Buna ziua as dori sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu ce act sa fac ca in caz in care una di surori lar ataca sa nu aiba castig de cauza . mentionez ca ,casa a fost din paianta iar eu am daramato si am facut alta toate acestea pe bani mei si multe alte inbunatatiri. mai mentionez ca parinti sunt deacord cu trecerea casei pe numele meu dar cu o clauza de ai caza pana la moartea lor ( sa nu ii dau afara dupa ce as primi actele asta vor ei)as dori sa stiu daca bani investiti pana acum ma pot ajuta cu ceva la trecerea casei pe numele meu . va multumesc mult.
Nu ne învîrtim în cerc. De fapt, ne aflăm (mai corect, vă aflaţi) pe două drumuri deodată. Amestecaţi planurile.
Una este simulaţia - cadrul ei general -, cînd terţul care o invocă este ţinut să facă dovada afirmaţiilor sale ( să dovedească, prin orice mijloace de probă, chiar peste conţinutul unui act autentic prin care părţile actului atestă plata, că preţul nu a fost plătit - chestiune care ţine de esenţa simulaţiei) şi cu totul altceva este situaţia reglementată de art.845 C.civil, care vine să uşureze situaţia rezervatarului, scutindu-l de obligaţia de a proba tocmai prin instituirea prezumţiei de gratuitate. Iar în acest din urmă caz menţiunea că s-a plătit preţul, lipsită de alte dovezi, nu poate răsturna prezumţia de gratuitate.
Pe de altă parte, declaraţia autentică nu este o probă de necombătut nici atunci cînd terţul invocă simulaţia. Ar însemna, repet, să negăm simulaţia ca instituţie juridică, să admitem că ea nu există ca excepţie de la opozabilitatea contractului faţă de terţi decît în acele situaţii în care actul public este un înscris sub semnătură privată. Or, nu este deloc aşa. Donaţia unui imobil (teren) poate fi ascunsă într-un contract de vînzare-cumpărare care nu poate fi decît în formă autentică. Vreţi să susţineţi că prin faptul menţionării plăţii preţului în cuprinsul actului autentic devine imposibilă dovedirea simulaţiei? Mă îndoiesc sincer. Terţul poate dovedi simulaţia (şi trebuie să o dovedească, cu excepţia cazului în care s-ar afla sub incidenţa art.845) cu orice mijloace de probă, actul autentic neputînd să împiedice această dovadă prin simpla menţiune a existenţei plăţii. Cum aş putea dovedi, ca terţ? O primă dovadă ar fi aceea a stării materiale a cumpărătorului raportată la preţul menţionat în act. O a doua posibilitate ar fi aceea a dovezii cu martori care să ateste existenţa înţelegerii secrete, a actului secret dintre părţile din contract, act prin care acestea se înţeleg asupra naturii reale a actului dintre ei, convenind că el este unul gratuit.
Sigur, este un probatoriu dificil, de aceea este explicabilă grija legiuitorului pentru protejarea intereselor rezervatarilor prin prevederile art.845 din cod.
Nu am spus decat ca simulatia este foarte greu de dovedit chiar si de mostenitorul rezervatar beneficiar al prezumtiei relative instituite de art 845ccod civil, caruia i se prezinte o dovada a platii ( tranfser bancar) . Starea materiala raporatata la pret, poate fi rasturnata cu un contract de imprumut .facut sub semnatura privata. Este foarte greu de dovedit simulatia, nu imposibil, dar extrem de complicat.
sunt intr-o situatie asemanatoare cu cea descrisa mai sus de catre dumneavoastra .
adica : am facut un act de vinzare cumparare a unui imobil intre mine cumparator,si -sora cu mama ca vinzatoare ,prin care am cumparat partile(cotele) lor de mostenire din apartament la doi ani dupa efectuarea succesiuni in urma decesului tatalui meu.si am oferit dreptul de habitatie viagera pe o camera ,respectiv un dormitor mamei mele .
actul sa incheiat in anul 1994.la notariatul de stat.
Dupa 18 ani sunt data in judecata de vinzatoarea (mama mea si intervenient sora mai mare ) ) pentru constatarea simulatiei a contractului de vinzare cumparare si revocarea donatiei simulate.
Adica citez : in temeiul art 1175 cciv sa constatati simulatia in cea ce priveste contractul de vinzare cumparare nr xxxx emis de notariatul de stat sector x in anul 1994 in sensul in care in temeiul prevederilor art 845 c civ sa constatati ca aceasta este o donatie deghizata .In temeiul art 831 cciv sa se constate conditiile revocarii si sa revocati donatia ,sa repuneti partile in situatia anterioara ,respectiv cota parte din apartament 5/8 sa se reintoarca in in proprietatea mea libera de sarcini .
Acestea au afirmat si sustinut in fata instantei ca nu au primit suma de bani stipulata in contract si faptul ca nu aveam venituri . Afirmati mincinoase iar in acest moment pot face dovada ca cele afirmate sunt minciuni si nu se sustin .
Intrebarea mea este
1. daca habitatia viagera intra in art 845 cciv
2 daca in baza art 831 c civ poate revoca asa zisa donatie donatia pe motiv ca i-am cerut sa-si plateasca cota de intretinere la habitatie
3 daca si sora mea care a semnat contractul de vinzare cump poate invoca si revoca ,,donatia asa zisa ,,’’ avind in vedere ca a semnat actul in cunostinta de cauza ,, de vinzare –cumparare
Arat faptul ca nu imi pot permite angajarea unui avocat deoarece nu am venituri suficiente si am si un copil mic in intretinere .
Cum ma pot apara de afirmatiile acestora ?
Am si pot face dovada ca la data intocmirii actelor eram cu venituri foarte mari fata de cele doua reclamante .(sora nu avea servici –iar mama avea o pensie mica ),bani dati au fost dati in fata notarului asa cum este scris si in act ,iar ulterior au intervenit evenimente in viata celor doua care daca nu aveau sumele de banii nu ar fi putut interveni .
Banii pe care i-am dat la notariat i-am avut in casa dorind sa cumpar o locuinta cu un an anterior efectuarii tranzactiei si provin din salariu strins,
4 cine plateste taxele si impzitele daca este o donatie simulata asa cum sustin reclamantele avind in vedere ca eu am facut aceste plati timp de 18 ani .
5 aviind in vedere ca am dreptul doar la recurs ce ma sfatuiti sa invoc pentru a se rejudeca cauza .
6 mama mea in ultimii ani a facut numeroase plingeri atit la instanta civila cit si la procuratura in care recunoaste ca a vindut cu un pret .toate plingerile au fost solutionate in favoarea mea .Aceste plingeri au ca obiect desfintarea abitatiei si sa-i permita tranzactionarea acesteia sau sa-i platesc sume de bani pentru abitatie.
va multumesc