Buna seara...situatia este urmatoarea:-cumnata mea are handicap gradul 1 oligofrenie 3.Asa s-a nasut cu acest handicap.Tatal ei pessionar MAI cu o pensie de 2000Ron a decedat in liuna august mama fiind si ea decedata.Dupa inmormantare am fost la Inspestoratul Judetean de politie si i-am depus dosarul pt a beneficia de pensia de urmas spunindu-mi-se ca ea ar beneficia de pensie de urmas.Problema este ca au trecut mai bine de 60 de zile si nu am primit niciun raspuns de la casa de pensii cu toate ca in regulamentul lor prevede trimiterea unui raspuns in 45 de zile de la data inregistrarii dosarului.V-as ruga sa imi spuneti daca intradevar beneficiaza de pensie de urmas sau nu si sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma interesez de acest lucru...Va multumesc pt raspuns!
1. Din pacate functionarii de la casele sectoriale de pensii nu sunt bine pregatiti profesional in domeniu.
2. Ar fi bine sa faceti o sesizare Ministrului de Interne si, in acelasi timp, sa dati in judecata casa sectoriala de pensii a MAI la Tribunalul din judetul in care aveti dvs. domiciliul.
Va multumesc pt raspuns!...cred si eu ca singura solutie este sa dau in judecata casa sectoriala de pensii pt ca sesizari am tot facut la telefon initial mi s-a spus ca se cunoaste cazul iar acum azi mi s-a spus ca nu exista niciun dosar!...eu am nr de inregistrare la acest dosar dar acum nu mai exista!!!...nu credeam ca se mai poate intampla asa ceva,nu credeam ca se poate refuza acordarea unui drept ce se cuvine din cauza birocratiei!...
"dupa lege cumnata mea clar are dreptul la pensie de urmas pt ca handicapul ei e dobandit inainte de implinirea varstei de 16 ani.
Au avut dreptate cei de la pensii. Potrivit art. 84, lit. c) din Legea nr. 263/2010, beneficiaza de pensie de urmas copiii incadrati in grad de invaliditate, nu copiii incadrati in grad de handicap.
Confundati incadrarea in grad de handicap cu incadrarea in grad de invaliditate. Numai in cazul incadrarii in grad de invaliditate se emite decizie asupra capacitatii de munca.
Daca veti citi Legea nr. 448/2006 veti vedea ca persoanele incadrate in grad de handicap sunt apte de munca. De altfel si persoanele incadrate in gradul III de invaliditate sunt apte de munca.
Buna ziua,sunt o persoana cu handicap grad 1 permanent(distrofie musculara progresiva) o boala fara leac,in 2012 tatal meu a decedat , asa ca am beneficiat de pensie de urmas, problema e ca sunt chemat anual la comisie, as dori sa stiu , ce pot face sa nu mai fiu chemat la comisie,sa mi se faca pensia permanenta, tinand cont ca gradul meu e permanent? Pentru mine e un calvar sa merg pana acolo,eu nu ma pot deplasa si mi se pare absurd sa fiu chinuit in ultimul hal pentru a ma vedea un doctor timp de 1 minut.