avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj pentru studenti?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj pentru studenti?

buna seara
studentii la finalizarea facultatii vor beneficia de somaj? daca da ce trebuie sa faca pt a primi somaj. dar cei care sunt angajati intr-un domeniu diferit, mai beneficiaza de somaj? dar cei care isi vor da demisia vor beneficia de somaj dupa locul unde au lucrat sau si la terminarea studiilor? se poate primi 2 somaje? anii de facultate vor fi inregistrati pe cartea de munca, ca vechime?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 08:21, 21 Septembrie 2011
Sunt absolvent al unei institutii de invatamant superior de lunga durata. Ulterior absolvirii am lucrat vreo 5+ ani, ultima data cu contract de munca pe durata determinata care mi-a expirat si nu a fost prelungit. Indeplinesc conditia de 12 luni lucrate in ultimele 24. Anul acesta m-am inscris la a doua facultate. In aceste conditii, am dreptul sa beneficiez de indemnizatie de somaj, tinand cont de faptul ca este similar daca as fi facut un curs de reconversie profesionala? La urma urmei, am contribuit destui ani la acest fond de somaj.

Articolul de interes este acesta:
Art. 42. - (1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2009
IonPopescu, utilizator
mda...pb e ca s-au spus doua lucruri adevarate dar care daca nu sunt explicate, ai tendinta sa crezi ca se anuleaza reciproc. Ideea e ca : mai intai trebuie sa te inregistrezi ca persoana in cautarea unui loc de munca- in termen de 60 de zile de la terminarea facultatii - si in momentul in care se implinesc cele 60 de zile de la absolvire, dosarul tau este transformat din neindemnizat ( nu primesti somaj) in indemnizat ( primesti somaj ). Deci tu la Ajofm tb sa te prezinti neaparat inainte sa faci 60 de zile de la absolvire. Cele 60 de zile se calculeaza incepand cu luna urmatoare absolvirii. Adica daca ai absolvit in iunie se calculeaza din iulie- respectiv iulie si august - deci e cam tarziu acum....pentru cei care au absolvit in iulie data limita era 30 septembrie... si tot asa :)
IonPopescu a scris:

Sunt absolvent al unei institutii de invatamant superior de lunga durata. Ulterior absolvirii am lucrat vreo 5+ ani, ultima data cu contract de munca pe durata determinata care mi-a expirat si nu a fost prelungit. Indeplinesc conditia de 12 luni lucrate in ultimele 24. Anul acesta m-am inscris la a doua facultate. In aceste conditii, am dreptul sa beneficiez de indemnizatie de somaj, tinand cont de faptul ca este similar daca as fi facut un curs de reconversie profesionala? La urma urmei, am contribuit destui ani la acest fond de somaj.

Articolul de interes este acesta:
Art. 42. - (1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
(2) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care, la data solicitarii dreptului, urmeaza o forma de invatamant.

Dvs veti beneficia de indemnizatie de somaj ca somer provenit din munca. Interdictia citata de dvs la alin (2) se aplica somerilor proveniti din invatamant.
Intrebare! Mi-am facut si al doilea dosar de somaj (fiind absolventa),mi s-a confirmat faptul ca voi intra...incepand cu 30 septembrie (nu prea stiu ce inseamna asta) si ca voi primii indemnizatia de 300 de lei fie prin posta fi prin cont bancar. Intrebarea e CAND? Sunt inregistrata din august cu primul dosar si in octombrie (adica dupa 60 de zile cum spune procedura) cu al doilea.Deci cand vor veni banii?Stie cineva?
Primul dosar pe care l-ati depus este pentru luarea in evidenta ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca. Cel de-al doilea dosar este cel pentru acordarea indemnizatiei de somaj. Indemnizatia o veti primi prin mandat postal. Cel mai probabil primii bani ii veti primi in luna decembrie (pentru octombrie si noiembrie).

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj europencil europencil Sotia mea, in varsta de 43 ani, a frecventat si a absolvit in aceasta vara, luna iunie 2010 si cu licenta in luna septembrie 2010, a doua facultate curs la zi, ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj pentru absolvent facultate 2009 nicolleta68 nicolleta68 Buna ziua! Am lucrat timp de 20 de ani dupa care, contractul de munca s-a incheiat de comun acord cu angajatorul la data de 31.12.2007. Am urmat cursurile ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea facultatii cool_girl_em cool_girl_em suntem in luna iunie, luna aceasta termin si facultatea, mai exact pe douazeci si ceva dau licenta, scris şi oral. Cand trebuie sa mi depun dosarul pentru ... (vezi toată discuția)