avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept locativ
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept locativ

Ne-am cunoscut, am cumparat apartament prin Prima Casa si apoi ne-am casatorit. Am divortat pe cale notariala, ea a ramas sa locuiasca acolo, eu m-am mutat la parinti. Apartamentul este inca in proprietate comuna pe cote-parti si rata la banca o platim pe din doua, chiar daca eu nu mai stau acolo. Fosta sotie face meditatii, la greu. Are voie un coproprietar sa introduca in imobilul comun persoane straine fara acordul celuilalt coproprietar ? Ii pot pune aceasta problema ? Multumesc.
impozitul se plateste statului, nu aveti cum sa recuperati, insa dvs nu vindeti, faceti partaj.
Mergeti la un notar cu actul casei si interesati-va de costuri
Pierdeti din vedere un amanunt important in aceasta speta. In cadrul partajului bunurilor comune, instanta stabileste cota de contrbutie a fiecaruia dintre soti la dobandirea acestora. Ori in speta de fata nu este vorba de vreun bun comun, deoarece:

lucianmarian a scris:

Ne-am cunoscut, am cumparat apartament prin Prima Casa si apoi ne-am casatorit. Apartamentul este inca in proprietate comuna pe cote-parti si rata la banca o platim pe din doua, chiar daca eu nu mai stau acolo.


Parerea mea este ca apartamentul nu intra in masa bunurilor ce fac obiectul partajului. Apartamentul a fost cumparat inainte de incheierea casatoriei si au fost stabilite cotele parti pentru fiecare din cei doi coproprietari si obligatiile de plata conform cotelor parti. Astfel amandoi ati venit in aceasta casatorie cu bunuri si datorii proprii.

In acest moment, daca dv vreti sa renuntati la cota parte din apartamentul cumparat prin programul Prima Casa, va supuneti strict condiilor pe care vi le-ati asumat prin contract.

In cadrul partajului, cum apartamentul nu poate fi supus masei partajabile, fiind deja propriu, se vor imparti celelalte bunuri imobile sau mobile (daca exista) si datoriile comune (daca se va solicita acest lucru).
m_ella2005 a scris:

in speta de fata nu este vorba de vreun bun comun



Dar cum se cheama un bun care nu este nici al meu in intregul lui, nici al dvs. in intregul lui, ci al nostru 50%-50%?

Comun. :)

Fiecare COproprietar este titularul unei cote-parti din dreptul de proprietate.

COproprietatea inceteaza prin partaj (imparteala).

Daca bunul nu este comod partajabil in natura (nu pot sa-l tai in doua bucati, ca pe tort), partajul se poate face prin modalitatea atribuirii intregului bun catre unul dintre coproprietari (care devine propretar exclusiv asupra intregului bun) in schimbul unei sulte.
Pentru ca au fost exprimate opinii mai sus, trebuie sa inteleg ca apartamentul este bun proprietate comuna dar nu din cel guvernate de regimul bunurilor comune de dupa casatorie ? Atunci cum procedez ca sa vand cota mea fostei sotii ? Mergem unde ? La notar, la banca ?
Doamna Romascanu, imi cer scuze, nu am fost destul de clara in exprimare, ma refeream la bunurile comune dobandite in timpul casatoriei. Oricum, lucianmarian a inteles ce am vrut sa spun.


Atunci cum procedez ca sa vand cota mea fostei sotii ? Mergem unde ? La notar, la banca ?


Studiati conditiile contractuale sa vedeti daca puteti vinde. Ordonanta parca impunea interdicita de instrainare in primii cinci ani.

Alte discuții în legătură

Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)
Un partaj cu probleme gyana37 gyana37 bune seara,as vrea sa va povestesc despre situatia in care se afla fratele meu si poate ma ajutati cu niste sfaturi.Deci fratele meu este casatorit de 20 de ... (vezi toată discuția)
Mostenire - succesiune k27lau k27lau In anul 2007, eram casatorit si am achizitionat impreuna cu fosta sotie un apartament prin credit ipotecat. In anul 2011, am divortat, de comun acord, nu am ... (vezi toată discuția)