avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire Pasive
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire Pasive

Buna,
Sper sa primesc informatii utile legate de o problema nou intalnita de mine.
Acum cateve luni am avut un eveniment tragic in familie.Sora mea a murit,Eu sunt mostenitorul activelor si pasivelor ei.Ce ma sfatuiti sa fac in legatura cu conturile bancare ale defunctei?.Eu personal nu stiu situatia acestor conturi,am doar cateva extrase,Sunt cateva carduri de credit si un credit mic de nevoi personale.Eu nu figurez pe nici un contract si nici nu e vorba de garantii imobiliare.Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 21 Octombrie 2012
Horia_G, utilizator
Cel mai recent răspuns: Horia_G , utilizator 06:30, 28 Octombrie 2012
Hai sa introducem in ecuatie si secretul bancar. Obligatia pastrarii secretului bancar, ii cam incumba bancii. Fara certificat de mostenitor, banca nu poate ( nu ca nu vrea, mai ales cand e vorba de creante ale sale fata de defunct) da informatii pe care OG 99/2006 le inlcude in sfera secretului bancar.

Cercul vicios se poate rupe simplu. Mostenitorul merge la notar si il roaga sa trimita o adresa catre banca. Fata de notar, banca e obligata prinaceleasi dispozitii sa divulge informatiile respective. Totul se rezolva simplu.

In ceea ce priveste afirmatia dlui Patrick, treaba nu sta chiar asa. Contul se inchide la momentul la care i se aduce la cunostinta bancii despre faptul decesului titularului de cont. Daca mostenitorul uita sa anunte banca, atunci culpa ii apartine si comisioanele curg garla in patrimoniul succesibililor.
Conform NCC, datoriile nu se mai transmit succesorilor decât în limita activului succesoral:

„Efectele acceptarii Art. 1.114
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile
si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota
fiecaruia.”


În aceste condiții, comisioanele pot eventual să curgă doar în patrimoniul succesiunii și nicidecum în patrimoniul succesibililor.

Pe de altă parte, comisioanele vor curge (doar contabil) în patrimoniul defunctului până când banca află de deces, dar după ce află, acestea vor fi stiornate retroactiv până la data decesului, pentru nu eistă nici un temei legal pentru ca o persoană fără capacitate de folosință să fie titular de drepturi și cu atât mai mult să își asume obligații.

Notiune Art. 34
Capacitatea de folosinta este aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii civile.

Durata capacitatii de folosinta Art. 35
Capacitatea de folosinta incepe la nasterea persoanei si inceteaza odata cu moartea
acesteia.


Din punct de vedere legal așa stau lucrurile. Dar după cum spuneam, banca mai „forțează” câteodată încercând să mai obțină ceva comisioane și după decesul titularului de cont.

În nici un caz nu este legal să se înregistreze vreo operațiune pe contul unei persoane după decesul acesteia, adică după pierdera capacității de folosință a acesteia.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
Patrick_, utilizator
Ok,

Acum sa vedem si niste dispozitii speciale.

Ce ziceti de dispozitiile NCC Cap XV, sectiuea a Contul bancar -art.2187

alin. 1 " In cazul in care titularul contului decedeaza ( n.m. adicatelea speta noastra ), pana la efectuarea partajului ( n.m. :adicatelea contul nu se inchide la momentul decesului, ramanand deschis pana la efectuarea partajului), mostenitorii sunt considerati titulari coindivizari ai contului ( adicatelea contractul de cotn bancar continua cu succesibilii, acestia sunt titularii contului si - contrar celor afirmate de dvs, debitele /comisioanele ce curg curg direct in patrimoniul acestora, in functie de cota indiviza a fiecaruia), pentru efectuarea operatiunilor pe cont se tine cont de cota indiviza a fiecaruia. "

Daca inca nu v-am convins, plusez cu alin. 3
" Comostenitorii sunt tinuti divizibil fata de institutia de credit pentru soldul debitor al contului. (...) "


No, ia spuneti acum, inceteaza contractul de cont bancar la data decesului? legea zice clar ca nu. Daca nu inceteaza, curg comisioane? Evident, pentru ca asa e prevazut in contract. Banca are costuri cu acel cont si trebuie sa si le acopere. Comisioanele curg in patrimoniul succesibililor? evident ca da, legea e clara si in aceasta privinta.

Mai lasati bancile un pic in pace, nu sunt OMU' Negru chiar intotdeauna. Uneori au o justificare legala pentru ceea ce fac.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2012
ContSters214341, utilizator
Da, așa e, aveți dreptate. Nu știam de acest articol.
Totuși ar trebui să mai fie ceva text de lege cu privire la opozabilitatea operațiunilor bancare pe contul persoanei decedate față de succesori.

Ce se întâmplă dacă succesorul nu-și exprimă opțiunea succesorală (nici expres și nici tacit) o anumită perioadă de timp? Comisioanele aplicate contului respectiv nu pot fi opozabile succesorilor decât de la acceptarea moștenirii.
Sau ce se întâmplă dacă succesorul renunță la moștenire? E clar că acele comisioane nu se vor reflecta în patrimoniul său.

Deci, sunt de acord cu ce spuneți, dar trebuie să existe o procedură prin care acele comisioane să-i fie făcute cunoscute succesibilului, iar abia după ce aceasta este îndeplinită acestea îi vor fi opozabile.

Nu se poate ca după moarte unei persoane, cei care au vocație la moștenirea lui (indiferent dacă acceptă sau nu moștenirea, sau indiferent dacă au cunoștință sau nu de angajamentele acestuia cu vreo bancă) toate debitele rezultate dintr-un cont bancar (trecute sau viitoare) să se transmită automat în patrimoniul acestora.

Nu am nimic cu băncile, dimpotrivă. Am lucrat ani buni în sistemul bancar și pot să spun că știu despre ce este vorba.
Încerc doar să găsesc echilibrul avut în vedere de legiuitor în acest gen de raporturi juridice.
Multumesc de raspuns,
Totusi am o intrebare.Dupa cat timp o banca trebuie sa inceapa demersurile pentru recuperarea creditelor?Ma refer la cat timp de la ultima plata,sau operatiune pe cont a titularului?In cea ce ma priveste am inceput procesul de succesiune,dureaza ceva timp.In acest timp eu ca mostenitor am lasat datele de contact+un certificat de deces al titularului de cont la fiecare banca unde am stiut ca este cont deschis.Nu stiu insa unde sunt conturi,la Biroul de Credit ca sa-mi comunice au nevoie de acel certificat de mostenitor.Totul e legat de acel certificat de mostenitor care dureaza pana la eliberare.Sunt deja 2 luni de la decesul titularului de cont,Sunt deja luni bune de inactivitate pe conturi.Oare Banca nu are un timp limita de recuperare?,nu trebuia sa faca demersurile pentru recuperare intr-un timp anume?

Alte discuții în legătură

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii? iacobdragomir iacobdragomir Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial? Datoriile la banca se mostenesc de catre copii? (vezi toată discuția)
Ce se intampla in cazul in care titularul unui contract de credit decedeaza? iozefinab iozefinab As dori sa stiu, daca exista posibilitatea rezilierii unui contract de credit (leasing produse de uz casnic), al carui titular a decedat, dar pentru care la ... (vezi toată discuția)
Datorii banci Carmen76 Carmen76 In cazul in care beneficiarul unui credit bancar a decedat , datoria este preluata de mostenitori? In cazul in care mostenitorul este un copil de 25 ani , ... (vezi toată discuția)