avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract munca persoana de alta nationalitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract munca persoana de alta nationalitate

1. Este posibil ca o societate comerciala din Romania sa angajeze sau sa colaboreze (legal) cu persoane de nationalitate straina (India, China, Vietnam, Filipine), care ar urma sa desfasoare activitati IT pentru societate, de la domiciliul lor, nu la sediul sau punctele de lucru ale societatii?

2. Daca nu, unde este reglementat acest lucru?

3. Daca totusi aspectul prezentat la punctul nr. 1 este posibil:
a. in ce lege este reglementat?
b. sub ce forma se poate stabili legatura dinte cele 2 parti? contract individual de munca?
c. societatea va mai fi obligata sa achite contributiile la bugetele de stat pe care legea o obliga sa le achite angajatilor de nationalitate romana si celor din strainatate?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
ptar, utilizator
Cel mai recent răspuns: ptar , utilizator 04:47, 6 Decembrie 2012
D.p.d.v. al salariatului este mult mai bine sa se incheie un c.i.m. si nu o conventie civila .. insa si d.p.d.v. al angajatorului este mai bine, intrucat poate evita o eventuala sanctiune din partea ITM-ului pentru munca la negru ...
Era vorba de niște servicii în domeniul IT, prestate de niște freelance-ri din Asia.
Asta nu are nimic de a face cu ITM-ul.
Nu cred că beneficiarul serviciilor are vreun avantaj încheind cu prestatorii de servicii C.I.M., dar dacă totuși ar exista asemenea avantaje vă rog să le enumerați.
freeelis a scris:

ptar

1. Da , este posibil acest lucru ..

2. Conventiile civele se pot incheia numai in anumite situatiie ..

3. Codul Muncii care reglementeaza domeniul raporturilor de munca prevede posibilitatea incheierii unor c.i.m. cu cetateni straini sau apatrizi.

4. Cel mai bine este sa se incheie un c.i.m.


Persoanele carora li se aplica dispozitiile codului muncii au toate in comun locatia unde isi desfasoara activitatea. Aceasta trebuie sa fie in Romania. Sa intelegem ca asta face imposibila incheierea C.I.M.-ului?

Pe mine ma intereseaza colaborarea/angajarea unor persoane de nationalitate straina care nu pun piciorul in Romania si isi desfasoara activitatea exclusiv din tarile lor de origine. Exact asa cum practica de exemplu societati din Canada, UK, USA, etc. Isi externalizeaza serviciile in tari ca India, China, etc. fara sa isi deschida neaparat alte societati in tarile respective sau sa colaboreze cu persoane juridice.

Care este forma sub care se poate stabili legatura dintre o societate comerciala din Romania si o persoana fizica din statele enumerate mai sus, care repet, nu vor lucra in Romania ci din tarile lor de origine?

@Patrick_ - nu ma intereseaza momentan colaborarea cu persoane juridice straine ci cu persoane fizice straine, asa cum am descris mai sus; se pare ca acea conventia civila de care vorbiti ar fi pentru moment cel mai bun lucru dar desi inteleg ca ITM-ul nu are de unde sa stie de existenta acestor conventii, ANAF-ul poate vedea transferurile de bani catre colaboratorii/angajatii externi si de aici incolo nu stiu ce se poate intampla (ex. ce se intampla cu contributiile la stat?!)

Va multumesc.

Ultima modificare: Duminică, 2 Decembrie 2012
ptar, utilizator
Vă creați o falsă problemă datorită faptului că vedeți în continuare această colborare cu acele persoane ca pe o relație angajator - angajat, ceea ce este total fals.
D-voastră plătți niște servicii pe baza unui contract, exact la fel cum ați plăti niște servicii de transport sau servicii de devirusare a calculatoarelor firmei, sau etc, toate acestea făcute pe baza unor contracte cu persoane fizice.
Asta nu are nici o legătură cu ITM - ul (care poate să știe sau poate să nu știe).

Pentru ca totul să fie în regulă din punctul de vedere ANAF-ului cu privire al banii care ies din firmă pentru plata acestor servicii trebuie doar ca acele contracte să fie înregistrate în contabilitatea firmei. Un contabil trebuie să știe cum se face asta. Este oarecum similar cu înregistrarea unui contract de închiriere al unui spațiu pe care firma îl are cu o persoană fizică și pe baza căruia se scot bani din firmă pentru plata chiriei (tot un serviciu plătit de firmă unei persoane fizice).

Deci nu vă complicați cu probleme pe care de fapt nu le aveți. Este foarte bine că ați găsit acele persoane care să vă presteze acele servici. Încheiați câte un contract cu fiecare dintre ele pentru serviciile pe care acestea le prestează firmei, înregistrați în contabilitate acele contracte și nu veți avea nici o problemă.
Vorbiți doar cu un economist care să vă facă monografia contabilă pentru operațiunile contabile în așa fel încât să nu fie nici o problemă din punctul de vedere al ANAF-ului. Fiind vorba de servicii prestate de persoane străine vor fi aplicabile unele reguli contabile de la importul de produse (sau servicii).

Succes.
V-a spus cineva ca este imposibila incheierea unui c.i.m. cu acele persoane? .. eu imi mentin parerea si spun ca se poate ...

Alte discuții în legătură

Cim persoana din croatia BiaMonica BiaMonica Buna ziua. Am urmatoarea speta la care eu personal nu ii gasesc solutie: Societatea noastra doreste sa inceapa o colaborare cu o persoana din Croatia ( stat ... (vezi toată discuția)
Angajarea basarabenilor la munca in romania natico01 natico01 spuneti-mi va rog ce trebuie sa fac ca sa pot face contract de munca in bucuresti la o firma? (vezi toată discuția)
Angajare cetatean ue pentru ungaria DB56 DB56 Un SRL isi extinde activitatea prin livrari catre Ungaria. Este posibil sa angajeze un cetatean ceh care sa desfasoare activitate de consultanta tehnica la ... (vezi toată discuția)