avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... contract determinat si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

contract determinat si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat, daca m-ati putea ajuta in urmatoarea problema:
- Lucrez in domeniul bancar, am un contract pe perioada determinata care imi expira pe data de 08.02.2013 , iar eu urmeaza sa nasc in jur de 10.03.2013. In aceste conditii as putea intra in concediu de crestere copil ( postnatal) chiar daca mie imi expira contractul de munca cu o luna inainte de nasterea copilului ? imi puteti spune care ar fi demersurile pe care ar trebui sa le fac inainte sau dupa expirarea contractului de munca astfel incat sa-mi faciliteze trecerea in concediu postnatal fara sa intampin vreo problema?mentionez ca am mai mult de 12 luni anterioare lucrate fara nici un fel de intrerupere pe cartea de munca. Va multumesc anticipat! :((
Cel mai recent răspuns: Iuliana1987 , utilizator 21:46, 20 Noiembrie 2012
1. - Intreg certificatul de pe luna februarie il duceti la CJAS (nu puteti sa rupeti certificatul in doua).
- Cand duceti acest prim certificat medical sa duceti si o copie dupa decizia de incetare a CIM.

2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.

(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.

(3) Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la alin. (1) urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.
Am revenit din cauza problemei mele.
M-am prezentat la Agentia de Somaj, unde le-am zis de situatia mea (persoanei care se ocupa cu dosarele de somaj).Mi s-a spus ca nu voi putea sa-mi bag acel dosar de somaj, pentru ca imi va trebui o adeverinta de la medic precum ca sunt apta de munca, adeverinta pe care nu o pot obtine ( dupa spusele acelui functionar ) pentru ca eu voi fi deja in concediu prenatal, deci nu am cum sa fiu capabila sa muncesc in cazul in care ar aparea un loc de munca specific pregatirii mele.Chiar asa este legislatia? nu pot fi luata in evidenta la ei pentru ca sunt gravida si nasc in maxim 3 saptamani?
Buna ziua! Acum eu sunt insarcinata in 6 luni jumatate. Care este procedura pentru a intra in posesia indemnizatiei? Nasterea copilului va fi in februarie, acum sunt in somaj din septembrie, am continuitate de la locul de munca de peste un an, plus somajul in curs ptr 9 luni... Trebuie sa imi iau prenatal 2 luni (inainte) desi stau acasa si n-am nevoie de concediu??? la somaj mi s-a zis sa nu iau prenatalul ca oricum se plateste procentual, ca n-are rost, si ca doar concediul de 42 de zile de lauzie este foarte important. si cand sa iau concediul de lauzie si de la care medic, de familie sau ginecolog? Si pentru perioada de 2 ani de zile pot alege procentual 85% sau 85% e valabil numai ptr mamele care raman la 1 an de maternitate? Apopo de ce se discuta mai sus, si eu am avut contract pe perioada determinata, angajatorul mi-a dat actele necesare inregistrarii la somaj (anexa, adeverinta, etc) iar din sept sunt somera cu acte in regula. Va rog tare mult sa ma ajutati cu un raspuns.
Concediul de maternitate este de 126 zile din care 42 zile minim obligatoriu dupa nastere si reprezinta 85% din venitul brut pe ultimele 6 luni.
Indemnizatia de crestere copil se calculeaza luand in considerare veniturile din ultimele 12 luni (somaj, carte de munca,..) inclusiv luna nasterii copilului, reprezentand 85% din venitul net, minim 600 ron maxim 3400.
Iuliana 1987:

1. - Functionarul de la Agentia de Somaj nu are dreptate.
- Veti aduce o adeverinta de la medicul de familie in care se va preciza ca sunteti gravida in luna Z.
- Sunt si femei gravide care lucreaza pana in ultimul moment (depinde de starea ei de sanatate si de conditiile de la locul de munca).

2. - Nu va poate oferi indemnizatie de somaj pentru ca aceasta este suspendata deoarece sunteti in concediu de maternitate.
- Nu va poate oferi un loc de munca din acelasi motiv deoarece este suspendata indemnizatia de somaj.

3. Daca intampinati opozitie, in continuare, faceti sesizare la AJOFM sau/si la ANOFM (pe e-mail).

bumbutzu:

1. Concediul de maternitate il luati cum doriti dvs., in urma discutiei cu medicul curant ginecolog sau cu medicul de familie.

2. Certificatul medical initial este emis de medicul ginecolog sau medicul de familie apoi in continuare de catre medicul de familie (oricum toate certificatele medicate trebuie luate in evidenta de medicul de familie).

3. Procentul de 85% este acelasi si pentru CCC pana la 1 an si pentru CCC pana la 2 ani.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Buna, eu sunt angajata pana in ianuarie pe perioada determinata, ... Sonia10 Sonia10 Buna, eu sunt angajata pana in Ianuarie pe perioada determinata, insa trebuie sa nasc in luna Martie, cum se procedeaza dpdv a prenatalului/postanatalului, ... (vezi toată discuția)
Prenatal-raspuns urgent marianelena marianelena Am dreptul la prenatal Sotia este in ultima saptamana a celui de al doilea contract pe 6 ... (vezi toată discuția)
Imi inceteaza cim pe perioada determinata in timp ce sunt in concediu de maternitate nushu nushu Buna ziua, Am o nelămurire, sunt angajata la stat pe perioada determinata (sa pp ca contractul expira pe data de 15.10.2014). Sunt însărcinata, ... (vezi toată discuția)