avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fereastra cu vedere in clar la 1m de hotar , ambele ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fereastra cu vedere in clar la 1m de hotar , ambele proprietati fiind vechi

Situatia este urmatoarea :
doua proprietati ambele cu case vechi , una din ele are o ferestra catre cealalta cu vedere in clar , zidul casei cu fereastra este la distanta de 1 metru de hotar ,casa respectiva fiind construita prin 1950 .
Nu exista nici o declaratie scrisa ca vecinul s-ar fi dat acordul pentru acea ferestra ,
in momentul de fata niciuna din case nu mai are proprietarii vechi care au construit acele case.
In acest moment vecinul cu fereastra amplasata ilegal isi renoveaza casa si a inlocuit ferestra veche cu una din PVC , celalalt vecin i-a cerut sa renunte la fereastra in clar , l-a rugat sa-si puna geam sablat , sa devina doar ferestra de lumina .
In momentul inlocuirii ferestrei vecinul n-a cerut acordul nimanui, a pus fereastra noua in locul celei vechi.
Este legala amplasarea acelei ferestre cu vedere in clar acum? poate fi sesizata primaria sau alte institutii pentru a-i aplica amenda vecinului cu fereastra ?

Prin existenta unei ferestre sablate se respecta <dreptul de vedere> (lumina naturala difuza).
<Dreptul de aerisire> (deschidere limitata sablata) nu aduce atingere dreptului de vedere prin materiale sablate.
Aceasta situatie se poate sesiza/reclama concomitent, atat la ISC cat si la insitutia Primariei-prin structura urbanism a acesteia.
<Vecinul> meu a schimbat o mica ferastra de aerisire normala. A tinut cont de observatii, si a realizat-o in sistem cu deschidere limitata si cu geam sablat la nivelul anilor 2000.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
eraz, utilizator
abcdabcd a scris:

doua proprietati ambele cu case vechi , una din ele are o ferestra catre cealalta cu vedere in clar , zidul casei cu fereastra este la distanta de 1 metru de hotar ,casa respectiva fiind construita prin 1950 .

... vecinul cu fereastra amplasata ilegal isi renoveaza casa si a inlocuit ferestra veche cu una din PVC

Servitute de vedere continua si aparenta dobandita prin uzucapiune.
:wave: La revedere!

Conteaza daca in trecut acest geam vechi a fost acoperit cu diverse hartii colorate , etc si nu s-a folosit sub nici o forma pentru a vedea direct spre curtea vecina , deci era folosit doar pentru a patrunde lumina , nu si pentru a avea vedere clara spre vecini ?
atunci s-ar schimba situatia?
Nu conteaza nimic din ceea ce ati spus d-voastra. Conteaza doar ca acea fereastra(este vorba de golul existent acolo cu destinatia fereastra) exista acolo de cand exista si casa. Faptul ca in loc de tocuri vechi de lemn si-a pus termopan, faptul ca astazi si-a pus o hartie maine a dat-o jos, toate acestea nu schimba cu nimic situatia.
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
ContSters259670, utilizator
astept totusi opinia un avocat , nu o presupunere a unui utlizator care se afla / s-a aflat intr-o situatie opusa mie

Alte discuții în legătură

Limita casa fata de vecin laurentiuu laurentiuu Doresc sa construiesc o casa cu ferestre catre vecin.La ce distanta o pot construi?Pe acea parte vecinul meu are deja casa facuta la distanta de 1m fata de ... (vezi toată discuția)
Umbrirea ferestrelor cosma2 cosma2 Detin o casa imrejmuita pe una dintre laturi din gard zidit la o inaltime de aprox. 2.2-2.6m .Vecinii mei sustin (printre altele) ca ,prin acest gard le-am ... (vezi toată discuția)
Ma poate obliga sa-mi zidesc fereastra? costara costara Am si eu o problema referitor la vecini. Am cumparat o casa care are fereastra spre vecinul la mai putin de 1.90 cm. Pana acum nu a fost problema intre ... (vezi toată discuția)