avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati calculate anticipat la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari

ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat urmatoare....

adica..ex..pe lista de cheltuieli a lunii iulie..penalitati de intarziere calculate pana la data afisarii listei...30 august, de exemplu.
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 03:13, 7 Noiembrie 2012
corect, dar penalitzarile calculate de la intai ale lunii curente si pana la data afisarii listei...cele 15 -18-26 de zile penalizate pana la data afisariil listei, zile care apartin lunii curente, venituri care in mod legal se inregistreaza in contabilitate pentru luna pe care se calculeaza, care pot sa acopere cheltuieli cu penalizari fata de debitori tot pentru intarzieri la plata facturilor mai vechi calculate pentru luna curenta, de ce sunt intregistrate la plata in factura asociatiei (lista de cheltuieli) a lunii precedente?
Penalizari asociatie vs penalizari debitori nu are o corelare directa.
Aici se face o confuzie.

Penalizarile asociatiei se aplica in baza sistemului propriu. Exista fosrte multe cazuri cand asociatia nu are aplicate penalizari de la furnizori, datorita dimensionarii corecte si gestionarii eficiente a fondurilor. Dar cu toate acestea aplica penalizari restantelor proprietarilor.

De aceea corelarea intre penalizarile furnizorilor si cele ale asociatiei nu trebuie corelate. Decat in cazul in care nu exista sistem propriu, si atunci penalizarile furnizorilor se distribuie restantelor, proportional cu valoarea.


Sa luam un caz de furnizor, sa vedeti ca se aplica si afiseaza (in factura) penalizarile exact ca si Asociatii (listele de plata):
APA = emitere 10 octombrie (consum al lunii septembrie), scadenta 25 oct + 30 zile = 24 noiembrie
- daca nu platim pana la 10 noiembrie, apare factura urmatoare (consum al lunii octombrie) cu restanta anterioara fara penalizari (suntem inca in gratie, sub 24 noiembrie)
- daca prin absurd nu platim nici pana pe 10 decembrie (consum al lunii noiembrie), apare inca o factura cu restanta 2 luni + penalizari ale facturii din 10 oct (calculate incepand cu 25 oct) pana la zi (adica pana la 10 decembrie)
- daca nu platim nici pana la 10 ianuarie (consum al lunii dec), apare iar factura, cu 3 luni restanta si penalizari calculate la zi, 10 ian, pentru factura din octombrie + factura din noiembrie

Deci, pe factura de consum noiembrie, avem penalizari calculate pana la 10 decembrie (desigur, aplicate facturii din 10 oct, nu si facturii din 10 noiembrie).
Nu vi se pare ca seamana cu listele de plata (lista afisata in 15 dec, pentru luna noiembrie, are penalizari pana la 15 decembrie, asupra cotelor din august, sau anterioare).

Conform parerii sustinute de Dvs., ar trebui ca furnizorul sa nu-mi calculeze penalizarile in perioada 01-10 decembrie la factura emisa in 10 dec, ci sa le "pastreze" pentru afisare in factura din 10 ianuarie, care face referire la consumul din decembrie.

Desigur ca exemplul este scos din realitate, doar in scop didactic/ teoretic, deoarece pana la 10 ianuarie apa este sistata demult. Lucru pe care nu-l vedem la asociatii ca aplicand asupra restantierilor.
Atunci de ce nu-mi plateste si asociatia dobanzi pentru sumele platite cu titlu de fond de rulment, pentru ca fondul este constituit sa sustina intarzierile la plata...NU?
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
marilyn31, utilizator
NU.
Unde scrie ca are rol sa sustina intarzierile la plata ?
El are rol sa asigure "cash flow-ul" fata de furnizori.
Tocmai pentru ca listele au o "intarziere" de afisare fata de datele de emitere si scadente ale furnizorilor.
marilyn31 a scris:
Atunci de ce nu-mi plateste si asociatia dobanzi pentru sumele platite cu titlu de fond de rulment..


De ce ne intrebati pe noi si nu pe cei cu care va judecati?

Personal, va aduc la cunostinta ca in cadrul Asociatiei de proprietari din care fac parte, banii incasati ca fond de rulment sunt constituiti intr-un depozit la banca, iar la sfarsitul fiecarui an in registrul unde sunt evidentiati pe apartamente, sunt inscrise pe baza extrasului de cont si sumele ce reprezinta dobanda pe care banca a calculat-o si pe care administratorul a depus-o in continuare pentru capitalizare.
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Penalizarea restantelor laurentiuo laurentiuo nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)