Iarna trecuta am platit foarte mult caldura in comparatie cu vecinii in conditiile in care am facut economie, inchizand caloriferele in camerele nefolosite sau reducand caldura cand plecam de acasa. Am banuiala ca repartitoarele sunt montate prea sus. Exista un normativ privind inaltimea la care se monteaza repartitoarele ? Si daca sunt montate gresit cum pot remedia - pot singur sau trebuie sa chem o firma ?
In cazul de fata nu se justifica vreun interes al firmei, daca i-a montat repartitorul prea sus, Caldura inregistrata in plus nu ar fi platita la firma.
Firmele pe care le blamam, uneori pe buna dreptate, alteori nejustificat, au o minima deontologie profesionala. In fond e de datoria lor sa o aiba pentru ca aceasta deontologie face un portofoliu mai extins si deci si un profit mai mare.
Atunci cand se monteaza repartitorul el se scoate dintr-o cutie sigilata in care se gasesc aceste instructiuni ale producatorului. Poate nu v-a spus nimeni, nimic, nu pot sa stiu, dar sigur ati ramas in casa cu acele cutii si, bineinteles si cu acele foi, brosurici, nu mai stiu exact sub ce forma erau, cu instructiuni. Poate nu le-ati observat si le-ati aruncat.....
In cazul meu, am fost atentionata si am si citit aceste instructiuni. Am si retinut acele conditii pentru a le spune, o data in plus, si locatarilor din bloc atunci cand aveam contact cu ei.... si, iata, si aici, pe forum.
:offtopic:
Acum doua luni am fost nevoita sa schimb providerul de internet pentru camerele video din holul blocului. L-am chemat, am acceptat pretul, am facut contractul si am asteptat prima factura. Stupoare! Pe prima factura imi venise o suma de doua ori si ceva mai mult decat stiam ca trebuie sa platesc.
Evident, la primul impuls, am pus mana pe telefon si cu "parul maciuca" si pusa pe harta l-am abordat pe cel care mi-a raspuns.
Omul m-a luat cu binisorul si m-a pus sa citesc factura. Era pe doua luni, nu pe una, deci suma ceruta se apropia de adevar..... Dar mai era o suma, ceva, in plus. Da, era TVA-ul, in contract nu se pune decat suma neta. Si m-a adus la suma din contract.
Uitasem complet ca agentul lor de vanzari imi spusese si de TVA si imi spusese si cand voi primi prima factura si ca aceasta va fi pe doua luni. Pur si simplu uitasem. Mi-am amintit brusc si clar dupa ce am vorbit la telefon cu operatorul.
Deci nu intotdeauna avem dreptate, iar firmele care se respecta si isi cauta clientii cu lumanarea pe o piata concurentiala cu adevarat au minima deontologie.
Tocmai ca nu am primit absolut nimic. Stiu cat de importante sunt prospectele si le studiez, de preferinta in engleza pentru ca traducerea in romana e facuta de regula cu picioarele sau, si mai rau, se refera la alt aparat, asa cum am patit la aparatul foto unde firma mi-a dat o coala A4 tiparita pe ambele parti fata de carticica groasa care era prospectul original si care, pe deasupra, nu se potrivea de fel cu aparatul cumparat.
Montarea "gresita" a repartitorului face ca unii sa plateasca mai mult decat este corect, fie fiindca nu au dat spaga fie pentru ca altii au dat-o si cineva trebuie sa iasa in paguba.
O firma care se respecta nu permite asa ceva angajatilor.
Dar unde sunt acele firme? E suficient sa analizezi rezultatele calculelor ca sa vezi ca ceva nu e in regula si sa iei masuri de corectare.
Dar nimeni nu este mai orb decat cel care nu vrea sa vada.
Practic, daca firmele ar fi corecte, asa cum presupuneti dumneavoastra, cazuri precum cel al lui @gev, precum si altele postate aici pe forum sau aparute in presa, nu ar fi ajuns la cunostiina nostra decat ca fiind accidente, repede corectate de firme.
darida
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@gev
Repartitoarele se monteaza la 3/4 din inaltimea caloriferului.
Montarea repartitorului mai sus sau mai jos nu poate tripla consumul normal, este imposibil dpdv al legilor fizicii. Repartitorul inregistreaza diferenta dintre temperatura caloriferului si a aerului din incapere, iar temperatura agentului termic nu se poate tripla fata de restul instalatiei, nici la dvs nici la alt proprietar.
Mai ales ca ati stat si in frig!
Suma respectiva este o aberatie. Serviciul de încălzire înseamnă căldura furnizată pt a asigura necesarul de căldură, conf. Standardului SR 1907-1:1997, obligatoriu la proiectarea oricărei instalații de încălzire din România. Acest necesar de căldură se furnizează în condiţiile de proiectare (temperatură, debit și presiune), stabilite prin reglementările tehnice și Contractul de furnizare a energiei termice încheiat între CET și Asociația de proprietari.
Problema este ca Nu s-a efectuatECHILIBRAREA HIDRAULICÃ a instalaţiei de încălzire, atestată prin buletin de măsurători, nici a rețelei de distribuție, la branșament.
Aceasta presupune montarea unor regulatoare automate de presiune care sa limiteze presiunea, si implicit debitul de agent termic la nivelul de proiectare. Despre aceasta in mod sigur, firma prestatoare nu v-a spus la incheierea contractului, probabil nici dupa.
Prin închiderea unor robinete termostatice, în restul instalației în funcțiune va apărea un surplus de debit al agentului termic, înregistrat de contorul de bloc și plătit doar de proprietarii care se încălzesc, cei care închid caloriferele fiind scutiți la plata lui. Practic, platiti o parte din agentul termic contractat de asocitie pentru cei care inchid calorifrele.
Daca repatitorul se monteaza mai sus va masura o temperatura mai mare a agentului termic din calorifer si, implicit, va indica un consum mai mare decat cel real.
Faptul ca un obiect oarecare uitat in apropierea caloriferului modifica indicatia repartitorului indica foarte clar cat de sensibile sunt la conditiile de montare.
Ordin M.L.P.T.L. nr. 1618/2001 privind montarea şi utilizarea repartitoarelor pentru consumurile de căldură ST 046-01, elaborat de INCERC, pe baza EN 834:1994, prevede: 6.2 Montarea pe corpul de încălzire
Repartitorul ...se montează la mijlocul lungimii corpului de încălzire (0,5 x l) la o distanţă de 3/4 din înălţimea constructivă a corpului de încălzire (0,75 x h)
La montajul prin sudare, bolţurile filetate superioare se sudează la mijlocul lungimii corpului de încălzire (0,5 xl) şi la o înălţime de (0,75 x h) ± 5 cm.
Faptul ca se da o marja de distanta insemna ca diferentele de cativa cm distanta nu pot da erori mari.
Ce diferenta de temperatura a agentului termic poate exista la 1 cm, invocat de gev?
Nesemnificativa. De aceea, este imposibila o triplare a costurilor de incalzire din acest motiv.
Chiar si la inaltimea maximaa caloriferului, unde intra conduca de alimentare, temperatura maxima a agentului termic nu este decat cea livrata de CET pentru a asigura confortul locatarilor, in functie de temperaturile exterioare.
Caloriferul nu este furnal.
Exista diferente mai mari intre zona inferioara a caloriferului, colmatata, unde se depune namol, etc, si zona superioara, unde circula liber agentul termic.
Problema cu obiectele lasate in apropierea caloriferului este iarasi exagerata.
Firmele ascund problema neechilibrarii hidraulice prin asemenea motivatii.
Ganditi va ca in blocurile fara repartitoare, unde caloriferele functioneaza nonstop, la maxim, oamenii pun la uscat haine, perdele la distante foarte mici de calorifere. Inseamna ca toti proprietarii ar trebui sa aiba facturi aberante, la fel si consumul total pe bloc. De ce nu sunt consumuri uriase acolo?
In cazul montarii de repartitoare, in cazul obiectelor lasate langa calorifere, cauza reala a majorarii este tot dezechilibrul hidraulic.
Valoarea "unitatilor" este mult mai mare in cazul instalatiei dereglate, existind un surplus de agent termic. Si in ipoteza cresterii nr de unitati din cauza obiectelor din apropierea caloriferelor, costul mai mare va fi dat in primul rand de valoarea exagerata /unitate, care poate fi si dubla fata de cea reaa, normala.
Incalzire apartament
Buna ziua,
mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)