avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea

Buna ziua,as vrea sa stiu daca pot fi concediata daca sunt insarcinata si am un contract de munca pe perioada determinata care expira in ianuarie.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 23:50, 5 Decembrie 2012
in perioada de lauzie,alapatre (tinp de 2 luni tot prenatal primesc)trebuie sa ma duc la somaj iar dupa aceea sa imi face dosar de postanatal timp de 2 ani?
Actele de dosarul de postnatal nu trebuie sa le iau tot de la locul de munca unde reiese ca am cotizat ultimele de 12 luni la stat(avand in vedere ca sunt angajata la acelasi loc de munca de 5 ani)
doresc sa primesc solutii in ceea ce ma priveste.....daca este legal ceea ce ei imi fac
ca sa stiu daca inaintez in instanta sau nu....eu nu pot ramane fara indemnizatie sau fara acele 126 de zile neplatite....ce trebuie sa fac...si cum este legal sa fac atat eu cat si ei.
Imediat dupa incetarea c.i.m. solicitati angajatorului sa va elibereze :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj
Dosarul pentru somaj va trebui sa-l depuneti in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m., astfel incat sa primiti indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m.

Luati de la Primaria si modelul de adeverinat de venituri necesara pentru dosarul CCC, astfel inact sa fie completata de actre angajator din timp ...
CIM fiind incheiat pe perioada determinata nu obliga angajatorul sa il prelungeasca, indiferent daca suntei insarcinata sau nu. Insa nu poate dispune concedierea anterior termenului de incetare de drept a contractului.
Plata indemnizatiei aferente concediului pentru incapacitate temporara de munca se va efectua de catre angajator pentru perioada pana la incetarea contractului individual de munca caruia i se va prezenta si certificatul de concediu medical. Indemnizatia cuvenita dupa incetarea contractului individual de munca pe durata determinata va fi platita de catre casa teritoriala de asigurari de sanatate.
Referitor la concediul de maternitate acordat in cazul contractului pe perioada determinata, OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care nu se mai afla, din motive neimputabile lor, in una dintre situatiile prevazute la art. 1 alin. (1), daca nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat. Faptul ca pierderea calitatii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei in cauza se dovedeste cu acte oficiale eliberate de catre angajatori sau asimilatii acestora.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza carora s-a calculat contributia pentru concedii si indemnizatii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitatii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
zinaida a scris:

....Insa nu poate dispune concedierea anterior termenului de incetare de drept a contractului.
......




Angajatorul poate sa decida concedierea, in conditiile legii, anterior datei expirarii duratei pentru care a fost incheiat un c.i.m. pe durata determinata ... nu exista text de lege care sa interzica asa ceva.

Alte discuții în legătură

Au dreptul sa nu imi continue contractul de munca daca sunt insarcinata?? just_iri just_iri buna ziua! am un contract pe perioada determinata de 21 de luni si la sf lui aprilie imi expira contractul. intrebarea mea este daca ei au dreptul de a nu imi ... (vezi toată discuția)
Contract munca determinat ramona18121984 ramona18121984 buna.am o nelamurire,daca cineva ma poate ajuta.lucrez cu contract determinat pe 6 luni.sunt insarcinata in saptamana 12 si tocmai ce mi s-a prelungit ... (vezi toată discuția)
Cim durata determinata inceteaza la intoarcerea in functie a fostului angajat ? ancristida ancristida Buna ziua, Va rog, daca ma puteti ajuta cu o lamurire. Sunt in prezent angajata cu CIM pe durata determinata pentru înlocuirea unei salariate cu contract ... (vezi toată discuția)