avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Renuntare repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Renuntare repartitoare

Buna ziua,
Locuiesc intr-un bloc cu 2 scari, 80 de apartamente si doresc sa renunt la repartitoare. Sunt singura care renunta. Pentru repartitoare este semnat un contract cu A.P. Presedintele mi-a spus ca trebuie sa fac cerere catre respectiva societate pentru a-mi calcula ei caldura mai departe, lucru care nu mi se pare ok pentru ca eu nu am nici un contract semnat cu aceea societate. Totusi, am sunat la ei si mi s-a spus ca : calculul caldurii va fi facut dupa maximum inregistrat la un calorifer similar, pentru un apartament similar, lucru care contravine Art.13, Alin.1, al Ordinului 233 / 2004 care prevede faptul ca :
“(1) Repartizarea cantitatilor individuale pentru încalzirea locuintelor / apartamentelor se face proportional cu suprafata utila înscrisa în actul de proprietate" si al Federatiei Asociatiilor de Proprietari care spune ca : calculul la incalzire se va efectua ca inainte de montarea repartitoarelor. Nu mai inteleg nimic. Va rog sa ma ajutati cu vreun normativ mai recent cu care sa le dau astora peste ochi sau incotro sa ma indrept, ca se pare ca toata lumea face ce vrea si nimeni nu mai tine cont de nimic. Nu se poate ca ei sa calculeze cum vor si noi sa nu putem face nimic in acest sens.
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 13:48, 29 Decembrie 2012
Nu faceti greseala sa iesiti din contorizare!. ...


Cunosc cazul unui proprietar care plateste aproximativ 9,76% din valoarea anuala a facturii de incalzire.

In acelasi bloc 14 propietari platesc 9,13% (valori individuale cuprinse intre 0,27% si 0,99%).

Datele se refera la sezonul 2011-2012.



Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
eliasav, utilizator
paigaby a scris:

Nu mai spun de lege, care este interpretabila, dar la fel de bine poate fi interpretabila si in cazul meu, nu numai in cazul lor , sa ne fure.....pentru ca asta fac....!!!!!!!!!!!

Cine va fura, doamna? Si unde se duc banii dv.? De ce sa va fure pe dv.?

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
elga50, moderator
Actualele acte normative emise de ANRSC legalizeaza "incalzirea" unor apartamente pe seama bunilor platnici.

Atata timp cat un proprietar plateste mai mult decat alti 14, este limpede ca actuala legislatie are cel putin cateva "hibe"..

- ANRSC obliga instalarea unui repartitor general - in ofertele producatorilor nu exista un asemenea produs - dar, in mod specific plaiurilor mioritice, din senin a repartitorul de calorifer poate sa fie si repartitor general,
- repartitoarele nu sunt supuse nici unui control metrologic - adica nu se pot defecta
- la repartizarea energiei termice din coloanele ce trec prin apartamente, un apartament neincalzit este pus pe picior de egalitate cu un apartament incalzit, adica ANRSC a stabilit, in mod arbitrar (dumnealor au prezentat cateva formule ca sa dea un iz stiiintific) avem aceiasi pierdere in ambele cazuri
- ANRSC nu reglemeteaza obligativitatea instalarii robinetilor cu cap termostatic si, pe cale de consecinta, nu este reglemtata temperatura minima de la care se deschid robinetii cu cap termostatic (asa cum spunea directorul unei mari firme din domeniul repartizarii costurilor, au stabilit temperatura de 6 grade Celsius pt a evita inghetarea caloriferelor) etc.
- ANRSC este de acord in mod tacit ca sistemul de repartizare sa functioneze in continuare in lipsa echilibrarii hidraulice a coloanelor
- desi sistemul repartitoarelor a creat ideea falsa ca pe viitor se va trece la facturarea individuala a costurilor cu energia termica, ANRSC nu a facut nimic in aceasta directie.

Singurii avantajati sunt cei proprietarii care asemenea celor 14 inchid caldura furnizata de RADET si se incalzesc la flacara aragazului din bucatarie, incarcand suplimentar factura acelor proprietari care doresc sa aiba un minim confort termic.

ANRSC nu are competenta de a inventa aparate noi sau principii de functioanare diferite ale aparatelor reglementate prin standarde europene.

Directiva 89/106/CEE in domeniul constructiilor, art. 7, a stabilit competenta de standardizare in domeniul constructiilor organismelor europene de standardizare ex: Comitetul european de standardizare. De aceea ANRSC nu poate inventa ce tampenii le trec prin cap firmelor.
Doar in momentul in care standardul EN 834/1994 va fi modificat in aceste sens se poate vorbi de repartitor comun, adica atunci cand vor zbura porcii.

SR-EN 834: 2002 prevede la pct A1, lit. a din Anexa A: Radiatoarele trebuie sa fie dotate cu dispozitive de comandă-reglare care să fie acționate de către utilizator (de ex. robinete termostatate), nu e prevazut obligatoriu robinetele termostatate.
Ordinul ANRSC 233/2004, anexa 3, art. 16, al.1, lit. a: Dispozitivele de reglare pot fi de tipul robinetelor termostatate
Robinetul termostatic produce dezechilibru hidraulic chiar si printr-o inchidere partiala. Tot la lit. a, s-a stabilit acea temperatura minima de 6 grade C, pentru a crea efect de debransare.
Temperatura de 6 C este una teoretica, intrucat nu se va ajunge niciodata la 6 C, pentru a se deschide automat robinetul, din cauza incalzirii indirecte, de la vecinii incalziti. A fost stabilita doar pentru a permite debransarea mascata, economii maxime pentru cei care le inchid.
Cei care nu le inchid suporta consecintele, adica maximum de dezechilibru hidraulic si costuri foarte mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de costuri marinel73 marinel73 Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Începând cu sezonul de încălzire ... (vezi toată discuția)