avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati calculate anticipat la asociatia de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari

ce lege fiscala permite asociatiilor de proprietari sa impute la plata pe lista de chetuieli afrente unei luni, penalitati de intarizere afrente lunii imediat urmatoare....

adica..ex..pe lista de cheltuieli a lunii iulie..penalitati de intarziere calculate pana la data afisarii listei...30 august, de exemplu.
Cel mai recent răspuns: raser , utilizator 03:13, 7 Noiembrie 2012
Am fost plecat din localitate, de fapt nu am avut acces la internet, asa ca am ramas in urma, mai ales cu acest topic pe care drept sa va spun nu l-am inteles din prima, cum adica penalitati calculate in avans? Este pentru prima data cand aud asa ceva si mai ales sustinut acest argument de o persoana calificata in domeniu...
Am observat adesea ca ”discutiile” cele mai aprige in cadrul as. proprietari le provoaca cei cu multa scoala (de...) si care, la un moment dat descopera apa calda sau vre-o roata mai rotunda decat cele deja inventate...
Nu vreau sa supar pe nimeni, asa ca incerc sa rapund si eu, asa cum ma pricep - nu sunt nici economist, nici jurist, doar un om cu ceva mai mult de 25 ani de experienta in cadrul as. prioprietari si care mai citeste cate ceva si mai ales incearca sa respecte legea (nu ca altii care desi zic ca sunt pusi sa faca legi, le incalca mai abitir).
Asa cum bine s-a mai spus, printre sarcinile com. executiv este si aceea :

stabileste sistemul propriu de penalizari al asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale”

Iata ca asociatia are la indemana un document (nu-i zic normativ) cu care opereaza in munca de zi cu zi. Daca cineva crede ca administratorul sau ma rog, contabilul asociatiei nu are ce face si mai calculeaza si el acolo niste penalizari cum il taie capul - se inseala amarnic. Pot sa va spun ca cei care nu stiu cum se calculeaza aceste penalizari, nici nu le afiseaza pe lista de plata si atunci cand este cazul (prop. actionati in justitie) apeleaza la firme specializate care pe baza informatiilor primite, precum si a prevederilor legale (acestea care sunt), in baza unui comision destul de frumusel, intocmesc acele tabele necesare in justitie.
La noi in asociatie ma ocup personal de aceste tabele, am avut numeroase actiuni in instanta, intotdeauna au fost acceptate, iar atunci cand debitorul a dorit, a solicitat o expertiza, i s-a aprobat. Ce sa va zic, am avut parte de vre-o 3 experti contabili care au verificat modul de calcul prezentat de noi in instanta si nu au fost probleme de nici-un fel si mai ales, nu ne-au gasit cu penalizari calculate in avans... Nici nu ai cum atata timp cat pe tabelul prezentat ultimile doua luni - ce-a afisata la avizier si anterioara, numarul de zile de intarziere este egal cu zero, astfel incat orice inmultire cu zero, da tot zero...
Cei care au raspuns inaintea mea au incercat in fel si chip sa arate ce este cu aceste penalizari, cum se calculeaza, ca se calculeaza penalizari numai la restantele afisate, asa cum stipuleaza legislatia. Am gasit expresii de genul, ”imbogatire fara justa cauza” - adica de fapt cine se imbogateste aici? Sau, ”ce sens ar avea sa scapam de datornici, cand acestia sunt generatori de profit?” (cred ca s-a vrut a spune venituri si nu profit - dar ce mai conteaza, daca tot este imbogatire, profit sa fie, ca doar se impoziteaza nu?
Cu privire la fondul de rulment - daca autoarea de-acum celebrului topic ”penalitati calculate anticipat la asociatia de proprietari” a ajuns in situatia sa i se calculeze, ma rog, anticipat penalizari, inseamna ca luni si luni de zile a consumat fara sa-si achite contributiile, nu i s-au ”taiat”utilitatile, cei care acum se vor imbogati fara justa cauza, au cotizat din greu, fondul lor de rulment s-a subtiat pana la disparitie. Ce sa mai zic de fondul de rulment al autoarei topicului - cred ca s-a epuizat de multa vreme... Cam asa stau treburile pe la asociatiile de proprietari doamna. V-as sfatui sa luati acel tabel prezentat de asociatia dvs. sa faceci niste copii sa vedem si noi cam cum a calculat netrebnicul de admin penalitati in avans, dar ar trebui sa ne explicati politica penalizarilor din asociatia dvs. - pentru ca, aici aveti dreptate, legislatia permite o oarecare libertate pe care o da AG a proprietarilor, implicit comitetelor executive, deci cum este la dvs. in parohie?.
Ca sa mai putem discuta, ma intereseaza in special urmatoarele date:
- data afisarii listei de plata;
- data termenului de plata;
- data scadentei;
- valoarea procentului de penalizare;
- eventual, cheltuielile la care as. prop. aplica penalizari
@marilin31:
Precizez, inainte de a va mai scrie inca odata parerea mea, ca nu am lucrat niciodata in probleme de asociatii de locatari. In pag. 4 v-am spus si eu parerea mea. Citind toate postarile, lamuririle celor specializati pe problema, nu am deslusit ca ar diferi parerea dansilor de a mea.
Calculul penalizarilor, asa cum scriam in formula facuta de mine pt. a fi cat mai scurt, contine trei elemente: a) -cota de penalizare, care poate fi de cel mult 0,2% pe zi, in functie de cat a aprobat adunarea generala; b) -suma afisata lunar drept cota de intretinere; c) -perioada exprimata in numarul de zile.
a) este constanta, b) si c) sunt variabile. c) inseamna, dupa parerea mea, numarul de zile de la data afisarii intretinerii, la care se adauga numarul de zile ale perioadei de scadenta, de 15 - 20 de zile, la care se mai adauga 30 de zile de ''gratie'', pana in ziua ultima a lunii anterioare lunii curente, afisata/ in discutie. Calculul se poate face ''babeste'', incepand cu luna cea mai veche, adica prima luna. Pentru luna urmatoare difera suma afisata si perioada, care va fi mai mica cu 30 sau 31 de zile, cate are luna respectiva si a.m.d. Puteam dezvolta formula ca pe o suma, dar nu am aici alfabetul grecesc.
Nu cred ca in instanta trebuie argumentata sau demonstrata matematica, valabila de la Euclid sau Pitagora incoace.
Imi cer scuze pt. ultima fraza, insa m-a ''inspirat'' expresia Dvs. cu ''7 ani de ASE'' (''in ce vara, in ce an?'')
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
raser, utilizator

Doamna/Domnule se pare ca ati citit printre randuri acest subiect, pentru ca nu ati raspuns la intrebare. Eu nu v-am cerut sa-mi exemplificati un mod de calcul al penalizarilor si nici sa-mi citati 230/2007 si 1588/2007, pe care le cunosc.

Dupa cum spunea un domn mai sus, fiecare cu parohia lui. Penalizarile la intarzierea la plata cotelor de intretinere in procentul stabilit prin hotarare generala, care nu poate sa depasasca 0,2%/zi, se aplica conform legii asupra sumelor restante incepand cu a 31 zi de neplata de la data scadentei listei de intretinere.

Eu n-am pus in discutie aspectele de mai sus, am cerut doar baza legala cu privire la impunerea la plata pe lista aferenta lunii precedente a penalizarilor calculate pentru intarzieri la plata pe luna curenta, conditie in care avem toate variabilele lunii calculate pana la 30/31 ale lunii pentru care se afisaza lista si doar rubrica penalizari include perioada a 2 luni, respectiv luna anterioara si luna curenta pana la data afisarii listei, cu mentiunea ca aceasta rubrica contribuie prin insumare la valoarea totala a lunii pentru care se afisaza lista. N-am posibilitatea sa va desenez grafic, dar banuiesc ca pana aici ati inteles.

Din ceea ce ati expus dvs. mai sus citez:

" la care se mai adauga 30 de zile de ''gratie'', pana in ziua ultima a lunii anterioare lunii curente, afisata/ in discutie. "


E ultima fraza este in polemica, dvs. sustineti faptul ca penalizarile se calculeaza si se impun la plata:

" pana in ultima zi a lunii anterioare lunii curente, afisata/ in discutie."

pe cand celilalti sustin:

"pana la afisarea listei de plata".

Aici e marul discordiei...exista doua moduri de impunere la plata, ambele valabile si in aplicare.

Care e varianta corecta si de ce? Baza legala in care va sustineti afirmatiile.
marilyn31 a scris:
...am cerut doar baza legala cu privire la impunerea la plata pe lista aferenta lunii precedente a penalizarilor calculate pentru intarzieri la plata pe luna curenta, conditie in care avem toate variabilele lunii calculate pana la 30/31 ale lunii pentru care se afisaza lista si doar rubrica penalizari include perioada a 2 luni, respectiv luna anterioara si luna curenta pana la data afisarii listei, cu mentiunea ca aceasta rubrica contribuie prin insumare la valoarea totala a lunii pentru care se afisaza lista. N-am posibilitatea sa va desenez grafic, dar banuiesc ca pana aici ati inteles.

Poate va dezamagesc dar eu nu am inteles.
Dar se pare ca dumneavoastra invinuiti administratorul de nerespectarea legislatiei in sensul ca pe lista de plata aferenta lunii septembrie si afisata pe 18 octombrie, aplica penalizari si pentru cotele lunii septembrie. Asta nu este corect iar administratorul a gresit.
Pentru a ne convinge ca este asa uitati-va pe lista de plata si vedeti ca ar trebui ca toti proprietarii sa aiba penalizari, chiar si cei cu plata la zi, fara restante, pentru ca au si ei de plata ceva pentru luna septembrie, nu?
Toti vecinii dumneavoastra sunt penalizati chiar daca au "zero" restante? Sau numai dumneavoastra?
O alta metoda este sa va achitati acum toate debitele catre asociatie si apoi luna de luna sa achitati cotele calculate pana la data scadentei si sa verificati daca vi se mai aplica penalizari in lunile urmatoare.
Ar fi chiar un abuz din partea administratorului, vinovati fiind si presedintele si cenzorul asociatiei care verifica si semneaza aceste liste de plata.
Nu, vobim aici de aplicarea de penalizari sumei restante aferente lunii septembrie, ci a lunilor anterioare, care conform legii trebuiesc penalizate si au depasit perioada de gratie.

Polemica este legata de momentul imputarii la plata pe liste a penalizarilor calculate in luna curenta aferente intarzierilor la plata a unor sume scadentate care au depsit cele 45-50 de zile de gratie de la data afisarii..subiect pe care il dezbatem in cele 8 pagini de mesaje.

Parerile sunt impartite pentru rubrica penalizari luna curenta:

1. Luna se termina odata cu sfaristul lunii pentru care se afisaza lista,
respectiv rubrica penalizari contine sumele calculate pentru perioada de intarziere 1-30 ale lunii (29 sau 31)


2. Luna se termina odata cu data afisarii listei,
respectiv rubrica penalziari contine sume calculate data fisarii listei precedentente - data afisarii listei curente (exemplu numarul de zile in intervalul 20 septembrie - 29 octombrie).

Mai explicit de atat ...
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Penalizarea restantelor laurentiuo laurentiuo nu am mai platit asociatia de ceva timp acumulandu-se astfel, o suma totala de plata cu tot cu penalitati in valoare de 12.000 lei. pe lista de plata pt luna ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)