Iarna trecuta am platit foarte mult caldura in comparatie cu vecinii in conditiile in care am facut economie, inchizand caloriferele in camerele nefolosite sau reducand caldura cand plecam de acasa. Am banuiala ca repartitoarele sunt montate prea sus. Exista un normativ privind inaltimea la care se monteaza repartitoarele ? Si daca sunt montate gresit cum pot remedia - pot singur sau trebuie sa chem o firma ?
Din ce localitate sunteti si cine va e furnizorul de caldura? RADET a facut la toate blocurile echilibrare hidraulica. Spuneti-i sa se intereseze la furnizor, sa se uite in subsol langa contorul de caldura.
Poate nu stie acest administrator, poate o fi nou si habar nu are.....
[EDIT = exprimare indecenta]
Dvs platiti cel putin dublu fata de serviciul de care beneficiati.
In standardul EN 834 privind repartitoarele, prevede clar ca si conditie pentru utilizarea corecta a repartitoarelor faptul ca sistemul de incalzire sa fie reglat hidraulic, pentru a se obtine debite ale agentului termic in concordanta cu parametrii de proiectare. Scopul este minimizarea erorilor repartitoarelor.
Adminstratorul nu poate hotari de capul lui ca nu e necesara echilibrarea. El are obligatia de a asigura buna functionare a instalatiilor.
Faceti o sesisare scrisa cu privire la echilibrare si inregistrati- o la Asociatie. Solicitati si convocarea unei sedinte pentru a se aduce la cunostinta proprietarilor aceasta problema. In mod sigur nu sunteti singurul in aceasta situatie.
Interventie moderator
Va atrag atentia inca o data asupra exprimarii dv. La urmatoarele abateri va voi sterge tot mesajul indiferent de informatiile din cuprinsul sau.
Nu numai in standardul EN 834 este specificat acest lucru, ci si in O233/2004 Normativul tehnic - Anexa 3 din sept 2004, modificat de O255/2006 al ANSRC. Sunt in vigoare.
(...)Art. 23. Se interzice montarea, punerea in functiune, utilizarea si exploatarea sistemelor de repartizare a costurilor care nu indeplinesc conditiile tehnice impuse in prezentul normativ tehnic...."
(...)Art.16. al.1 lit.c, precizeaza clar ca trebuie facuta echilibrarea hidraulica inainte de montarea repartitoarelor.
Eu am dat asocitia in judecata..... tocmai pentru multele nereguli gasite....
Eu am invocat in primul rand standardul EN 834, elaborat de Comitetul European de Standardizare, reglementarea de baza in domeniu, preluat integral de Romania prin SR EN 834/2002.
Aveti grija daca va judecati sa stiti ce inseamna reglementare tehnica - Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, art. 10, H.G.R. nr. 203/2003 privind tipurile de reglementări tehnice, Ordinului M.L.P.T.L. nr. 542/2003 pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea, avizarea, aprobarea reglementărilor tehnice.
Mai exista cateva reglementari tehnice in constructii privind instalatiile, in vigoare, unde se exista informatii detaliate despre repartitoare si echilibrare hidraulica, ascunse de Ordinul 233/2004.
Multumesc pentru pont.
O sa le comunic avocatilor. Oricum in cazul meu (al asociatiei ) nu s-a respectat nici macar modul de atribuire al contractului, service s.a.m.d. E o varza totala la asociatie.
Incalzire apartament
Buna ziua,
mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)