Popescu2012 a scris:
Dar cum rămâne cu citarea decedatilor in procesele din România, care nu au nici un fel de capacitate (nici de exercitiu, nici de folosință)...
Cu citarea morților e cam așa: sunt situații (nu chiar așa de multe cum se spune pe la tv ;) ) în care moare omul, iar această informație nu ajunge la instanță sau la oricare organ judiciar. Neștiind de deces, normal că instanța citează partea, iar citație este returnată cu mențiunea decesului. Și cu ocazia asta află și judecătorul sau procurorul despre deces, urmând a dispune actele care se impun în consecință. Ce drept se încalcă și cui dacă dintr-o eroare se citează o persoană despre care nu se știa că e decedată?
Am văzut zilele trecute un dosar de urmărire penală în care unul dintre inculpați decedase în decembrie pe la sfârșit, iar în 10 ianuarie, la serviciul de stare civilă nu era încă înregistrat decesul (probabil dintr-o eroare).
Procurorul trebuia să-l cheme pe inculpat la prezentarea materialului de urmărire penală și a aflat de la un alt inculpat despre deces. Dacă l-ar fi citat pe cel decedat unde e problema? Sau de ce vi se pare chiar așa de „inadimisibilă” o asemenea situație?
Asta se întâmplă oriunde în lume, nu doar în România. Sunt situații rare. Dintre câte citații se emit în zecile de mii de dosare sunt foarte puține acelea despre care vorbiți.
Păcat că ne mulțumim cu realitatea prezentată la tv și nu încercăm să ne informăm cu adevărat despre problemele cu care ne confruntăm.Și păcat că presa este în ultima vreme în multe situații de rea credință și deformează cu bună știință realitatea.