avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PROCES NEPLATA INTRETINERE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PROCES NEPLATA INTRETINERE

Buna seara,

Nu am platit intretinerea intrucat modul de calcul nu a fost corect- ( pe langa probleme de fond nici macar total coloane nu era egal cu total randuri), iar listele nu erau semnate decat de administrator care a refuzat sa-mi dea explicatii cu privire la modul de calcul.
Asociatia nu are presedinte, a demisionat insa administratorul a cerut instantei executarea mea silita.
La primul termen pot cere judecatorului sa constate ca listele nu au fost semnate de catre administrator si sa dispuna expertiza financiar contabila ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 13:33, 6 Ianuarie 2013
Si daca lista de plata nu este semnata de presedinte sau cenzor, dumneavoastra nu mai folositi liftul, nu mai consumati apa, nu mai consumati gaz...?
Da, listele trebuiesc semnate conform legii. Dar daca, de exemplu, dispare presedintele sau cenzorul (se duc la ceruri), asociatia isi desfasoara in continuare activitatea cu ceilalti membri ai comitetului, cu administratorul, casierul, contabilul..., cu alti vecini sau oameni care se pricep si pot sa se implice.
La primul termen trebuie sa depuneti intampinarea- care este o cerere in care va faceti apararile dumneavoastra fata de pretentiile asociatiei.

In acesta cerere numita intampinare, care se poate depune mai nou chiar si la primul termen daca este scrisa in mai multe exemplare ( 2), se poate invoca exceptia lipsei de reprezentant, deoarece cererea adresata justitiei trebuie semnata de reprezentantul legal al unei asociatii de proprietari care este presedintele nu administratorul angajat.

Deasemeni, deoarece listele de plata nu sunt semnate ( toate ) de presedinte si cenzor cereti neaparat o expertiza contabila judiciara.
Se poate invoca chiar si exceptia lipsei capacitatii de exercitiu a asociatiei. Presedintele este cel care reprezinta asociatia in justitie si in relatiile cu tertii, este reprezentatntul legal al persoanei juridice. Persoana juridica este in situatia unui incapabil.
Verificati intai daca nu exista si functia de vicepresedinte conf art. 18, al 7 din H.G.R. nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

Art. 32, al. 2) Repartizarea cheltuielilor sau a obligaţiilor financiare pe fiecare proprietate individuală revine administratorului, în cadrul contractului încheiat cu reprezentantul asociaţiei de proprietari a condominiului. Lista de plată se semnează de administrator şi de un membru al comisiei de cenzori şi se aprobă de preşedinte prin semnătură şi aplicarea ştampilei asociaţiei, persoanele semnatare certificând şi răspunzând de corectitudinea listei de plată.

Cu privire la contestarea continutuluii listei de plata, depinde si ce considerati calcul incorect.
La unele probleme poate fi util un expert contabil. Daca se contesta anumite consumuri de utilitati, apa calda, rece, incalzire poate fi necesar un expert tehnic, intrucat expertul contabil face doar "socoteli".

Va sfatuiesc sa platiti macar partial cheltuielile de intretinere, in proportia in care le considerati dvs. corecte. In caz ca pierdeti procesul, penalitatile vi se vor aplica doar la suma ramasa de platit, nu la toata suma.
Daca asociatia va refuza primirea partiala, puteti face o oferta reala de plata in fata instantei, conf art 590 ind, 1 Cod proc civ. În acest caz, prin încheiere, creditorul este pus în întârziere să primească suma
Ultima modificare: Vineri, 4 Ianuarie 2013
darida, utilizator
Daca invoca exceptia lipsei capacitatii de exercitiu, neaparat sa ceara in intampinare ca presedintele sa aduca in instanta personal hotararea judecatoreasca de la judecatorul delegat prin care asociatia a dobandit personalitate juridica .

Eu ma gandesc ca lipsa personalitatii juridice este de fapt radacina raului care se petrece acolo, pentru ca proprietarii nu cunosc aceste aspecte, dar nici de exemplu serviciul din primarie care ajuta asociatiile de proprietari nu ii informeaza asupra drepturilor lor. Probabil si fosta conducere a renuntat sa mai pastoreasca proprietarii cand a vazut ca treaba se impute, pentru ca exista multe datorii iar treaba nu mai poate fi sustinuta.
johnpescar a scris:

Daca invoca exceptia lipsei capacitatii de exercitiu, neaparat sa ceara in intampinare ca presedintele sa aduca in instanta personal hotararea judecatoreasca de la judecatorul delegat prin care asociatia a dobandit personalitate juridica .

Da, dar sa-l aduca pe presedinte cu potera. Daca cumva a decedat sa-l dezgroape.X-(
Sau poate ca aveti dreptate si se poate invoca lipsa capacitatii de exercitiu pentru ca Art. 43 din Noul cod Civil arata ca
nu au capacitate de exerciţiu:
a) minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani;
b) interzisul judecătoresc.

O fi fost cineva minor in comitet!?
Spunet apoi ca:
Eu ma gandesc ca lipsa personalitatii juridice este de fapt radacina raului

Recititi domnule de la capat si vedeti ca proprietarul spune foarte clar: nu a platit intretinerea.
Asta este radacina, ca sa folosesc expresia dumneavoastra.

Iar in instanta nu este obigat sa se prezinte presedintele ci reprezentantul asociatieicare poate fi orice persoana cu delegatie din partea asociatiei sau avocatul cu care asociatia a incheiat un contract de reprezentare in instanta.

Alte discuții în legătură

Cum aflu cine sunt de drept membrii unei asociatii de proprietari de bloc? petre88 petre88 Buna ziua , As dori sa stiu si eu cum aflu si unde cine sunt cu adevarat membrii unei asociatii de proprietari de bloc, mai exact cine este administratorul ... (vezi toată discuția)
Functia de vicepresedinte si secretar aecobob aecobob Buna ziua Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : ... (vezi toată discuția)
Nimeni nu vrea sa fie presedinte la asociatie de proprietari sebaman sebaman Buna ziua, Am citit mai multe articole mai noi si mai vechi pe site de acest subiect si totusi cum se procedeaza daca nimeni [u]nu vrea[/u] sa fie presedinte. ... (vezi toată discuția)