avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Modificare firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Modificare firma

Buna ziua,

Sunt un cetatean roman cu domiciliul permanent in strainatate. Fratele meu are o firma in RO, (SRL, asociat unic), si dorim sa facem impreuna o afacere. Vor trebui facuti urmatorii pasi:

1. schimbare nume firma;
2. schimbare obiect de activitate firma;
3. introducerea mea ca si actionar.

Intrebari:
1. Avem nevoie de un avocat? Sau putem face singuri?
2. Ce acte sunt necesare?
3. Asumand ca avem totul pregatit, cat timp va dura tot procesul de schimbare?
4. In timpul schimbarii, firma isi poate desfasura activitatea normal?

Mersi mult de tot!
Stefania
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 14:22, 18 Octombrie 2012
Nu, cand intra asociati noi, procedura dureaza cam 2 luni, respectiv 30 de zile de la data publicarii in MO a hotararii Aga. M-am referit la gradul de ocupare al ORC, pentru ca citisem ca in Bucuresti de ex. dureaza mult pana se proceseaza dosarele. In Timis, o cesiune cu asociati noi se finalizeaza in aprox 2 luni. Am avut si care au durat 3 luni. Inregistrarea unei cesiuni de parti sociale in 5 zile se aplica cazului in care se retrag unii dintre asociatii societatii, dar ramane unul sau mai multi asociati 'vechi', si nu intra niciun asociat nou. De ex. din 3 asociati se retrag 2 si ramane 1.
unmoeglich a scris:

Cand intr-o societate alaturi de asociatul/asociatii vechi intra si unii noi atunci cesiunea dureaza tot 5 zile, iar pe cealalta procedura cand intra unii noi si pleaca toti cei vechi dureaza mai mult din cauza obligativitatii trecerii celor 30 de zile de la data publicarii aga in monitorul oficial, nicidecum nu este conditionata de gradul de incarcare a ORC...



Eronat.
Orice cesiune care introduce asociati noi in firma, parcurge cele doua etape, indiferent daca pleaca toti cei vechi sau doar unii dintre ei.
Solutia evitarii celor doua etape, si deci scurtarea timpului de la 2 luni la 5 zile, e cooptarea noului asociat prin majorare de capital social.
Asa este cum a precizat @avluci. Orice transmitere de parti sociale se face in doua etape, cu respectarea termenului de 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. A se vedea in acest sens prevederile art. 202 din legea nr. 31 / 1990.
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Orice transmitere de parti sociale?... Poate doar cele care privesc transmiterea catre persoane din afara societatii, daca tot vrem sa fim exacti !
unmoeglich a scris:

Orice transmitere de parti sociale?... Poate doar cele care privesc transmiterea catre persoane din afara societatii, daca tot vrem sa fim exacti !

Rectific: orice transmitere de parti sociale catre persoane din afara societatii. Asta pentru a fi cat mai exacti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune catre persoana juridica straina Ciqui Ciqui Am un S.R.L. cu 2 asociati. Cei doi asociati vor sa cesioneze partile lor sociale catre o societate din Cipru (limited), care la randul ei este detinuta de o ... (vezi toată discuția)
Vanzare firma lenuivan lenuivan vreau sa vand o firma la care sunt asociat unic, in patrimoniu nu mai am niciun bun(am avut o masina ptr transport dar am vandut-o) Ce acte tb sa intocmesc? - (vezi toată discuția)
Schimbare de asociat rotaru mihaela rotaru mihaela Vreau sa preiau o firma si ma intereseaza ce documente trebuiesc intocmite!Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)