Dupa decesul unei persoane, recasatorit dar fara copii ca rezultat al acesteia, se constata ca a doua casatorie s-a incheiat fara divortul de prima sotie, m-ar interesa daca se poate anula certificatul de casatorie si asa incheiat in conditii improprii ( in stare avansata de ebrietate si la secretara de la Primarie acasa, sa nu il vada oamenii, pe baza declaratiei pe cont propriu data de a doua sotie care este analfabeta si care a declarat ca este vaduv si fii nu le dau certificatul de deces al mamei lor.).
Mentionez ca celor doi fii ai defunctului din prima casatorie, le interzice accesul in casa parinteasca de fata cu politia.
Faptul că a „mințit-o pe secretară” și că „l-a bătut în așa hal de a fost internat de ea” nu înseamnă că soția a doua știa de existența primei căsătorii.
Buna credință se prezumă, ceea ce înseamnă că reaua credință trebuie dovedită. Deci, trebuie dovedit faptul că soția a doua știa de faptul că prima căsătorie nu a fost desfăcută prin divorț.
În tot acest timp prima soție unde a fost? Dar copiii? De ce nu au luat nici o măsură cât timp a trăit soțul, respectiv tatăl lor cu privire la această căsătorie nevalabilă?
Cu privire la moștenire, dacă nu se dovedește reaua credință a celei de-a doua soții, ambele soții vor moștenii împreună 1/4, adică fiecare va moștenii câte 1/8 din moștenirea soțului lor.
Nu inteleg ce inseamna "se constata ca a doua casatorie s-a incheiat fara divortul de prima sotie". Exista deja o hotarare judecatoreasca? Eu sunt de parere ca este imposibil sa se pronunte o hotarare de constatare a nulitatii casatoriei dupa data incetarii ei prin decesul unuia dintre soti.
Cea de-a doua casatorie este lovita de nulitate absoluta.
Orice persoana care justifica un interes poate promova actiune in constatarea nulitatii absolute a casatoriei.
Actiunea in nulitatea absoluta a celei de-a doua casatorii poate fi introdusa inclusiv dupa incetarea acesteia prin deces. Cei care au indoieli asupra acestui aspect (am vazut o parare contrara pe prima pagina a acestui topic), ar putea sa observe teza finala a art 296 NCC, legata de teza 1 prin locutiunea "cu toate acestea", care are valoarea derogatorie de la teza 1. Argumente similare pot fi folosite si in privinta casatoriei incheiate sub imperiul vechiului Cod al familiei. (am vaga banuiala ca aceasta casatorie despre care vorbim nu s-a incheiat sub imperiul NCC).
Prima sotie are, fara indoiala, interesul de a promova actiunea dupa incetarea prin deces a celei de-a doua casatorii. Dupa cum va reusi sau nu sa faca dovada relei credinte a celei de-a doua sotii, prima sotie va mosteni 1/4 sau 1/8 din averea mortului. (iata si interesul!).
Daca se dovedeste reaua credinta, prima sotie, in calitate de sotie supravietuitoare mosteneste cota de 1/4 din averea defunctului. (efectul desfiintarii celei de-a doua casatorii se produce atat pentru trecut cat si pentru viitor)
Daca nu se dovedeste reaua credinta, vor fi doua persoane in situatia de sotii supravietuitoare, iar cota de 1/4 se imparte in mod egal intre acestea. (efectul desfiintarii se produce pentru viitor).
Va multumesc pentru raspuns dar daca dvs. ati mentionat cuvantul " interes ", trebuie mentionat ca si prima sotie a decedat, acum 6 luni ( dupa declaratia data de a doua pe propria raspundere la incheierea celei de a doua casatorii, aceasta ar fi decedat acum 30 de ani, destul de tanara, iar copii nu vor sa ii dea certificatul de deces al mamei lor ).. In cazul nostru interesul il au copii decedatului cu prima sotie si care nu au acces in curtea parinteasca iar pomenile de 2, 3, 4, 5, 6 ani le-au facut la biserica. Acum urmeaza cea de 7 ani si vor sa o faca in casa. Pentru ca cea de a doua sotie a fost, este si va ramane de rea credfinta si pentru simplu motiv ca de abia acum s-a descoperit ca si cel de al doilea divort s-a finalizat cu o impacare, iar al treilea nu exista, vrem sa anulam cerificatul de casatorie printr-o Hotarare judecatoreasca urmata de evacuare.
Mai mentionez ca cea de a doua sotie are cu persoana decedata, 9 ani si sapte luni si ia pensie de urmas cu toate ca legea spune max. 15 ani-minim 10 iar pentru fiecare luna lipsa se va scade 2% din valoare ( cel putin asa declara ea, motivul ar fi "ca multi prosti mai are lumea asta".
Va multumesc ica o data....Astept raspunsul dvs..
La dezbaterea mostenirii la pamant, s-a cerut de catre notar, o copie dupa hotararea de divort dar la arhiva tribunalului exista cea de a doua tentativa de divort, finalizata ca si prima cu o impacare, alta nu mai exista...
Cea de a doua casdatorie s-a incheiat la secretara acasa si nu la Primarie, copii certificate de nastere, carti de identitate si o declaratie a celei de a doua sotii, analfabeta care afirma ca prima sotie a decedat iar copii din prima casatorie nu vor sa ii dea certificatul de deces al mamei lor...dar stia sigur ca cea de a doua traieste....
Mostenire
Mirrella P.
Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)