Ma confrunt cu urmatoarea problema :
Am cumparat la notariat o cota indiviza de 1/3 din casa si teren unde mai sunt 2 coproprietari cu cite 1/3 . Deci am cumparat cu act inceiat in fata notarului unde am si platit .. Acum cind am deschis proces de partaj judiciar , una dintre parti spune ca acumparat cu chitanta de mina chiar partea mea 1/3 cota ideala inainte de a cumpara eu . Vinzatorul a murit . Ce fac eu acum ? Eu am act notarial celalat are chitanta de mina .Poate sa-mi strice actul de proprietate ??
Daca cel care a semnat o chitanta de vinzare a cotei de 1/3 (cota ideala) , era casatorit la data cind a dobindit mostenirea , iar sotia acestuia nu a semnat chitanta respectiva , aceasta chitanta este valabila ?
dupa cum spuneti chitanta de mana a existat inainte ca dvs. sa incheiati actul la notariat, in acest caz ea primeaza, daca vanzatorul a murit mostenitorii sunt obigati sa preia obligatia adica aceea de a solutiona problema in acest sens mai exact trebui sa ajungeti la o intelegere cu cealalta parte care are chitanta pecota de 1/3, trebui verificta cu atentie daca intredevar exista acea chitanta cand si cum a fost facuta, va urez succes
Actul notarial cu care ati cumparat cota de 1/3 a fost intabulat ? Daca l-ati incheiat dupa 01.01 2004, notarul era obligat prin lege sa-l intabuleze, fiind singura persoana legal indrituita sa faca asta. In situatia in care actul dvs.nu este intabulat, intabulati-l in regim de maxima urgenta. Bun, sa presupunem ca actul dvs.este intabulat. Chitanta de mana este un act/inscris sub semnatura privata care, conform legii ( Codului Civil ) este opozabil partilor, adica nu are valoare decat intre partile care l-au semnat/incheiat. Pe romaneste, persoana care a cumparat prin "chitanta de mana" aceeasi cota pe care dvs.ati cumparat-o prin act autentic ( notarial ) nu va poate spune dvs. sau oricarei alte persoane ca este proprietar al acelei cote ci poate sa se indrepte numai impotriva persoanei de la care a cumparat, intreband-o, scuzati limbajul, " Ba ! de ce ai vandut ceea ce mi-ai vandut si mie ?" In cazul dvs., cumparator prin act autentic ( asa se numeste actul notarial ), intabularea face tranzactia opozabila oricarui tert ( oricarei alte persoane ) inclusiv cumparatorului cu "chitanta de mana". Legea spune ca drepturile reale sunt valabile in ordinea in care s-au inscris in Cartea Funciara. De aceea este imperios necesar sa aveti actul de vanzare-cumparare intabulat. Mai este totusi o problema. In actul dvs., mie'n suta ca scrie asa:eu, vanzatorul, declar pe prorie raspundere, ca nu am mai vandut imobilul ( ma rog, cota de 1/3 ) si nu l-am promis spre vanzare altei persoane, ceea ce in cazul de fata constituie o declaratie in fals care ar atrage raspunderea penala a faptuitorului in cazul in care acesta ar fi in viata. Oricum mai mult ca sigur ca veti ajunge in instanta si consultarea unui avocat este obligatorie.
Din cate stiam vanzarea-cumpararea incheiata prin inscris sub semnatura privata care are ca obiect un teren este lovit de nulitate absoluta. Pe cale de consecinta, in speta de fata, vanzarea valabila este cea incheiata prin act autentic...la notar. Cat priveste vanzarea unei constructii prin inscris sub semnatura privata, probabil ca abia aici cele 2 acte sa intre in conflict...Parerea mea!