avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de arenda

Am un contract de arenda, eu fiind arendatorul.
Arendasul nu si-a indeplinit obligatiile din contract (nu a dat toata cantitatea de cereale prevazuta si nici la timp). Doresc sa reziliez contractul. Cum procedez ?
Unde ma adresez,carei autoritati (mai ales ca nu am nici un document doveditor) pentru ca rezilierea sa fie valabila, legala? Trebuie o cerere tip?
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:54, 28 Septembrie 2016
Este corect punctul dumneavoastra de vedere, dar nu toti arendatori sunt de talia d-lui presedinte Basescu, majoritatea sunt batrani, oameni cu putine cunostinte juridice si se tem ca arendasul are bani si-i plimba prin instanta. Mai mult au semnat contracte pe 10 ani cu clauze abuzive de ex. sa-i plateasca daune pe urmatorii ani ramasi in contract. Sunt foarte multe contracte incheiate dupa vechea Lege a arendei - actual abrogata - si care produc inca efecte prin aplicarea anumitor clauze, favorabile arendasului, dar nu se face vorbire, de ex. este inscris un pact comisoriu de ultim rang - neexecutarea din culpa a unei clauze din contract ( de catre una din parti), duce la rezilierea de drept a contractului, fara interventia instantei. Am revenit la vremea "arendasului roman". O zi buna
Buna ziua! urmaresc cu interes acest subiect, si pot spune ca ma aflu in aceiasi situatie doar ca eu sunt arendasul. Arendatatorul doreste, din varii motive sa rezilieze contractul, unul din motive ar fi ca nu este multumit de suma pe care o platesc ca si arenda, spunand ca nevoiile dumnealui cresc de la un an la altul si atunci ar trebui sa maresc si eu suma. Tin sa mentionez ca in contractul de arenda este specificat ca pentru arenda va primi contravaloarea a 600kg garu/ha (pentru 3,50 ha), suma pe care o platesc fiind peste,1900 ron, dar si asa nu este suficient. Nu doresc sa reziliez contractul deoarece suprafata arendata o am intr un proiect european si ma v a afecta. Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc, scuze pt. unele greseli
Doresc o lamurire, daca se poate:
Locuiesc in Bucuresti; arendarea unei suprafete arabile este intr-o comuna din judetul Olt.
Cererea de reziliere la ce for juridic se depune: la Judecatoria Slatina, la Tribunalul Judetului Olt, la ce sectie? Au acolo sectie de Contencios? Nu am nici cea mai mica informatie, sunt novice in materie.
Multumesc!

Si inca ceva: se percepe vreo taxa de judecata?
Multumesc!



[edit : conexare mesaje succesive]
Ultima modificare: Miercuri, 28 Septembrie 2016
trandafir2, moderator
In primul rand si inainte de a va adresa instantei (la judecatorie) trebuie sa stiti ca in materia arendarii exista reguli speciale, peste care nu poate trece nici chiar instanta de judecata.

O prima regula este cu privire la durata contractului de arendare care este obligatoriu determinata, fie de parti, fie de lege.

O alta regula este ca la expirarea termenului contractual, contractul se reinnoieste de drept, pentru aceeasi durata. Astfel incat, daca doriti incetarea contractului trebuie sa notificati arendasul, in scris, fie cu 6 luni, fie cu un an, dupa caz, inainte de expirarea termenului (in anumite situatii, termenul poate fi de 3 luni si de 6 luni).

Daca nu ati facut cele scrise mai sus, nu ar trebui sa va grabiti catre instanta.
Multumesc frumos pentru raspuns!
Nu am facut unele precizari, interesandu-ma numai daca depun la judecatorie si daca ma costa ceva.
Am trecut prin niste pasi:
- am notificat arendasul, la inceput de luna mai a.c., de nulitatea de drept a contractului pe care el pretinde ca il are incheiat cu mine sau cu un delegat din partea mea. Nu am semnat niciodata un contract cu el. Mi-a inglobat suprafata de 2,00 ha in "arenda" lui datarita asezarii ei in marea lui tarla arendata cu ceilalti. A refuzat in nenumarate randuri sa-mi trimita o copie, sa o vad si eu. Nu exista acest contract, cel inregistrat la primarie are un numar, dar nu este semnat de nicio parte. Copia respectivului "contract" mi-a trimis-o primaria la cererea mea oficiala.
- cererea catre instanta am facut-o (n-am depus-o, nu stiam exact unde trebuie depusa) pentru a dispune starea de nulitate a "contractului" pentru care arendasul vrea sa puna japca pe pamantul meu. Am titlu de proprietate de pe urma decesului mamei mele. Mostenitori sunt eu si sora mea. Avem succesiune. Cred ca familia arendasului nu stia ca mai suntem si noi pe aici. Nu cer altceva, decat sa ma lase in pace sa arendez suprafata catre alt arendas, la care are sora mea arendata partea ei. Familia lui este foarte agresiva, ameninta pe alti arendasi, se fac stapani pe pamantul bietilor tarani batrani, fara aparare. Eu am si dezavantajul distantei fata de ei. Uite asa se ajunge sa ne vindem pamantul catre straini! Si e pacat!
Multumesc, din nou, pentru ajutor!
As mai avea o rugaminte:
- intentionez sa trimit chemarea in judecata prin posta, cu confirmare de primire (am 75 de ani si nu prea sunt "in floare"!). Ar fi posibil sau sunt ceva probleme?
- solicit judecarea in lipsa
- se cere vreo taxa?

Cu multumiri!

Alte discuții în legătură

Cum reziliez contractul de arenda? mikebony mikebony Subiect: Reziliere contract arendare Buna ziua stimabililor, In 20.09.2012 am incheiat un contract de arenda pe o perioada de doi ani, acest contract ... (vezi toată discuția)
Contract de arenda pentru terenurile cu destinatie agricola mariagabi mariagabi Este valabil incheiat un contrat de arendare, contract perfectat in 2012,si care are inserata o nota de subsol ce face referire la un termen din legea ... (vezi toată discuția)
Rezilierea contractului de arenda inainte de termen nicoZidaru nicoZidaru Buna ziua, As avea nevoie de niste lamuriri legate de rezilierea unui contract de arenda care nu a expirat. Cum as putea sa il reziliez? Vreau sa imi ... (vezi toată discuția)