avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu surprize... doua sotii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu surprize... doua sotii

Dupa decesul unei persoane, recasatorit dar fara copii ca rezultat al acesteia, se constata ca a doua casatorie s-a incheiat fara divortul de prima sotie, m-ar interesa daca se poate anula certificatul de casatorie si asa incheiat in conditii improprii ( in stare avansata de ebrietate si la secretara de la Primarie acasa, sa nu il vada oamenii, pe baza declaratiei pe cont propriu data de a doua sotie care este analfabeta si care a declarat ca este vaduv si fii nu le dau certificatul de deces al mamei lor.).
Mentionez ca celor doi fii ai defunctului din prima casatorie, le interzice accesul in casa parinteasca de fata cu politia.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 03:36, 13 Decembrie 2012
Doamna avocat, va multumesc pentru raspuns dar in ceea ce o priveste pe a doua sotie, stia in mod sigur ca prima traieste. Fiul cel mare al defunctului din prima casatorie locuieste la o strada distanta de locuinta mamei lui, mai ales ca de multe ori cand a fost la fiica ei ( tot dintr-o casatorie anterioara) imobilul acesteia este la cateva case distanta. Si chiar s-au intalnit de cateva ori dar ceea ce ramane de demonstrat este faptul ca in declaratia data la Starea Civila, spune ca decedatul prezent a ramas vaduv de tanar iar copii refuza prezentarea certificatului constatator, de ce a fost nevoita sa recurga la minciuna daca stia ca toate sunt in regula si la locul lor ? Eu cred ca minciuna trebuie dovedita dar trebuie analizat si consecintele acesteia, sa nu uitam ca vorbim de o persana analfabeta total ?
Doamna avocat, eu nu vorbeam dpdv legal, ci moral. Exact ce spuneti dvs. vream si eu sa explic. Am prezumat ca stia 100%, fapt care o acuza in mod evident. Bun. Si daca stia, ce? :) Ceea ce vream insa sa subliniez e faptul ca acel ofiter de stare civila TREBUIA sa constate ulterior nulitatea casatoriei. Si atunci, aceasta "sotie" ar fi fost acuzata de fals in declaratie dar si de bigamie (art. 303 CP).

Asadar de aceea am prezumat fie ca a doua casatorie nu s-a incheiat, fie ca prima fusese in prealabil desfacuta (fapt care i-ar absolvi culpa sotiei nr. 2).
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
Raoul_mw, utilizator
Raoul_mw a scris:

Bun. Si daca stia, ce?

Diferența între faptul că știa sau nu este esențială în stabilirea bunei sau relei credințe, ceea ce produce efecte diferite.
Buna credință duce la desfacerea căsătoriei prin constatarea nulității dar cu efectele de la divorț (doar pentru viitor) iar reaua credință are ca efect constatarea retroactivă a nulității.
În speță esențială între cele două cazuri sunt cota de succesiune la care ar avea (sau nu ar avea) vocație cea de-a doua soție.

Raoul_mw a scris:

acel ofiter de stare civila TREBUIA sa constate ulterior nulitatea casatoriei.

Nici un ofițer de stare civilă nu va constata ulterior vreo nulitate deoarece nu are competență pentru așa ceva.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea casatoriei poate fi ceruta numai de catre unul dintre soti? roxa. roxa. Intrebarea e simpla: anularea casatoriei pe motiv ca unul dintre soti era casatorit la data incheierii celei de a doua casatorii poate fi ceruta numai de catre ... (vezi toată discuția)
Succesiune in caz de bigamie mirelapieptea mirelapieptea avem de rezolvat urmatoarea situatie: sora mamei mele este despartita in fapt din anul 1971. nu a mai luat legatura cu sotul niciodata. acum are 83 ... (vezi toată discuția)
Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)