avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... decizie comitet
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

decizie comitet

Sunt membru intr-o asociatie de proprietari, formata din 3 scari. Am solicitat sa vina RDS-ul cu infrastructura necesara (pentru internet si televiziune), dar ne-am blocat la comitetul executiv pentru ca inca nu a luat o decizie daca accepta sau nu sa se dea gaurile necesare pe scari si sa se traga cablurile pe paliere (infrastructura existenta este a Romtelecomului si cablurile trec prin ziduri). Ce variante sunt? Exista un termen legal in care comitetul trebuie sa ia o decizie? Daca decizia comitetului va fi NU, trebuie luate semnaturi doar de la membrii asociatiei sau de la toti locatarii - si de ce procent este nevoie pentru aprobare?
Multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:00, 17 Noiembrie 2012
Recunosc sincer ca nu stapinesc legislatia in materie.
Nu stiu cum pot fi sanctionat eu ca presedinte. Lucrarile le face RDS-ul nu asociatia, ei trebuie sa execute lucrarea in baza autorizatiei de construire.

PS: de pilda luna trecuta asociatia a avizat niste acte pt. documentatia necesara obtinerii autorizatiei de construire necesara unui proprietar pt. a-si monta centrala termica. Nu asociatia a facut cererea la primarie, ci proprietarul interesat. Eu doar am stampilat tabelul cu semnaturi.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
@petschovschi

Vecinul dvs. a solicitat autorizarea in baza Legii 50/1991. Asociatia si-a dat acordul, pentru ca acest acord este parte a dosarului de autorizare. Dar, cererera de autorizare a fost facuta, in sensul Legii 50, de proprietar.

Asociatia nu are NICI UN FEL DE DREPT DE PROPRIETATE; vedeti Statutul asociatiei dvs. In consecinta, Asociatia NU poate cere nici un fel de autorizatie de construire, cu exceptia cazului acordului tuturor proprietarilor, situatie in care solicitarea este una colectiva. Cum sa va spun ? prin "asociere" nu se delega dreptul de proprietate, deci Asociatia nu poate face acte juridice care sa reprezinte dreptul de proprietate al membrilor !

Sunt uimit, de exemplu, cand vad asa-zise "lucrari de reabilitare" care comporta modificari masive la fatada blocurilor! Astfel de lucrari trebuie sa fie insotite de autorizatie de construire!!

Eu am inteles ceea ce spuneti, ca asociatia nu are drept de proprietate, ea doar administreaza proprietatea comuna.
Dvs. spuneti ca cererea pt. obtinerea autorizatiei de construire ar trebui facuta de proprietarul (sau proprietarii) care doresc abonarea la RDS.
Eu doar vreau sa ma asigur ca ,fiind presedinte, nu am nicio problema. Eu am hotararea adunarii generale prin care se permite cablarea RDS a imobilului si in baza ei le-am semnat celor de la RDS cele doua formulare pe care mi le-au pus in fata (mai mult, le-am facut si o notificare sa respecte legislatia in vigoare in ceea ce priveste lucrarile de cablare). Cind vor veni sa cableze cei de la RDS trebuie sa aiba autorizatie de construire ca sa poata executa lucrarea. Dar de asta nu ma ocup eu ca presedinte, ci proprietarii interesati si RDS-ul...nu stiu daca am dreptul sa le cer sa-mi prezinte autorizatia fiindca eu nu-s organ de control.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Adriantot, moderator
Am sa va povestesc o intamplare recenta:
- la blocul fiului meu au venit lucratorii RCS sa monteze un stalp si sa traga cabluri in scara.
Un proprietar, nu comitet, nu presedinte, nu administrator, i-a intrebat de autorizatia de constructie. Baietii, obisnuiti sa nu bage pe nimeni in seama, si-au vazut mai departe de treaba.
Respectivul proprietar a sunat la 112, de-acolo i s-a facut legatura la sectia de politie de care apartine, au venit politistii, au cerut autorizatia de constructie pe care, evident, nu o aveau, si....a amendat providerul cu suma de 10.000 lei.

Trageti concluzia!
Perfect.
Providerul este amendat, fiindca el executa lucrarile. Asociatia (prin presedinte) doar a semnat ca e de acord cu lucrarile (in plus i-am si notificat ca lucrarile sa se efectueze cu respectarea legislatiei in vigoare).
In bloc se stie ca providerul are nevoie de autorizatie (am afisat la avizier raspunsul de la directia urbanism) asa ca ei risca amenda daca vin fara autorizatie de construire (sunt unii care abia asteapta sa-i reclame).

P.S: eu doar vreau sa fiu sigur ca, fiind presedinte, nu sunt in culpa.

Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Instalare cablu de internet de catre furnizor - contract cu asociatia de proprietari Elvik Elvik Sunt presedintele Asociatiei de Proprietari in blocul in care locuiesc. Am constatat existenta unui cablu aerian de internet instalat de un furnizor local ... (vezi toată discuția)
Asociatia & provider de cablu tv, internet, telefonie ContSters140065 ContSters140065 Buna ziua! Am o intrebare. 1. La cine pot sa ma adresez pentru a intra in posesia contractului incheiat dintre asociatie si RDS/RCS, deoarece acestia ... (vezi toată discuția)
Accept pentru cablarea blocului sacalul09 sacalul09 Rog pe cei care sau m-ai lovit de problema acceptului unui preşedinte de bloc,de ce trebuie să ţină cont pentru a da accept (de a fi de acord) cu lucrări ... (vezi toată discuția)