avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Haos la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Haos la asociatia de proprietari

Asociatia noastra de proprietari se confrunta cu urmatoarea problema.Avem un datornic pe care l-am dat in judecata ptr restante la intretinere. Primul termen de judecata este in iunie.

Ieri s-a prezentat la asociatie un domn cu un document caare demonstreaza ca a cumparat apartamentul cu datorii, la licitatie. Asociatia nu a stiut ca ap fusese executat silit.

Din document rezulta ca persoana pe care noi asociatia am dat-o in judecata ptr restante la intretinere nu era adevarata proprietara a apartamentului.

Ne-am dus la ap respectiv si asa am aflat ca omul locuia acolo prin bunavointa proprietarului de drept (pe care nu l-am vazut niciodata la fata ) si fara contract de inchiriere declarat la administratia financiara.

INTREBARE

PE CINE TREBUIE SA DAM IN JUDECATA CA SA RECUPERAM BANII DATORATI ASOCIATIEI?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:06, 28 Ianuarie 2013
Proprietarul este singurul raspunzator de cele intamplate, chiar daca nu este membru al as. prop. Greseala as. prop. este ca daca pana acum nu aveti copii dupa actele de proprietate ale tuturor proprietarilor, ar fi bine sa o faceti de acum inainte.
Notificati proprietarul despre sumele aflate in debit si daca nu achita in termen de ... il actionati in instanta.
Noi am patit la fel cu o mare banca si-am pierdut cu toate ca aveam instituit privilegiul imobiliar - care este un fel de frectie asa pentru prosti, deci nu va mai plangeti din acest punct de vedere pentru ca oricum este tardiv.
Nu vreau sa mai comentez ce a facut / ce nu a facut as. prop. pentru ca cetateanul sa nu acumuleze un debit atat de mare incat sa nu-l mai poata achita decat eventual prin instrainarea proprietatii.
mai jos aveti un link de unde va mai puteti inspira. Mai mult, mai cautati aici pe forum alte tag-uri asemanatoare. Mergeti la Cautare in forum - cautare personalizata, aflat in partea de sus-dreapta, poate gasiti si povestea mea...
Oricum, noul proprietar nu va achita nimic deoarece el are documente din care rezulta ca apartamentul este lipsit de sarcini. trebuie sa va razboiti in instanta numai cu fostul proprietar.
Succes!

www.avocatnet.ro/content/for...
znicolae9 a scris:

In fapt, noul proprietar a venit sa ne spuna ca la 1 martie intra in posesia casei si nu va plati nimic retroactiv. Nu exista lege care sa il oblige la acest lucru.

Iar noi , asociatia, suntem in aceasta situatie ptr ca nu exista nici o lege care sa oblige proprietarul unui imobil sa depuna la asociatie contractul de vanzare -cumparare ca sa se stie cine e proprietarul adevarat.

De ce spuneti ca noul proprietar va intra in posesia casei la 1 martie? Nu este inca proprietar? Daca-i asa instituiti acum privilegiu imobiliar pe numele vechiului (de fapt inca actual) proprieatr. dureaza o sapatamana. Cu acest privilegiu mergeti la executor...

Cat priveste legislatia, aceasta prevede si obliga proprietarul sa depuna la asociatie copia actului de proprietate. Conform HG 1588/2007:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
B. Obligaţii:
f) la înstrăinarea proprietăţii, să transmită toate obligaţiile către dobânditor, inclusiv cele cu privire la sumele de plată către asociaţia de proprietari existente la data tranzacţiei, precum şi orice alte informaţii relevante sau având consecinţe asupra drepturilor şi obligaţiilor privitoare la proprietatea care este înstrăinată;
g) la dobândirea proprietăţii, să depună în copie, la asociaţie, actul de proprietate;

Asa ca anajati-va un avocat care sa va ajute sa recuperati debitele de la fostul proprietar (in situatia cand acesta a primit deja banii in urma vanzarii apartamentului), de la executor (daca suma incasata prin vanzare este inca in contul executorului), de la noul proprietar (daca acesta a cumparat cu tot cu datorii).



Are dreptate dna elga50, am patit-o si noi...cu un ap. care a fost executat de o banca...nu i-a interesat altceva decat sa-si recupereze ei (banca) banii...restul...dumnezeu cu mila ...ne-am trezit cu noul proprietar care la randul lui voia sa vanda mai departe catre o alta persoana...
Legea trebuie revizuita in acest sens.
Nu e vinovata banca sau oricine isi urmareste interesul sau. Daca fiecare si-ar urmari interesul ar fi bine. Dar uneori este total dezinteres.
In acest caz asociatia de proprietari a fost dezinteresata si nu s-a organizat conform legii. Cititi din primele mesaje si aflati ca asociatia nu stia cine este proprietar pentru ca nu a solicitat proprietarilor actele de proprietate. Aceasta s-a intamplat pentru ca reprezentantii asociatiei nu au cunoscut legislatia, legislatie care stabileste foarte clar ca fiecare proprietar depune la asociatie actul de proprietate in copie.
Mai mult de repartizarea pe liste a cheltuielilor si o activitate de incasare a banilor, se vede ca pe acolo administratora nu a executat. Daca ar fi citit consumurile lunare din fiecare apartament, cunostea realitatea de pe teren si inchidea din timp robinetii celui care nu platea.


Ia vedeti nu este cumva lipita cu vreun adeziv de scaun ?.

Alte discuții în legătură

Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)