avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... icoanele in scoala
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

icoanele in scoala

imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte.
as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in scoala.
va multumesc!
Buna seara,

@u.b.i.k.

Nu trebuie sa fiti ingrijorati, in scoala nu suntem indoctrinati cu religia. Este libera noastra alegere daca avem convingeri religioase sau nu. Nu ne obligau profesorii sa ramanem la ora de religie, daca parintii isi dadeau negatia pentru aceasta materie. Aveam in clasa o colega care era musulmana. Mama romanca, tatal iranian. Botezata in Iran. Nu statea in clasa cu noi la orele de religie. Atat. In rest nu l-am auzit pe tatal ei spunand in cei 4 ani cat am fost colega cu Samira, ca l-ar deranja icoana cu Maica Domnului si Pruncul care era pe unul din peretii clasei.



@Ares

Nu inteleg de ce te deranjeaza ( ...imi cer scuze dar asa reiese din cele citite de mine) atat de tare o icoana intr-o sala de clasa? Nu sunt neaparat lasate acolo pentru a ne mai ruga din cand in cand la ele, asa cum am scris mai devreme. Fiecare are o credinta. Nu trebuie sa o afisam la oricare pas, insa ne da incredere uneori. Nu sunt "fan" al religiei, sunt numai o adolescenta crescuta intr-un mediu unde despre biserica s-a vorbit foarte putin, inspre deloc. Asta nu inseamna ca nu merg uneori la biserica. Nu mi-a impus nimeni asta: nici parintii, nici scoala prin profesorii ei, cu atat mai putin societatea in care traiesc.

Sunt in scoli destule portrete de domnitori. In salile de istorie, pe holurile scolilor.
Dar te intreb @Ares :sorry: :

De ce a fost facut Stefan cel Mare Sfant de catre Biserica Ortodoxa Romana?



@vladfesan

Foarte interesanta afirmatia lui Max Planck :).
Daca traim o viata in pacatul egoului, sfarsim in sacrul purificator al focului...adica in Iad
.



@Joha

Icoanele nu fac rau nimanui.

Despre "creationism vs. evolutism" parca discutam intr-un alt topic deschis de @u.b.i.k. :-/. ?!

Intrebarea mea este cati dintre cei care sustin scoaterea icoanelor si-au botezat copii sau s-au insurat la biserica ori si-au ingropat crestineste pe cineva.

Un militar, un politist...cu anumite ocazii asista fie ca vrea sau nu, la slujbe. Are dreptul de a alege? NU, cum ar fi ca in mijlocul unei manifestatii 4 militari din regimentul 1 infanterie Calugareni sa iasa din rand pt. ca "sunt ofensati si nu li se respecta dreptul de a alege"...

Eu nu sunt religios, dar o icoana sau un crucifix nu mi se pare ceva ofensator, si daca ar fi steaua lui david sau coranul lipit pe perete nu mi s-ar parea ofensator in sine ca ce reprezinta, ci m-ar deranja cand ar incerca sa schimbe o minoritate dorinta majoritatii.

Iar legat de educatie, nu are nicio treaba cu religia, din punctul meu de vedere e ok cum este acum, cine este crestin asista cine nu, nu.
O icoană agăţată pe peretele unei săli de clasă este preferabilă tabloului unui dictator , aşa cum era anterior anului 1989.
Sunt multe alte lucruri care ar trebui să ne atragă atenţia asupra aceea ce se întâmplă în şcoli.
Mă întreb câte alte orori s-ar mai petrece dacă educaţia religioasă ar fi exclusă din şcoli.
Nu cred că ne aflăm în situaţia în care să ne permitem excluderea sau minimalizarea acestei forme de educaţie , câtă vreme societatea pare să aibă un mers descendent. Cu ce ne ajută progresul ştiinţific dacă vom creşte nişte oameni lipsiţi de sentimente, de respect pentru valorile naţionale ?
A nu se înţelege greşit, nu sunt nici eu vreo tanti care merge la slujbe religioase, dar ştiu precis că lumea mea era mai bună pe vremea când încă nu împlinisem 6 ani , iar eu şi fratele meu eram crescuţi de bunica şi , de sărbători, ne îmbrăca frumos şi ne ducea la biserică. Încă îmi străruie în simţuri toată bucuria şi solemnitatea , şi aroma acelui timp , lucruri pe care am început să le pierd odată cu sosirea într-un oraş clădit din betoane, cu oameni diferiţi şi unde cu greu m-am adaptat.
Nu doresc să ofensez pe nimeni, este doar opinia mea.
UN mic citat , dacă-mi este permis:



Icoana este martora a tuturor nevoilor si durerilor acestui neam. Icoana stie cine a patimit si cine a tradat neamul romanesc. Si nimeni nu are dreptul sa ne-o ia. Este ca si cum ne-ar lua ochii. Se tot vorbeste de statul laic. Dar statul e o vorba goala, daca ignoram oamenii care il alcatuiesc. Statul suntem noi, cei aproape 90 la suta ortodocsi. Pe iconoclasti ii deranjeaza icoanele, pentru ca ele sunt o forma de marturisire a credintei, tacuta, discreta, dar limpede. Icoana de pe peretii scolilor este raspunsul tineretului roman la dragostea lui Dumnezeu. Icoana este o fereastra catre Hristos Dumnezeu si catre sfintii Lui. Icoana este cea mai buna forma de educatie, este o invatare a iubirii. Civilizatia betonului nu poate oferi o solutie de educatie pentru tineret


[ link extern ] /
Corect, inainte de ’89 nu era nicio icoana in scoli si nu se intampla mai nimic din ce auzim azi ca se petrece.
Educatia religioasa se facea acasa, de ce acum a devenit obligatia scolii sa o faca? Dupa ’90 s-a introdus religia ca materie, ce s-a schimbat in bine de atunci incoace? Unde e influenta pozitiva atat de mare, ca eu n-o vad.

Nu ma faceti extremista ca nu sunt, si in casa mea sunt icoane, si mai mari si mai mici (nu spun cate pentru e posibil sa nu ma credeti) insa intr-un loc destinat lor nu langa ceasul de perete. Exista si candela care functioneaza, nu e doar de decor. Nici la scoala nu sunt impotriva lor, doar ca le-as vrea intr-o clasa unde se tine numai ora de religie.

...sau e vorba de feng shui religios? Ca in cazul asta ma retrag, nu inteleg nici principiile feng shui-ului clasic

@Andreea
Nu stiu de ce l-au facut sfant pe Stefan cel Mare. Probabil pentru ca ctitorit multe biserici si manastiri, nu pentru ca a avut copii din flori :)
Ar fi o idee excelentă , pentru ca toată lumea să fie liniştită, să existe săli speciale unde să se ţină orele de religie, săli care să fie utilate cu simboluri religioase .Aşa cum sunt cabinetele de istorie, de rămână, etc.
Desigur că educaţia religioasă se face acasă , educaţia, în general, începe în familie , cea din şcoli fiind complementară.
Eu una nu sunt pro dar nici contra , câtă vreme , de atât de multe pri oamenii doar afişează o anumită credinţă, fără a o simţi, iar credinţa se poartă în suflet , manifestându-se nu strict prin mersul la biserică, făcutul semnului crucii la trecerea prin faţa bisericii , etc., ci prin aceea de a fi ,,om,, , fără să explic eu ce ar presupune acest lucru.
Nu consider că educaţia religioasă ar putea fi dăunătoare, ci, din contră, lipsa acestei forme de educaţie ar putea fi dăunătoare.

Alte discuții în legătură

A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)
E legală afișarea simbolurilor religioase în cabinetele medicale? naten naten Sunt legale simbolurile religioase(carti, reviste, icoane pe pereti si citate din biblie inramate extrem de vizibile) in cabinetele medicale? (vezi toată discuția)
Refuz inmormantare in romania a unei persoane incinerata in spania. ... paul_sonea paul_sonea Refuz inmormantare in Romania a unei persoane incinerata in Spania. Este legal? (vezi toată discuția)