avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PROCES NEPLATA INTRETINERE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PROCES NEPLATA INTRETINERE

Buna seara,

Nu am platit intretinerea intrucat modul de calcul nu a fost corect- ( pe langa probleme de fond nici macar total coloane nu era egal cu total randuri), iar listele nu erau semnate decat de administrator care a refuzat sa-mi dea explicatii cu privire la modul de calcul.
Asociatia nu are presedinte, a demisionat insa administratorul a cerut instantei executarea mea silita.
La primul termen pot cere judecatorului sa constate ca listele nu au fost semnate de catre administrator si sa dispuna expertiza financiar contabila ?
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 13:33, 6 Ianuarie 2013
Eu m-am referit la lipsa capacitatii de exercitiu a persoanei juridice-asociatia de proprietari.
Art. 209. Noul Cod civil
(1) Persoana juridică îşi exercită drepturile şi îşi îndeplineşte obligaţiile prin organele sale de administrare, de la data constituirii lor.
(2) Au calitatea de organe de administrare, în sensul alin. (1), persoanele fizice sau persoanele juridice care, prin lege, actul de constituire sau statut, sunt desemnate să acţioneze, în raporturile cu terţii, individual sau colectiv, în numele şi pe seama persoanei juridice.
(3) Raporturile dintre persoana juridică şi cei care alcătuiesc organele sale de administrare sunt supuse, prin analogie, regulilor mandatului, dacă nu s-a prevăzut altfel prin lege, actul de constituire sau statut.

HGR 1558/2007, art. 15 Adunarea generală a asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: a) alege şi revocă din funcţie preşedintele
Art. 18, al. (3) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile iniţiate de asociaţie împotriva unui proprietar care nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de asociaţie.
Preşedintele asociaţiei de proprietari poate fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat.
Rezulta ca in lipsa existentei presedintelui, asociatia nu are capacitate de exercitiu. Este nevoie ca adunarea generala sa desemneze un reprezentant al asociatiei.

Din moment ce preşedintele asociaţiei de proprietari este şi preşedinte al comitetului executiv, rezulta ca nici macar nu poate fi incheiat un contract de asistenta juridica cu un avocat (reprezentant conventional), in lipsa unui presedinte, asa ca avocatul nu va putea reprezenta asociatia valabil.

Art. 42, C.pr.civ
Persoanele care nu au exercitiul drepturilor lor nu pot sta in judecata decat daca sunt reprezentate, asistate ori autorizate in chipul aratat in legile sau statutele care randuiesc capacitatea sau organizarea lor.
Mai concret este vorba si de o lipsa capacitatii de exercitiu a drepturilor procedurale, daca vorbim raportat la proces.
Intradevar, presedintele (reprezentantul legal) nu e obligatoriu sa se prezinte la proces personal, dar reprezentatul asociatiei prezent la proces, trebuie sa aiba un mandat valabil, emis de cel care are competenta de delegare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
darida, utilizator
Da nu am platit intretinerea dupa ce am fost cenzor si am vazut modul de calcul si nu s-a putut convinge administratorul ca face calcule eronate, deasemenea recunosc ca nu am platit pentru ca toti cei care aveau contor pentru gaze aveau consum zero cand venea regularizarea facturilor de gaze iar in celelalte luni ceea ce nu declarau ei plateam eu neavand contor.
Asta e radacina domnule moderator. E corect asa ? Din cate imi dau seama cred ca sunteti si dvs administrator si va rog sa formulati o opinie.
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
Adriantot, moderator
Daca ati fost cenzorul asociatiei incriminate de ce nu ati anuntat din timp organele competente ca la asociatie se petrec ilegalitati. Conform art. 33 din Legea nr.230/2007 aveati obligatia legala de verificarea actelor si a documentelor si sa propuneti masuri in acest sens.In cazul in care nu ati indeplinit atributiile din art. mai sus mentionat raspundeti in fata legii pentru daunele si prejudiciile cauzate si celorlalti proprietari in mod deliberat.
De ce nu ati recunoscut de la inceput ca ati fost cenzorul asociatiei ??? Normal acum ar trebui sa va judecati tocmai cu dvs. ca lunii la rand ati tolerat ilegalitatile la intocmirea Listei de plata..
bgv a scris:
Lista de intretinere nu ar trebui semnata si de presedinte sau cenzor ?

Asta ati intrebat ceva mai devreme. Cenzorul are obligatia sa verifice si sa semneze listele de plata. Dumneavoastra, fiind cenzor, asa cum aflam acum, nu v-ati indeplinit aceasta obligatie. Iar in proces, inteleg ca vreti sa invocati in favoarea dumneavoastra faptul ca cenzorul (adica dumneavoastra) nu v-ati facut datoria legala!?:bully: E ca un autodenunt.
Cenzorul ales de adunarea generala are, in asociatie, putere mai mare decat presedintele si orice membru al comitetului. Administratorul este angajat al asociatiei si-si indeplineste atributiunile legale conform deciziilor comitetului executiv. Doar daca nu se gaseste dintre proprietari o comisie de cenzori ca sa fie aleasa in adunarea generala, comitetul executiv va angaja un cenzor. Acest cenzor angajat nu poate avea putere peste membrii comitetului pentru ca ei l-au angajat si tot ei pot sa-l elibereze din functie. Dar cenzorii alesi de adunarea generala nu se supun comitetului executiv ci adunarii generale. Sesizati diferenta?

@darida,
Observ ca insistati pe
lipsa capacitatii de exercitiu
. Am citat articolul din Codul civil ca sa nu interpretam gresit aceasta expresie. Iar dumneavoastra citati alte reglementari dar nicaieri in acele citate nu apare "lipsa capacitatii de exercitiu". Intelegeti?
Apoi amestecati lucrurile si in continuarea unui citat din HG 1588, fara a inchide citatul, postati consideratiile dumneavoastra ca sa creada cumva nestiutorii ca asa prevede legea, tragand si-o concluzie personala ca fiind luata din legislatie si spuneti:
Preşedintele asociaţiei de proprietari poate fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat.
Rezulta ca in lipsa existentei presedintelui, asociatia nu are capacitate de exercitiu. Este nevoie ca adunarea generala sa desemneze un reprezentant al asociatiei.

Pai nimeni nu a intrebat in acest subiect cum este platit presedintele. Si din faptul ca dumneavoastra stiti pe ce baza poate fi platit presedintele, rezulta cumva ca in lipsa acestuia asociatia devina minora, nu are varsta de 14 ani si nu are capacitatea de exercitiu?
Nu exista nicaieri in lege prevederea ca adunarea generala trebuie sa desemneze un reprezentant al asociatiei pentru instanta, pentru procese...




Am sesizat primaria si am demisionat transmitand presedintelui de la acea data demisia, dupa ce am constatat ilegalitatile si am intocmit un raport, nu am mai platit intretinerea iar listele nu au fost semnate decat de administrator.

Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cum aflu cine sunt de drept membrii unei asociatii de proprietari de bloc? petre88 petre88 Buna ziua , As dori sa stiu si eu cum aflu si unde cine sunt cu adevarat membrii unei asociatii de proprietari de bloc, mai exact cine este administratorul ... (vezi toată discuția)
Nimeni nu vrea sa fie presedinte la asociatie de proprietari sebaman sebaman Buna ziua, Am citit mai multe articole mai noi si mai vechi pe site de acest subiect si totusi cum se procedeaza daca nimeni [u]nu vrea[/u] sa fie presedinte. ... (vezi toată discuția)
Functia de vicepresedinte si secretar aecobob aecobob Buna ziua Va rog sa ma lamuriti ce presupune, practic, functia de vicepresedinte la o asociatie de proprietari in afara de specificatia de la Art.21(3) : ... (vezi toată discuția)