avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de vanzare-cumparare

Buna ziua,
Se poate anula un contract de vanzare-cumparare daca atat vanzatorul cat si cumparatorul sunt de acord? Daca acest contract va fi anulat si el este urmat de un alt contract de vanzare-cumparare ce se intampla cu valabilitatea acestuia din urma?Mentionez ca exista un act de succesiune facuta ulterior acestor doua contracte si mostenitorul conform succesiunii este o persoana terta acestor doua contracte.
Va multumesc. Cu stima.

































































Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 19:20, 3 Noiembrie 2012
Va multumesc pentru raspuns si va dau detalii.
Bunica mea decedata a lasat mostenire cate 1 ha teren pentru fiecare din cei 9 copii ai sai.
la decesul sau a lasat testament cu precizari clare despre fiecare teren cui ii apartine, dar fara sa faca acte pentru toate aceste suprafete pentru fiecare fiu. Asa aceste terenuri apartineau bunicii mele si dupa decesul sau in baza titlului de proprietate
Peste cativa ani fratele cel mare a vandut o parte dintr-un hectar altui frate numit X , in baza Titlului de proprietate pe numele mamei lor, care si-a construit locuinta pe acea proprietate fara ca ceilalti sa stie de aceasta tranzactie. Fratele X a facut act de vanzare-cumparare la niste tineri in schimbul promisiunii ca vor avea grija de el pana la moarte. Treaba nu a mers decat doi ani dupa care sa ajuns chiar la loviri si in instanta pentru anularea actelor.
In timpul prosesului toti fratii au cerut succesiunea si s-a eliberat un Titlu de Proprietate pe suprafata in cauza pe numele altor frati decat acestia implicati pana acum sa spunem fratele Y are o parte din teren si casa si fratele Z doar teren langa fratele Y, daci s-a impartit in doua aceasta suprafata.
Eu in calitate de nepot am fost neutru fata de aceste tranzactii, dar mi s-a promis mostenire aceasta proprietate daca pot ajuta la anularea celor doua contracte.
Stoica Ioana a scris:

Nici contractul de vanzare cumparare nu poate fi anulat prin simpla vointa a partilor .

Nu poate fi vorba de anulare dar poate fi vorba de reziliere.
Dacă ambele părți convin la rezilierea contractului nimic nu le interzice asta. Orice înțelegere poate fi desfăcută prin buna înțelegere a părților în acest sens.

Efectele sunt cam aceleași ca și în cazul anulării.

Ultima modificare: Miercuri, 31 Octombrie 2012
Patrick_, utilizator
cretuvasile1970 a scris:

Peste cativa ani fratele cel mare a vandut o parte dintr-un hectar altui frate numit X , in baza Titlului de proprietate pe numele mamei lor, care si-a construit locuinta pe acea proprietate fara ca ceilalti sa stie de aceasta tranzactie.


După părerea mea pentru această tranzacție se poate cere constatarea nulității pt vicii de formă. Actul de vânzare cumpărare nu poate fi autentificat dacă vânzaătorul nu e intabulat, iar acesta nu putea fi întabulat până nu se făcea succesiunea.

Bănuiesc că și acea consrucție s-a făcut fără autorizație, sau dacă s-a obținut autorizație trebuia să aibă acordul tuturor proprietarilor.
”dar mi s-a promis mostenire aceasta proprietate daca pot ajuta la anularea celor doua contracte”, moștenirea NU se poate primi prin eventuale promisiuni : ea este naturală și revine potrivit legii doar moștenitorilor de drept.

E probabil ca iniţiatorul discuţiei să nu fi fost neapărat riguros atunci când a menţionat anularea. Chiar şi aşa, dacă părţile sunt, într-adevăr, de acord să anuleze contractul, legea nu le împiedică:
Articolul 1.246
Nulitatea
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părţilor.


În privinţa rezilierii, mai întâi, dacă e vorba despre un contract de vânzare (uno ictu), e aplicabilă rezoluţiunea. Apoi, rezoluţiunea (v. articolul 1.549 şi următoarele din Codul civil) are incidenţă, în principiu, dacă debitorul nu îşi îndeplineşte obligaţia, iar creditorul nu cere executarea silită.

În speţă, pare a nu fi vorba de vreo neexecutare a obligaţiilor, ci pur şi simplu de dorinţa părţilor de a desfiinţa un contract (mutuus consensus, mutuus dissensus?). Că-l declară nul sau că-l desfiinţează prin acord, cu revenirea la situaţia anterioară, efectul e acelaşi. Evident, nimic nu le împiedică să încheie apoi un alt contract.
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2012
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

Anulare contract de intretinere floridelotus floridelotus Buna ziua!Parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu dreptul de uzufruct viager si cu obligatiunea de intretinere viagera desi mai am un frate dar cu ... (vezi toată discuția)
Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină. ... imaghiar imaghiar Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină. Pot să recuper apartamentul înapoi,dacă ea nu își face datoria față de mine? (vezi toată discuția)
Anularecontract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere Lentian Lentian Buna ziua Cum poate fi anulat amiabil un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? Am incheiat un astfel de contract cu mama mea in 2011, dar ... (vezi toată discuția)