avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 337 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu surprize... doua sotii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu surprize... doua sotii

Dupa decesul unei persoane, recasatorit dar fara copii ca rezultat al acesteia, se constata ca a doua casatorie s-a incheiat fara divortul de prima sotie, m-ar interesa daca se poate anula certificatul de casatorie si asa incheiat in conditii improprii ( in stare avansata de ebrietate si la secretara de la Primarie acasa, sa nu il vada oamenii, pe baza declaratiei pe cont propriu data de a doua sotie care este analfabeta si care a declarat ca este vaduv si fii nu le dau certificatul de deces al mamei lor.).
Mentionez ca celor doi fii ai defunctului din prima casatorie, le interzice accesul in casa parinteasca de fata cu politia.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 03:36, 13 Decembrie 2012
Multumim, asa am sifacut.
Vă rog să înțelegeți că aveți două probleme, distincte:

1. Declararea nulității absolute a ultimei căsătorii - aceasta se va rezolva relativ ușor dacă prezentați instanței certificatul de deces a primei soții.

2. Dovedirea relei credințe a ultimei soții - pt aceasta trebuie să dovediți (prin orice mijloc de probă - înscrisuri, martori, etc) că a doua soție știa de existența primei căsătorii și de faptul că prima soție trăia la momentul când s-a încheiat a doua căsătorie.
De rezolvarea acestei probleme depinde cota pe care o va moșteni sau nu a doua soție și evacuarea acesteia din casă.

Deci luați-le pe rând.
Copiii defunctului trebuie să introducă o acțiune la judecătorie care să aibă două capete de cerere: - unul pentru anularea căsătoriei și al doilea pentru dovedirea relei credințe a soției supraviețuitoare. Ca și cerere accesorie acestui ultim capăt de cerere se poate cere evacuarea soției care ocupă imobilul fără just titlu.

Succes
Eu nu inteleg unele aspecte. Da, cea de-a doua sotie stia de existenta primei, si care e problema? Casatoria se incheie pe baza de DECLARATII, primarul sau ofiterul de stare civila NU au de unde sa stie sau sa banuiasca faptul ca unul dintre cei doi este casatorit. Totusi, dupa incheierea casatoriei, ofiterul de stare civila are OBLIGATIA de a trimite datele la Registrul actelor de stare civila. Acolo in mod automat i-ar fi aparut ca unul dintre cei doi este casatorit!

Asadar, CUM a incheiat actul de casatorie??

Eu presupun doua posibilitati:

1. Fie prima casatorie fusese desfacuta.
2. Fie cea de-a doua nu a fost incheiata niciodata.
Registrul de stare civilă nu se ținea la nivel național ci la nivelul localității respective. Puteai foarte bine să te căsătorești în Iași și după o vreme și în Timișoara.
În plus de asta, una dintre căsătorii putea fi încheiată în străinătate (acesta este în prezent cazul cel mai frecvent).
Raoul_mw a scris:

Eu nu inteleg unele aspecte. Da, cea de-a doua sotie stia de existenta primei, si care e problema?

Stia = q.e.d.

Problema consta in a dovedi momentul in care stia.
Ea n-are decat sa faca pe proasta satului. Revine celui interesat sarcina de a face dovada ca ea stia la momentul incheierii casatoriei ei ca prima sotie e vie si nedivortata. Ce a aflat ulterior acestui moment (intr-o miercuri, cand a aflat tot satul ori cand am aflat si noi aici) nu are nicio importanta.

Si nu e simplu de facut aceasta dovada. Sa va ...demonstrez :) de ce:
Priviti momentul (ieri la ora 7.10) in care eu am raspuns prima data pe acest topic. (cu credinta gresita ca prima sotie e vie si neingropata)

Ce s-a intamplat DUPA acest moment (la ora 7.58)? Suntem informati ca si prima sotie e oale si ulcele!
Demonstreaza dumneata Raoul, ca eu (sau altcineva de aici) ar fi trebuit stiu asta la 7.10!

Ei bine, daca dvs. va reuseste dovada asta :) atunci o sa le reuseasca si domnilor din speta dovada a ceea ce au de dovedit, mai ales ca s-au trezit dupa 9 ani si 7 luni + alti 7 ani de pomenire a mortului (vedeti mai sus).

Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Anularea casatoriei poate fi ceruta numai de catre unul dintre soti? roxa. roxa. Intrebarea e simpla: anularea casatoriei pe motiv ca unul dintre soti era casatorit la data incheierii celei de a doua casatorii poate fi ceruta numai de catre ... (vezi toată discuția)
Succesiune in caz de bigamie mirelapieptea mirelapieptea avem de rezolvat urmatoarea situatie: sora mamei mele este despartita in fapt din anul 1971. nu a mai luat legatura cu sotul niciodata. acum are 83 ... (vezi toată discuția)
Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)