avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită plata facuta din cont bancar fara acceptul meu si fara ...
Discuție deschisă în Executare silită

plata facuta din cont bancar fara acceptul meu si fara decizie de executare silita

banca a platit catre o primarie din contul meu curent in care pusesem bani pentru plata ratei de credit.
Foarte probabil ca a fost o amenda veche, dar nu am fost instintat despre vreo hotarire de executare (nici macar nu stiu daca este vorba despre o amenda). Banca ma trimite sa discut cu primaria, cu toate ca a dispus de banii mei (a platit , nu i-a blocat!). Am apelat la Protectia consumatorilor, dar mi-au cerut un extras de cont si apoi nu am mai primit nimic de la ei.
puteti sa imi dati un sfat?
sa dau mai multe detalii?
Cel mai recent răspuns: FOXXY , utilizator 15:51, 22 Ianuarie 2013
Stimata doamna,

Ceea ce nu cunoasteti este faptul ca poprirea in baza Codului de Procedura Fiscala este instituita fara sa se transmita titlul executoriu. Daca veti citi Codul de Procedura Fiscala ( orice contabil ar trebui sa il cunoasca) veti vedea ca statul si-a dat acest drept de a nu trimite titlul executoriu.
Daca nu s-a atasat niciun titlu executoriu , de unde sa il dea doamna Banca? Banca are doar adresa de poprire. Poate da o copie de pe aceasta, dar debitorii nu vor vedea mai mult decat vad pe extrasul de cont.
Nu cred ca este cazul sa judecati dvs.daca eu cunosc sau nu Codul de Procedura pt.ca eu nu am pus la indoiala profesionalismul dvs.
Eu vorbeam din practica de zi cu zi nu doar teorie.In teorie multe lucruri sunt frumoase.
Toate adresele de infiintare poprire contin si natura debitelor,asa ca eu consider ca a intra in posesia unei copii dupa poprire nu este un lucru de neimaginat ci de bun simt din partea bancilor.
Adresele de infiintare poprire au termen 15 zile de plata voluntara,numai ca bancile pt.a-si incasa comisionul anunta prea tarziu sau deloc titularul de cont.


Codul de procedura fiscala

Art. 44 Comunicarea actului administrativ fiscal

(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului căruia îi este destinat. În situaţia contribuabililor fără domiciliu fiscal în România, care şi-au desemnat împuternicit potrivit art. 18 alin. (4), precum şi în situaţia numirii unui curator fiscal, în condiţiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunică împuternicitului sau curatorului, după caz.

(2) Actul administrativ fiscal se comunică prin poștă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

(2^1) În cazul în care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibilă prin modalitatea prevăzută la alin. (2), actul administrativ fiscal se comunică utilizând cel puțin unul dintre următoarele mijloace:

a) prin remiterea acestuia de către persoanele împuternicite ale organului fiscal sau prin prezentarea contribuabilului/împuternicitului la sediul organului fiscal, dacă se asigură primirea, sub semnătură, a actului administrativ fiscal;

b) prin fax, e-mail sau alte mijloace electronice de transmitere la distanță, dacă se asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestuia.

(2^2) În cazul în care comunicarea actului administrativ fiscal nu a fost posibilă potrivit alin. (2^1), aceasta se realizează prinpublicitate.

(3) Comunicarea prin publicitate se face prin afişarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent şi pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a unui anunţ în care se menţionează că a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. În cazul actelor administrative emise de organele fiscale prevăzute la art. 35, afişarea se face, concomitent, la sediul acestora şi pe pagina de internet a autorităţii administraţiei publice locale respective. În lipsa paginii de internet proprii, publicitatea se face pe pagina de internet a consiliului judeţean. În toate cazurile, actul administrativ fiscal se consideră comunicat în termen de 15 zile de la data afişării anunţului.

(4) Dispoziţiile Codului de procedură civilă privind comunicarea actelor de procedură sunt aplicabile în mod corespunzător.

Norme metodologice
Art. 44

44.1. Organul fiscal nu poate pretinde executarea obligatiei stabilite in sarcina contribuabilului prin actul administrativ, daca acest act nu a fost comunicat contribuabilului, potrivit legii.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Doamna,
Divagati. Nimeni nu a spus ca orgenul fiscal nu avea obligatia sa comunice titlul executoriu debitorului fiscal. Aici se discuta despre obligatiile bancii.

Nu v-am contestat profesionalismul, doar v-am dat niste argumente care dovedesc veridicitatea sustinerilor mele.

Textele de lege postate de dvs reglementeaza momentul anterior instituirii popririi, asadar nu au relevanta.

Contrar celor afrmate de dvs, legea spune ca banca, in calitatea sa de tert poprit, TREBUIE SA FACA PLATA DEINDATA catre organul fiscal.
Art. 149 alin. (9) După înfiinţarea popririi, terţul poprit este obligat:
a) să plătească, de îndată sau după data la care creanţa devine exigibilă, organului fiscal, suma reţinută şi cuvenită, în contul indicat de organul de executare;
b) să indisponibilizeze bunurile mobile necorporale poprite, înştiinţând despre aceasta organul de executare.
Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
ContSters214341, utilizator
Sunt de acord de dvs.in situatia in care Anaf face toate diligentele de instiintare.
Nu divaghez,spuneam ca nu este posibil sa mergi la banca sa ceri explicatii cu privire la suma retinuta si banca sa iti spuna ca nu stie pt.ce a virat banii.
apar 2 probleme :
1. de unde stia executorul in ce banca are cont omul ?
2. daca executorul pezenta bancii niste acte false ,banca trebuia sa onoreze neconditionat poprirea ?
3. chiar daca omul are o datorie neonorata,nu te duci sa-i bagi mana in buzunar fara sa stie !!!

art.44.1 zice ca contribuabilul trebuie sa primeasca actul de poprire !

[Un comportament civilizat impune combaterea ideilor exprimate anterior si nu a persoanelor care le-au postat, multumesc ]

Ultima modificare: Vineri, 18 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Adresa infiintarea a propririi ispasdina ispasdina Buna ziua, Am primit o adresa de infiintare a propririi de la Administratia Finantelor Publice, pentru un angajat de-al nostru, care nu si-a platit impozitul ... (vezi toată discuția)
Poprire salariat rrramor rrramor Buna ziua, Am primit o adresa de infiintare a popririi din partea Directiei de Impozite si Taxe pentru niste amenzi de circulatie neplatite ale unui salariat. ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sorynagabryela sorynagabryela Buna ziua! Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici ... (vezi toată discuția)