avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... habitatie viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

habitatie viagera

In anul 2001 am cumparat un spatiu de locuit cu drept de habitatie pana la decesul proprietarului. In septembrie 2008 proprietarul a decedat si a lasat la intretinere o datorie de 1000 ron.Nu am locuit impreuna nciodata. Mi se impune sa platesc aceasta suma. Este legal sau nu ?
themis a scris:

Da, moştenitorii defunctului moştenesc tot. Un patrimoniu, nu bunuri. Iar patrimoniul cuprinde active şi pasive, de-a valma, nu doar activele, cum probabil le-ar conveni.

Este adevarat, daca accepti activul accepti si pasivul, insa in cazul asta mostenitorii nu mostenesc casa pt.ca ea este deja vanduta nu?
Multumesc pentru raspuns D-na AVLIL
Ma mai interesasem la un notariat... acolo mi s-a spus ca se poate face renuntarea la habitatie si apoi se poate vinde ap. iar in cazul acesta primitorul banilor era vanzatorul (adica Y)... deci X nu putea incasa banii decat "neoficial" neavand in acest mod nici o "justificare" pentru ei. Si mie mi se parea logic ca X sa poata primi o suma in schimbul renuntarii la abitatie avand in vedere ca la vanzarea apartamentului a primit (conform actului) cam un sfert din valoarea lui la acea data.
Intrebarea mea cam pe aici batea: care este varianta cea mai corecta si mai putin costisitoare prin care X sa intre oficial in posesia banilor. Si mi-ati raspuns la obiect!
In privinta la ce sa faca X cu banii nu-i bai.... se descurca el!
...daca in contractul initial beneficiarul dreptului de abitatie se obliga in continuare sa platreasca taxele si impozitele, suma de 1000 ron intra la pasiv...daca nu s-a obligat la acest lucru, atunci sunt sarcini ale proprietarului...mostenitorii pot mosteni si sub beneficiu de inventar...
ªi dacă moştenitorii acceptă sub beneficiu de inventar ei nu sunt ţinuţi de plata datoriilor succesiunii? Beneficiul de inventar îi scuteşte doar de plata datoriilor succesiunii din patrimoniul lor propriu, acceptarea beneficiară urmată de inventar împiedicînd contopirea patrimoniului defunctului cu cel al acceptantului.

Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Multumesc mult pentru raspuns !

Alte discuții în legătură

Pasivul succesoral owner owner Buna ziua, Am rugamintea sa ma ajutati cu niste detalii referitoare la dezbaterea unei succesiuni. Speta este urmatoarea. X, unic mostenitor al parintilor ... (vezi toată discuția)
Plata ratelor la banca de catre urmasi enisirin enisirin Am o rugaminte: tatal unui prieten a decedat.Domnul facuse un imprumut, fara asigurare de viata, fara sa spuna sotiei suma reala imprumutata si a folosit banii ... (vezi toată discuția)