avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... PASAPOARTE BIOMETRICE.O persoana poate fi localizata ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

PASAPOARTE BIOMETRICE.O persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric?

Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza?
Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca orice persoana sa poata fi localizata daca are un astfel de pasaport la ea ?

Este posibila din punct de vedere tehnic localizarea persoanei respective daca are pasaportul la ea?
Exista dovezi concrete in acest sens?
Ar fi foarte interesant un raspuns tehnic cu privire la posibilitatea localizarii persoanei inainte de a se putea analiza si a se putea face o abordare juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:28, 24 Februarie 2009
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Aici ar fi problema, daca este asa.

Tare imi suna a drobul de sare...
N-am statistici concrete dar dpmdv firesc ar fi ca majoritatea cetatenilor neinterlopi care ies din tara sa aiba fie telefonul mobil fie cardul la ei..poate nu toate cardurile cu cip permit localizarea, insa chiar si cand folositi un card fara cip se poate intui locatia aproximativa in care va aflati in functie de ultimul ATM folosit.
Cu ce ar deranja in mod real pe cineva lucrul asta? oricum pe interlopi sigur nu ii jeneaza prea tare, metode de a pacali astfel de sisteme se vor gasi de indata ce va exista cerere... din cate am observat se plang chiar cei pe care un astfel de sistem i-ar putea ajuta (ganditi-va la un accident grav in afara tarii, disparitiile de persoane etc) pentru simplu motiv ca teoretic se aduce atingere dreptului la intimitate, este adevarat - dar i se aduce atingere efectiv numai in situatii in care acest lucru se dovedeste necesar, dpmdv sunt binevenite orice modalitati de a putea fi localizat de catre autoritati in situatii de urgenta.. singura problema ar fi ca ele sa fie sigure si informatiile respective sa nu poata fi accesate/interceptate de catre terte persoane care nu au nici o legatura cu autoritatile -oricum, din pacate asta se intampla deja in cazul cardurilor/telefoanelor.

Da, exista probabilitatea ca cip-ul din pasaport sa contina programul folosit pt localizarea prin satelit. Dovada clara (neoficiala ”) o poate aduce un inginer IT sau un haker... Pt aceasta ar trebui sa aiba acces la un asemenea cip si, (daca nu e sponsorizat) poate ajunge in posesia cip-ului doar obtinand un asemenea pasaport si... distrugandu-l pt a studia cip-ul (dar ar putea fi prins in timp ce o face!). Se poate afla si... din intamplare...
Masura e gandita, in principal, ca "aparare” impotriva terorismului – si ma distreaza acest argument.
Se zice ca in S.U.A. nu poate intra nimeni fara a fi amprentat si, daca nu are un pasaport biometric, la sosire pe aeroport (ma gandesc ca si la sosirea in port) va fi amprentat – atunci, mergem fara aceste pasapoarte...

Pasapoartele electronice reprezinta doar una dintre etapele pe care MAI le are in vedere pt ca RO sa poata intra in spatiul Schengen.
Conform MAI, RO este singurul stat din lume care emite un model de pasaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi impresiunile digitale. Celelalte state au pasapoarte biometrice, dar fara amprente. Chelului tichia de margaritar ii lipseste.

Se afirma ca aceasta tehnologie ajuta la... autentificarea identitatii calatorului... si, ca, pasapoartele nu ar putea fi falsificate (pt ca e utilizat un soft deosebit care se bucura de o protectie deosebita, de un algoritm complicat etc s.a.m.d.). Totusi, practica a aratat ca nu exista mai nimic ce nu poate fi decriptat mai devreme sau mai tarziu. Nu exista nicio baza de date pe care cineva, mai devreme sau mai tarziu, sa nu o acceseze fara drept – daca are interesul. Si cum sa nu-l aiba in aceasta situatie?

Pt prima generatie de asemenea pasapoarte (cele fara amprente) Adam Laurie (cercetator in domeniul securitatii) a demonstrat inca din 2007 cum pot fi clonate... In 2008 a pus chiar si poza lui bin Laden pe un pasaport englez... Probabil, din aceasta cauza au modificat pasapoartele si au introdus si amprentele...

La baza galagiei care s-a auzit in RO a stat ideea lui 666…
Nu cred ca este cazul ca cei care nu au probleme cu legea sa-si faca griji. Localizarea cip-urilor, ca si a telefoanelor mobile se va faca doar in cazul unui dosar penal si doar cu aprobarea procurorului. Asa ca aceasta masura mi se pare foarte foarte buna.
Eu sunt deranjat profund de ideeX-(. NU VREAU cip nici in pasaport, nici in buletin, nici in fund si nici in mana. Chiar daca "nu doare" tot sunt sucarit de idee. Pur si simplu nu am chef sa se uite cineva pe un monitor si sa ma urmareasca ca pe un cobai in labirint de fiecare data cand are chef (nu conteaza daca o face si doar ca are posibilitatea sa o faca). Poveste cu "doar la aprobarea procurorului" a fost lamurita acu` mult timp in urma (cel putin din punctul meu de vedere). Au iesit cazuri si in presa. Apropos... ascultarea prin telefon se poate face si daca este aparatul inchis (surse sigure) Mai mult, dupa ce a introdus cineva anumite coduri, a fosrmat un numar dupa care aq inchis telefonul.....:O si am vorbit cu tel. inchis
Oricum eu si mobilul il las cand plec pe undeva. Principalul motiv: E STRESANT. Daca e ceva urgent mail... si cand vad-vad. Doamne Fereste, daca a murit cineva oricum nu mai pot face nimic...

Alte discuții în legătură

Pasapoarte BO BO va rog sa-mi explicati cum e cu legea pasapoartelorcu cip.se vor elibera pasapoarte simple(fara cip) pe un anumit termen? si care sunt conditiile? (vezi toată discuția)
Noile pasapoarte biom dumitru2000 dumitru2000 pentru ca au aparut tot felul de pareri despre tema noilor pasapoartelor biom. putem considera ca ar putea incalca Constitutia - respectiv drepturile ... (vezi toată discuția)
Refuzul amprentării la eliberarea pașaportului? stevieosaurus stevieosaurus La eliberarea cărții de identitate \"electronice\" (buletin cu cip) am înțeles că legea permite refuzul scanării amprentelor din motive religioase. La ... (vezi toată discuția)