avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara major

Sunt un tata a trei copii. Unul major, provenit dintr-o casatorie anterioara,elev la un liceu privat la care mama lui plateste circa 5000 euro pe an. In sentinta de divort scrie ca nu sunt obligat la plata unei pensii alimentare. In toti anii de la divort si pana in prezent i-am dat anumite sume de banii fie lunar fie la o anumita perioada de timp. am inca doi copii minori in varsta de 9 luni pentru care primesc in prezent indemnizatie de crestere in valoare de 1800 ron. Intrebari:
1. Daca sunt obligat sa platesc pensie alimentara majorului ?
2. In ce cuantum?
Cel mai recent răspuns: ruxandra67 , utilizator 23:14, 23 Ianuarie 2013
Buna ziua, daca doriti raspunsuri punctuale de la un avocat specializat pe dreptul familiei, va trebui sa mergeti sa consultati direct unul. Pe forum, posteaza oricine poate oferi un raspuns si vrea sa o faca, fara sa incalce regulamentul de postare in forum.


Fiind vb de un copil major de pana in 26 de ani care urmeaza cursurile unei scoli si nu se intretine prin munca, e in drept sa primeasca pensie de intretinere de la parintii sai. Puteti plati de bunavoie cat va intelegeti cu copilul sau veti plati obligat de instanta doar daca majorul se va adresa cu cerere in acest sens instantei.
Pt ca nu obtineti venituri din munca, pensia ce se va stabili se va raporta la salariul minim pe economie, procentul maxim va fi de 16.6 %.

pentru indemnizatia de 1800 ron sunt 2 minori gemeni. pentru unul 1200 pentru al doilea 600. Multumesc pentru mesaje. Am crezut ca pe acest forum sunt si avocati care posteaza si dau raspunsuri punctuale. Oricum multumesc inca o data.
Din moment cu nu dati din start toate amanuntele (nr de copii, perioada cic pentru care ati optat, etc) nu puteti sa va asteptati la "raspunsuri punctuale".
am scris de la inceput. tata 3 copii. doi minori de 9 luni. uitati-va mai atent in prima mea postare. este vorba de CIC 2 ani.
Oricum nu conteaza indemnizatia, nu din ea se calculeaza pensia pt primul copil. Cat sunteti in concediu si nu obtineti salariu, pensia se va raporta la salariul minim de 700 ( cat e deocamdata).
Pensia pt 3 copii e de max 50 % din salariu, asadar pt un copil veti avea de plata 16.6%, max 116 lei.
Cand veti termina cu concediul, copilul din prima casatorie, daca mai e in drept sa pretinda intretinere, va poate chema din nou in instanta pt a se reclacula pensia raportat la venitul realizat.
Ultima modificare: Marți, 22 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentară din indemnizație crestere copil 2020user2020 2020user2020 Buna ziua! Plătesc pensie alimentara pentru un copil dintr-o relație anterioară. Aceasta mi-a fost stabilită acum 7 ani din salariul minim pe economie. ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara tata strain camelianna camelianna copil in afara casatoriei,recunoscut,ce pensie alimentara poate sa primeasca de la tata,in cazul in care acesta este cetatean strain si este student,adica nu ... (vezi toată discuția)