avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 871 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu are bani guvernul !
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu are bani guvernul !

Buna ziua,
In afara marilor afaceri,guvernul ar trebui sa dezvolte si micile afaceri,cele cu doi sau tri angajati .
Aceste mici afaceri nu se pot infiinta si am sa va spun din ce motiv(sau ce putin aceasta este parerea mea)
Exista un cerc vicios (referitor la intrebarea "de ce nu are guvernul bani")
1.Nu are bani pentru ca nu exista multe afaceri mici cu doi sau trei angajati
2.O afacere are nevoie de capital
3.Capitalul il iei de la banci.
4.Bancile nu crediteaza firme nou infiintate(ce s-o astepta pentru a se rezolva aceasta problema?) pentru ca guvernul se imprumuta de la ele pentru pensii si salarii(deci bancile au unde sa-si plaseze banii)
5.Neinfiintandu-se aceste mici firme,nu sunt colectate taxe si impozite(colectarea o alta discutie)
6. Deci guvernul nu are bani
7.Pentru ca nu exista multe firme mici cu............
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 21:01, 22 Ianuarie 2013
Pai premierul a specificat ca Parlamentul va avea acelasi buget, iar parlamentarii sa gaseasaca solutii pentru a se limita cheltuielile. Si deja se discuta de cateva zile aceste solutii: cazarea, autoturismele, deplasarile...
parlamentu este ca si oricare alta institutie publica in ce priveste bugetul si are in organigrama sa specialisti care gestioneaza acest buget. Acestia sunt de ani de zile acolo, sunt functionari si cred ca vor veni cu solutii practice de reducere a cheltuielilor la unele capitole pentru a se incadra in cheltuielile aprobate.
sursa de bani gramada... si la noi se vehiculeaza iar "forfetaru'" ("reloaded", "se intoarce":)))

Polonia este urmatoarea tara din Europa Centrala si de Est (ECE) care va suprataxa bancile comerciale, dupa Austria, Ungaria si Slovacia...
[ link extern ]
Stiti cat platesc dobanda unui credit in euro catre o banca comerciala (nu am voie sa dau nume)? 21%/an. In euro ! Este incredibil. Si acest lucru tot datorita faptului ca guvernul se imprumuta de la bancile comerciale pentru pensii si salarii. Nu au curaj sa se atinga de banci pentru ca acestea le pot taia finantarea si creditelor guvernamentale.
Bancile in Romania te pot executa silit chiar daca nu ai credit cu garantii imobiliare ci credit cu buletinul sau adeverinta de salariu . Numai la noi se poate asa ceva.Acestea nu sunt supuse niciunui risc "comercial" ca in .alte state civilizate. La noi nici o banca nu va da faliment .Eldorado bancar!In Spania,in urma unor sinucideri datorita executarilor silite(dar cu garantii imobiliare),guvernul a interzis bancilor aceasta practica prin lege.
Dar acolo ies in strada milioane de oameni, nu trei sute!
Eu am un credit in lei la o banca si platesc 10% dobanda (imprumut pe 7 ani).
Am alt credit in euro, de la alta banca si platesc 6% dobanda (imprumut pe 25 de ani).
De fiecare data am cautat, am studiat oferta mai multor banci si am ales ce mi s-a parut mai convenabil. Fluctuatiile de dobanda apar din cand in cand (cam de doua ori pe an) dar sunt nesemnificative.
Platesc aproximativ 20% dobanda in lei daca iau imprumut pe card in limita maxima de trei ori venitul. Dar pentru credite adevarate, cu garantie, contract... dobanzile sunt mult mai mici.
[ link extern ] /
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ] /
[ link extern ]
Spuneti ca: "guvernul se imprumuta de la bancile comerciale pentru pensii si salarii". Aceasta este o lozinca folosita de prin 2009 pentru ca in 2010 fosta putere sa motiveze taierea salariilor si a pensiilor. Nu este adevarat. Pensiile se platesc din sumele colectate ca si contributii din veniturile salariale sau asimilate salariilor. Iar salariile bugetarilor se platesc din veniturile prevazute si colectate la bugetul de stat.
Ca din cand in cand, pentru perioade scurte, istitutiile statului se imprumuta de la banci, este firesc. Daca analizati situatia bugetului asigurarilor sociale o sa vedeti acolo atat cheltuieli cu dobanzile platite pentru aceste credite dar si venituri incasate de casa de pensii pentru sumele aflate in sold la banca. De ce? Periaodele din luna cand se colecteaza contributiile sociale nu corespund cu perioadele din luna cand se fac plati catre pensionari. Casele de pensii vireaza banii inainte de 14 ale lunii iar majoritate incasarilor din contributii se face intre 20 si 25 ale lunii.
Ca, pe total, intr-un an cheltuielile casei de pensii sunt ceva mai mari decat incasarile, se rezolva prin transferuri de la bugetul de stat care acopera deficitul.
Acest deficit are drept cauze principale: slaba colectare a veniturilor si incarcarea bugetului casei de pensii cu alte cheltuieli fara corespondent in contributii (ajutoare sociale, pensiile agricultorilor, alti beneficiari de asigurari sociale care nu au contribuit...).
Scuzati-ma ca, provocat de mesajul de mai sus, m-am apucat de analiza poate prea in amanunt, aici, unde se discuta politica si nu economie, buget, echilibru bugetar...




imprumuturile statului de la banci nu trebuie neaparat sa se numeasca "pentru pensii si salarii".

e o certitudine ca statul roman (prin guverne) se imprumuta in nestire de la bancile comerciale din romania...

scopul imprumutului se numeste altfel, desigur... "pentru funcţionarea statului"...

numai un exemplu... in 2011, in mai putin de 6 luni... 29 miliarde lei (circa 7 miliarde euro) imprumut al statului roman de la bancile comerciale locale...
[ link extern ]

ca pe treaba asta (si din alte motive) bancile fac camatarie (cu populatia si agentii economici) in romania e de notorietate. (dobanzi mai mari de 3-4 ori decat media europeana)

au voie de la statul roman, prin lipsa reglementarilor anticamatarie,

si tot d-asta (si din alte motive) o mare parte din banii fmi (pe care statul roman ii returneaza, cu dobanda, desigur) au ajuns la banci (indirect prin desfiintarea rezervelor obligatorii ale bancilor comerciale la bnr)... e o treaba mai intortocheata, sa nu se prinda lumea....


vor avea astia d-acum curaj sa suprataxeze bancile (sau/si sa le limiteze dobanzile, deci populatia/agentii economici sa ramana cu ceva mai multi bani) cum se face in tarile din jur?











Ultima modificare: Joi, 10 Ianuarie 2013
ContSters257414, utilizator

Alte discuții în legătură

Banca stat in stat Costica33 Costica33 Citesc si ramin uimit de cat de multi oameni sunt in situatia de a avea probleme cu o anumita banca, o voi numi in text \"Banca lu' peste prajit\". Cit de ... (vezi toată discuția)
Dobanzi bancare mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar din 2004 cu dobanda de 9.5.% Incepand cu luna 02.2011 s-a modificat de 2 ori in crestere , dobanda ajungand acum la 10.12%. Am mers la ... (vezi toată discuția)