avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... PASAPOARTE BIOMETRICE.O persoana poate fi localizata ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

PASAPOARTE BIOMETRICE.O persoana poate fi localizata cu ajutorul unui astfel de pasaport biometric?

Scandalul pasapoartelor biometrice ce are de fapt la baza?
Simpla emitere a pasaportului cu includerea amprentei digitale, numarul apocaliptic 666, riscul ca orice persoana sa poata fi localizata daca are un astfel de pasaport la ea ?

Este posibila din punct de vedere tehnic localizarea persoanei respective daca are pasaportul la ea?
Exista dovezi concrete in acest sens?
Ar fi foarte interesant un raspuns tehnic cu privire la posibilitatea localizarii persoanei inainte de a se putea analiza si a se putea face o abordare juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:28, 24 Februarie 2009
Dorians s-a apropiat de problema.Oamenii nu sunt nici vite si nici cobai.
Ma intreeb cum ar gandi judecatorii de la CEDO cand si ei se afla in aceeasi situatie.Cred ca simpla cenzura de catre Curtea Europeana ar fi un lucru bun, chiar daca nu ar considera ca masura este asemanatoare marcarii vitelor sau urmaririi cobailor.
Cred ca sanse sa cada aceasta nebunie exista.
Cel mult ar putea sa se stabileasca ca in anumite state sa nu poti intra decat cu pasapoarte biometrice.Aici poate sa se pronunte CEDO in sens pozitiv si nefavorabil pentru cei care au avut aceasta idee.
De pilda, in SUA datorita atentatelor imi pare normal sa aiba aceasta cerinta.Deci, vrei sa mergi in SUA iti scoti pasaport biometric, nu vrei stai acasa.
SUA oricum nu e parte la CEDO.
Insa, acest lucru ar presupune sa ai doua pasapoarte.Cred ca ar fi in conformitate cu CEDO acest lucru avand in vedere drepturile si libertatile fundamentale care sunt in mod flagrant incalcate.

In Europa, problema se poate rezolva prin conventii bilaterale in cel mai rau caz, daca, nu se incalca CEDO.

Nu au decat sa dispuna pasaport biometric la cei veniti din lumea araba, dar nu la cetatenii romani, italieni, spanioli, etc.

avocat Claudiu Lascoschi
Statele care au pus in ciculatie pasapoartele biometrice (fara amprente) sunt... aproape toate; inclusiv state precum Brunei, Australia, Bosnia, Republica Dominicana, India (2008; primul e-pasaport l-a obtinut seful statului), Iran, Pakistan, Rusia si multe altele... E ceea ce se numeste "prima faza” – urmeaza...
Sansele ca "nebunia” aceasta sa fie tratata sunt minime. Firmele de profil lucreaza deja la alte forme de... autentificare a identitatii: irisul, oasele fetzei sau ale scheletului in general, mersul...

Bineinteles ca nu suntem vite, dar ca acestea mergem la taiere... Bineinteles ca nu suntem cobai, dar acceptam sa fim tratati ca atare... Practic, nu prea ne putem impotrivi daca dorim sa facem parte din societate.
Nu stiu ce ar putea face CEDO in privinta interzicerii pasapoartelor biometrice desi s-a dovedit – dupa cum aratam – ca pot fi clonate si nu dureaza prea mult pana ce fisierele care contin datele personale vor fi accesate fara drept. Au accesat haker-ii codurile de armare ale unor rachete depozitate la Pentagon (2002/2003, nu retin exact), de ce n-ar putea accesa aceste baze de date?

Dar, de ce ne mai facem probleme cu localizarea si cu datele noastre personale cand se lucreaza la o baza de date informatizata privind asiguratii din "sistemul de sanatate”. Daca poate afla oricine (interesat) care sunt bolile de care am suferit si tratamentele urmate, ce mai conteaza ca stie unde sunt si cu cine?

Nu-mi convine situatia, dar nu am nicio idee cum as putea sa o schimb...

Am scris: pt SUA nu e nevoie de pasaport biometric (cel putin deocamdata) pt ca acestia te amprenteaza daca nu ai un asemenea pasaport.
Articolul 8 – Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie
1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie,
a domiciliului său şi a corespondenţei sale.
2. Nu este admis amestecul unei autorităţi publice în exercitarea acestui
drept decât în măsura în care acest amestec este prevăzut de lege şi
dacă constituie o măsură care, într-o societate democratică, este
necesară pentru securitatea naţională, siguranţa publică, bunăstarea
economică a ţării, apărarea ordinii şi prevenirii faptelor penale,
protejarea sănătăţii sau a moralei, ori protejarea drepturilor şi libertăţilor
altora.


Asta scrie pe site-ul oficial. Si cred ca multora le este de ajuns.
"multora", "maselor", @@@@@, poate le este de ajuns. Serios acum-chiar credeti ceea ce scrieti? Chiar credeti ca "multora" beneficiaza de aceleasi drepturi si libertati ca si (sa spunem) un judecator CEDO? Sunt oameni batuti crunt de politisti din motive mai mult decat stupide... Oare exista un text de lege care sa te protejeze impotriva unor astfel de abuzuri. hmmmm
Am auzit pe undeva de dreptul la viata, un drept fundamental parca. Dar daca iti este incalcat poti sa te "adresezi organelor competente" :happy: :happy: :happy:
Dorians, nu vreau sa te contrazic, pt ca ai dreptate ( pe alocuri, precum vremea).Se poate face atata timp cat exista demninitate din partea persoanelor care pot apara persoanele carora le sunt incalcate drepturile si libertatile fundamentale ( ca sa spun asa).

Problema risca sa apara acolo unde persoanele care incearca sa garanteze exercitarea efectiva a drepturilor si libertatilor fundamentale respective, pot fi atacate in mod miselesc si fortate sa accepte ,,reguli" neconforme cu pactele si tratatele internationale.

Spre exempu, am dat pronostic ca o persoana acuzata de talharie nu va fi arestata.Si asa a fost, fara sa merg sa o apar in fata instantei.Nimeni ( in afara de mine) nu credea asa ceva, dar asa a fost.
Rezulta ca, instantele respecta drepturile si libertatile fundamentale ale omului.

Evident ca, pot fi si organe care sa aiba rezerve serioase cu privire la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.Povestea este complicata.In astfel de cazuri lucrurile se prezinta diferit.

Eu cred ca nimeni nu este de capul lui, indiferent cine este.Toata chestia este sa poata exista un control, un echilibru.
Cam asta vrea CEDO sa fie si cred ca va rezista sa fie ( ca sa spun asa)

avocat Claudiu Lascoschi

Exista drepturi pe care chiar daca unele organe le incalca, altele le respecta.

Dreptul la viata nu poate fi incalcat cu usurinta.
Din pacate, referirea la alte drepturi si libertati fundamentale imi ridica semne de intrebare.

Alte discuții în legătură

Pasapoarte BO BO va rog sa-mi explicati cum e cu legea pasapoartelorcu cip.se vor elibera pasapoarte simple(fara cip) pe un anumit termen? si care sunt conditiile? (vezi toată discuția)
Noile pasapoarte biom dumitru2000 dumitru2000 pentru ca au aparut tot felul de pareri despre tema noilor pasapoartelor biom. putem considera ca ar putea incalca Constitutia - respectiv drepturile ... (vezi toată discuția)
Refuzul amprentării la eliberarea pașaportului? stevieosaurus stevieosaurus La eliberarea cărții de identitate \"electronice\" (buletin cu cip) am înțeles că legea permite refuzul scanării amprentelor din motive religioase. La ... (vezi toată discuția)