evidenta al penalizarilor.

Ma intorc la o coloana care ar putea crea ceva probleme de intelegere.
Este acea coloana intitulata in model "Penalizari_%/zi", postata inainte de Total de plata.
Ce reprezinta aceasta?
Conform sistemului de penalizari, calculam 0,2%/zi, sumelor devenite restante , de la ultima lista de plata, aceea afisata in 18 septembrie pentru august.
La ultima lista ce am intocmit-o pe 18 septembrie proprietarul avea restante de 1200 lei (cumulata in ultimile 5 luni) si suma de plata pe luna august a fost de 150 lei. La acea data (18 septembrie) i s-au calculat penalizari pentru o suma mai mica de 1200 lei chiar daca 1200 erau restante dar nu intra in calculul penalizarilor 200 lei cei din iulie (avand 20 + 30 zile conform legii). Asadar penalizarile in 18 septembrie au fost calculate doar pentru restantele de 1000 lei care erau in sold in iulie.
Acum pe 18 octombrie a devenit penabizabila si suma de 200 lei ce reprezinta cotele pe luna iulie, suma neachitata pana la 18 octombrie. Cred ca sunteti de acord cu mine ca de la 18 august cand a fost afisata aceasta cota aferenta lunii iulie, pana in 18 octombrie cand se afiseaza acum lista au trecut cele 20 de zile si cele 30 de zile, DA?
Ai aceste penalizari calculate pentru suma de 200 lei, neachiatat din 18 august pana in 18 octombrie se afiseaza in aceasta coloana buclucasa, ca penalizare noua, penalizare asupra unei sume noi ce a devenit scadenta de la afisare ultimei liste pana la actuala.
Luna viitoare, pe 18 noiembrie, acesata mica penalizare se va insuma cu penalizarile restante si suma lor va apare pe penultima colaana "Restante penalizari".
Pe colana "Penalizari_%/zi" va apare iar o suma mica reprezentand penalizarea calculata pentru restanta cotelor aferente lunii august, afisata pe 18 septembrie...

Acest mod de calcul poate sa difere de la asociatie la asociatie, in functie de termenul scadent, de data afisarii, de sumele asupra carora se aplica, de existenta sau nu a fondului de rulment, asa cum scrie chiar un partea stanga sus a modelului afisat in Ordinul nr. 1969 din 09/11/2007 si de alte conditii concrete ale asociatiei. Dar, algoritmul si logica sunt cele pe care m-am straduit sa vi le prezint mai sus.
Va multumesc pentru amabilitatea de a-mi detalia si explica procedura de calcul, apreciez gestul si efortul dumneavoastra. Este perfect corecta din toate punctele de vedere si n-o contest. Ceea ce contest eu este in fapt imputarea la plata pe luna de cheltuieli anterioara a penalizarilor calculate conform legii pe luna curenta. Acele 18 zile de intarziere calculate care revin listei pe luna curenta si nu listei pe luna anterioara.

De ce...? Tocmai dvs.ati scris mai sus...Total luna.Coloana de penalizari pe luna anterioara+ curenta intra in segmentul total luna care se refera la luna anterioara, aici e problema. Pentru modul de calcul exista normative, dar nu si pentru modul de impunere la plata, pentru care unele asociatii calculeaza pana la sfarsitul lunii pentru care se afisaza lista, altele pana la data afisarii listei. Ori eu consier gresit, al doilea mod....

1. Pentru ca o impune chiar titlul listei ...Lista de cheltuieli pe luna..X.
Am clar defalcate in luna, pe coloane toate chetuielile lunii precedente pana la data de sfarsita a lunii. Toate facturile care au fost emise pana la data de 30/31 a lunii pentru care se afisaza lista.

Ma scuzati, vreun furnizor v-a facturat cumva penalizari in avans, adica pe 30 ale lunii emite factura si va factureaza penalizari si pe luna urmatoare, ca sa le impuneti la plata?

2. Datornicul face plata, partial. Acoperiti cum decideti, in genere se uzeaza % egale din datorii, acoperind restantele cele mai vechi art.1509 Cod Civil. Dar, alin 2 al acestui articol mai spune asa:"prima data se acopera cheltuieli, mai apoi accesorii si mai apoi baza"....
AHA....acopar..ce am de acoperit in ordinea vechimii adica...
"' cheltuieli (atentie aici intra doar cheltuieli de judecata si alte cheltuieli de gen)..accesorii (adc. penalitati)...baza...si o iau din nou pe fiecare luna tot asa pana termin cu suma achitata...
....dar ...in ultima luna pentru care au mai fost bani... raman cu baza...deci mi-au ajuns banii pentru penalitatile afisate pe tabelul din luna respectiva, care posibil ( functie de debit) sa depasasca cu mult baza lunii respective, dar baza a ramas neachitata...

Bun, baza e generatoare de penalitati...generatoare de venituri din penalitati.de ce as scadenta-o eu mai intai, cand poate sa produca???

Aici e problema. Pentru asta spun ca acele penalitati nu trebuie incluse in luna anterioara calcularii lor, tocmai pentru ca aceasta practica reprezinta o "ïmbogatire fara justa cauza".

Si ce sens ar avea sa scapam de datornici, cand acestia sunt generatori de profit?

Codul fiscal de ce prevede acoperirea datoriilor bugetare in sensul invers? Adica mai intai baza si apoi accesorii, amenzi, majorari, penalitati???

Alte discuții în legătură

Penalizarea restantelor laurentiuo laurentiuo nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)