avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de vanzare-cumparare

Buna ziua,
Se poate anula un contract de vanzare-cumparare daca atat vanzatorul cat si cumparatorul sunt de acord? Daca acest contract va fi anulat si el este urmat de un alt contract de vanzare-cumparare ce se intampla cu valabilitatea acestuia din urma?Mentionez ca exista un act de succesiune facuta ulterior acestor doua contracte si mostenitorul conform succesiunii este o persoana terta acestor doua contracte.
Va multumesc. Cu stima.

































































Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 19:20, 3 Noiembrie 2012
Va multumesc pentru raspuns,
Cuvintele anulare si reziliere le consideram sinonime si ca pot fi folosite in toate situatiile oricare dintre ele, dar ma refer la reziliere.
Importanta majora pentru persoanele in cauza este daca odata reziliat primul contract de vanzare-cumparare dintre fratele cel mare si fratele x, se reziliaza automat si urmatorul contract de vanzare-cumparare respectiv dintre fratele x si respectiva familie , sau cum trebuie sa procedez pentru a reusi rezilierea acestuia din urma.
Ar fi de mare ajutor si un sfat despre calea de urmat pentru reusita acestui demers, adica daca trebuie deschisa actiune in instanta, sau doar prezentarea la notar a partilor implicate in primul contract si rezilierea in fata notarului.
Va multumesc mult.
klewos a scris:

E probabil ca iniţiatorul discuţiei să nu fi fost neapărat riguros atunci când a menţionat anularea. Chiar şi aşa, dacă părţile sunt, într-adevăr, de acord să anuleze contractul, legea nu le împiedică:
Articolul 1.246
Nulitatea
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părţilor.



În speţă, pare a nu fi vorba de vreo neexecutare a obligaţiilor, ci pur şi simplu de dorinţa părţilor de a desfiinţa un contract (mutuus consensus, mutuus dissensus?). Că-l declară nul sau că-l desfiinţează prin acord, cu revenirea la situaţia anterioară, efectul e acelaşi. Evident, nimic nu le împiedică să încheie apoi un alt contract.


Stimate klewos, ar fi fost util să citaţi nu doar ceea ce pare a fi util userului, ci întreg contextul art.1246:

Nulitatea
Art. 1.246. -
(1) Orice contract încheiat cu încălcarea condițiilor cerute de lege pentru încheierea sa valabilă este supus nulității, dacă prin lege nu se prevede o altă sancțiune
(2) Nulitatea poate fi absolută sau relativă
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, nulitatea contractului poate fi constatată sau declarată prin acordul părților
(4) Prin acordul părților nu pot fi instituite și nici suprimate cauze de nulitate. Orice convenție sau clauză contrară este considerată nescrisă.


Prin urmare, părţile pot să-şi manifeste acordul doar dacă există cauze de nulitate. Mutuus dissensus nu figurează printre cauzele de nulitate/anulare în codul civil român.

:bow:

cretuvasile1970 a scris:

Ar fi de mare ajutor si un sfat despre calea de urmat pentru reusita acestui demers, adica daca trebuie deschisa actiune in instanta, sau doar prezentarea la notar a partilor implicate in primul contract si rezilierea in fata notarului.
Va multumesc mult.


Problema e simplă din acest punct de vedere.

Dacă părțile se înțeleg, nu este nici o problemă de a încheia un act la notar exact așa cum vor (deci pot rezilia actele anterioare, le pot modifica, sau pot încheia altele conform voinței lor).

Dacă însă părțile nu se înțeleg, deci apare un litigiu cu privire la intenția sau interesul părților referitor la contractele respective, se va ajunge la instanță.

Deci primul pas înspre rezolvarea problemei este de a lua legătura cu toate părțile implicate și de a se vedea punctul lor de vedere.
Puteți eventual apela și la un mediator înainte de a ajunge la instanță, dacă chiar nu se poate la notar de la început.
@themis
ªi dacă părţile, ipotetic, îşi manifestă acordul că la încheierea primului contract consimţământul lor a fost viciat printr-o eroare? Sau dacă admit, pătrunşi de o străfulgerare morală, că primul lor contract nu avea în realitate o cauză licită sau morală? Nu e vorba de răzgândire, ci doar de raportarea la o condiţie de valabilitate a contractului, constatată ulterior prin acordul părţilor.

@cretuvasile1970
Cuvintele respective nu sunt sinonime şi nu pot fi folosite oricum şi în orice context. După cum vedeţi, pot genera discuţii de toată frumuseţea tocmai pentru că au semnificaţii diferite, tratament legal diferit, efecte diferite etc.
Atunci când aţi iniţiat discuţia aţi pus o întrebare care ne-a condus pe o pistă greşită. Colegii de forum au răspuns în raport cu noţiunile utilizate de dvs. (ex. anulare). Intervenţia mea a privit strict dezbaterea teoretică asupra posibilităţii, ca principiu, de anulare a unui contract prin acordul părţilor, posibilitate contestată în câteva dintre mesajele anterioare.

Văzând mesajul dvs. din 30 Octombrie 2012 19:17, râmân şi alte detalii de aflat: când a murit bunica? ce prevedea testamentul, mai exact (lasă impresia unui partaj de ascendent)? cum arată contractul de vânzare către X? "actul de vânzare-cumpărare" încheiat de X este de fapt un contract de întreţinere? care este stadiul procesului privitor la rezoluţiunea acestuia (ex. date, faza procesuală etc.)? când s-a introdus acţiunea în partaj succesoral şi care este evoluţia ei?
Acestea sunt informaţii necesare dacă doriţi un răspuns cât mai potrivit problemei dvs. Cred că mai oportun ar fi să adunaţi documentele, să vă stabiliţi clar obiectivele şi să vizitaţi (faţă în faţă) un avocat, care să vă dea sfaturile pe care le aşteptaţi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
klewos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare contract de intretinere floridelotus floridelotus Buna ziua!Parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu dreptul de uzufruct viager si cu obligatiunea de intretinere viagera desi mai am un frate dar cu ... (vezi toată discuția)
Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină. ... imaghiar imaghiar Am donat fiicei mele un apartament,cu condiția să mă întrețină. Pot să recuper apartamentul înapoi,dacă ea nu își face datoria față de mine? (vezi toată discuția)
Anularecontract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere Lentian Lentian Buna ziua Cum poate fi anulat amiabil un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere? Am incheiat un astfel de contract cu mama mea in 2011, dar ... (vezi toată discuția)