Buna,
Sper sa primesc informatii utile legate de o problema nou intalnita de mine.
Acum cateve luni am avut un eveniment tragic in familie.Sora mea a murit,Eu sunt mostenitorul activelor si pasivelor ei.Ce ma sfatuiti sa fac in legatura cu conturile bancare ale defunctei?.Eu personal nu stiu situatia acestor conturi,am doar cateva extrase,Sunt cateva carduri de credit si un credit mic de nevoi personale.Eu nu figurez pe nici un contract si nici nu e vorba de garantii imobiliare.Va multumesc anticipat.
In ultima perioada , bancile nu mai acorda credite fara a obliga beneficiarul sa faca o asigurare a creditului. E posibil ca sora dumneavoastra sa fi incheiat o asigurare pentru creditul facut. In acest caz , creditul este acoperit de polita de asigurare.
Buna seara .
Faptele juridice au avut loc in timpul cat era in vigoare vechiul cod .Se aplica deci potrivit principiului neretroactivitatii legii civile, prevederile de atunci ,civile,in materia mostenirii, inclusiv acceptarea sub beneficiu de inventar,adica acceptarea activului mostenirii,in limita pasivului succesoral, a datoriillor defunctului,la data decesului si deschiderii mostenirii.
Cu stima,
Marius Bote .
Pe Noul Cod Civil următoarele prevederi sunt aplicabile situației D-voastră:
Declaratia de neacceptare Art. 1.111
Succesibilul care intentioneaza sa indeplineasca un act ce poate avea semnificatia
acceptarii mostenirii, dar care doreste ca prin aceasta sa nu fie considerat acceptant,
trebuie sa dea in acest sens, anterior indeplinirii actului, o declaratie autentica notariala.
Efectele acceptarii Art. 1.114
(1) Acceptarea consolideaza transmisiunea mostenirii realizata de plin drept la data
decesului.
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile
si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota
fiecaruia.
Acceptarea fortata Art. 1.119
(1) Succesibilul care, cu rea-credinta, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul
succesoral sau a ascuns o donatie supusa raportului ori reductiunii este considerat ca a
acceptat mostenirea, chiar daca anterior renuntase la ea. El nu va avea insa niciun drept
cu privire la bunurile sustrase sau ascunse si, dupa caz, va fi obligat sa raporteze ori sa
reduca donatia ascunsa fara a participa la distribuirea bunului donat.
(2) Mostenitorul aflat in situatia prevazuta la alin. (1) este tinut sa plateasca datoriile si
sarcinile mostenirii proportional cu cota sa din mostenire, inclusiv cu propriile sale
bunuri.
Conform art. 1114 alin 2, veți suporta pasivul moștenirii doar în limitele activului. Singurul caz în care se supărtă pasivul peste aceste limite de către acceptant este cel prev. de art. 1119 alin. 2.
Dacă doreați să nu se considere că ați acceptat moștenirea până în momentul în care vă lămuriți despre ce e vorba trebuia să aveți în vedere prev. art. 1111 NCC.
Datorii banci
Carmen76
In cazul in care beneficiarul unui credit bancar a decedat , datoria este preluata de mostenitori?
In cazul in care mostenitorul este un copil de 25 ani , ... (vezi toată discuția)