Iarna trecuta am platit foarte mult caldura in comparatie cu vecinii in conditiile in care am facut economie, inchizand caloriferele in camerele nefolosite sau reducand caldura cand plecam de acasa. Am banuiala ca repartitoarele sunt montate prea sus. Exista un normativ privind inaltimea la care se monteaza repartitoarele ? Si daca sunt montate gresit cum pot remedia - pot singur sau trebuie sa chem o firma ?
Sa va adresati administratorului si conducerii asociatiei.
Poate ca totusi aceasta echilibrare este facuta.
In general, la blocurile contorizate cu repartitoare aceasta echibrare este facuta.
Ce efect are dezechilibrul asupra costurilor?
Practic, prin instalatie circula mai mult agent termic decat au nevoie cei care se incalzesc.. Prin echilibrare se elimina acel surplus.
Una din conditiile de referinta pt folosirea repartitoarelor, conf standarsului SR EN 834/2002, pct 4.1 este debitul de agent termic, intrucat acesta se inregistreaza pe contorul de bloc. Conf pct 2, al 5, montarea contorului de energie termica la bransament este o alta conditie de montare a repartitoarelor. Debitul de agent termic total se imparte in functie de totalul inregistrarilor repartitoarelor, si nu invers. Nu se aduna unitatile si dupa aceea se impart la consumul contorului.
Se IMPUNE efectuarea a 2 echilibrări hidraulice distincte, CUMULATIVE. Una singura va reduce doar partial surplusul de agent termic.
a) Echilibrarea instalației de încălzire interioare a clădirii, la baza coloanelor de distributie.
Aceasta se face pe banii proprietarilor, fiind proprietatea lor comuna.
Trebuie ca asociatia sa incheie un contract pentru efectuarea ei, cu o firma specializata.
b) Echilibrarea rețelei de distribuție, la branșamentul blocului.
Aceasta se face pe banii CET ului, conducta de alimentare a blocului pana la contor fiind a CET ului.
Daca s-ar fi facut asa ceva, ar trebui sa existe dovada. Daca nu, Asociatia va putea cere CET ului efectuarea ei, fiind o obligatie legala. In caz de refuz din partea CET ului, asociatia poate cere pe calea instantei oligarea CET ului la efectuarea lucrarii.
Sunt multe orase unde nu s-a facut deloc nici macar aceasta echilibrare.
revin cu subiectul....am vorbit cu administratorul, echilibrarea nu e facuta si nici nu vede rostul unei astfel de lucrari ... faptul ca eu platesc aberant de mult ii arata doar ca atat am consumat:O . Credeti ca mai pot face ceva ? Daca m-as incalzi cu calorifere electrice se inregistreaza la repartitoare ?
Incalzire apartament
Buna ziua,
mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)