avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept locativ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept locativ

Ne-am cunoscut, am cumparat apartament prin Prima Casa si apoi ne-am casatorit. Am divortat pe cale notariala, ea a ramas sa locuiasca acolo, eu m-am mutat la parinti. Apartamentul este inca in proprietate comuna pe cote-parti si rata la banca o platim pe din doua, chiar daca eu nu mai stau acolo. Fosta sotie face meditatii, la greu. Are voie un coproprietar sa introduca in imobilul comun persoane straine fara acordul celuilalt coproprietar ? Ii pot pune aceasta problema ? Multumesc.
Folosinta este un atribut al dreptului de proprietate. Deci ambii proprietari pot folosi bunul asa cum doresc .. evident fara a ingradi dreptul celuilalt.
In cadrul partajul instanta va lasa bunul unuia dintre soti rezolvand si problema pasivului -adica a datoriilor comune-, de regula atribuind datoria asociata apartamentului aceluia dintre soti care devine proprietarul exclusiv al bunului in urma partajului.
Nu l-ati uzat.. dar nici n-ati platit chirie in aceasta perioada. Amandoi ati vrut sa cumparati ap, sa il folositi, v-ati asumat acel contract, acum dvs va doriti altceva, ori trebuie avut in vedere ca partajul sa fie oarecum echitabil, nu puteti avea pretentia sa va recuperati pana la ultimul banut cheltuit cu acea casa in care ati locuit si dvs.
Ganditi-va ca si doamna a dat aceeasi suma ca avans ca si dvs, ori va ramane cu creditul care ar insemna cat face casa acum sau poate mai mult.
Daca niciunul dintre dvs nu ati mai plati ratele sau nu ati mai vrea ap, acesta s-ar vinde, iar daca banca nu se indestuleaza, ramaneti in continuare datori adica niciunul nu-si va recupera investitia.
Daca dvs cereti cat ati dat avans+ plus cat ati contribuit la plata ratelor, se poate ajunge ca si pret la cat valoreaza jumatate din casa acum, ori de partea cealalata adunate.. ii raman ratele de plata :). In fine, ganditi-va la o suma care sa fie satisfacatoare sau aproape, pt ambele parti.

E important ca doamna s a poata prelua creditul in acte in totalitate, aveti de mers si la banca.
Eu, ca profesor castigam cam 8 mil lunar, iar ea tot profesoara, vreo 14-15 mil. Dar la momentul casatoriei se stia doar asa ceva. Fosta sotie pretexteaza asa acum : iti dau tot ce ai cheltuit, dar NU si ratele din timpul casatoriei, pentru ca "cat contribuiai tu aicea ? Eu ti-am platit ratele de fapt ratele. Acum le vrei inapoi ? Vrei sa ti le mai dau odata ?" Asa ca vedeti in ce mod poate pune o "doamna" problema. I-a intrat in cap ca anumite lucruri nu le plateste si gata. Ce pot face aici ? Cum pot replica ?
Stiti cum e, poate nici dvs nu ati fost f amabil cand ati negociat. Incercati sa apelati la un mediator, poate va aduce la un numitor comun si veti semna un acord.
Daca nu va intelegeti amiabil cat sa iesiti din indiviziune la notar, va vedeti in instanta. Veti cita si banca, ca hotararea ce se va pronunta sa-i fie opozabila in ce priveste preluarea creditului.
Va multumesc. In final, ultima nelamurire. Banii din meditatiile sotie, date la greu, in casa, sunt exclusiv ai ei ? Bun propriu ?

Alte discuții în legătură

Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Un partaj cu probleme gyana37 gyana37 bune seara,as vrea sa va povestesc despre situatia in care se afla fratele meu si poate ma ajutati cu niste sfaturi.Deci fratele meu este casatorit de 20 de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)