A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata drepturilor salariale de la data emiterii deciziei până la reintegrarea efectivă. În termen legal, angajatorul declară recurs, dar in aceeaşi zi emite si adresă către angajat ca în termen de 15 zile să se prezinte la sediul societăţii pentru punerea în executare a hotărârii atacate de ea.
Care este poziţia pe care trebuie sa o adopte angajatul? Ar putea refuza la acest moment reintegrarea pe motiv că hotărârea a fost atacată de chiar societatea angajatoare, ceea ce denotă faptul că nu achiesează la dispoziţiile pe care le cuprinde? Ce efect ar avea o astfel de poziţie a angajatului în derularea ulterioară a procesului? (La acest moment nu s-a stabilit încă termenul de judecare a recursului, iar angajatul mai are la dispoziţie 3 zile să răspundă angajatorului cu privire la solicitarea acestuia de a se prezenta la sediu în vederea reangajării).
În doctrină (vezi S.Beligrădeanu), opinia este aceea că, angajatorul dacă a făcut recurs este îndreptăţit să aştepte soluţionarea acesteia şi abia apoi să execute sentinţa.
Este indreptatti , dar nu obligat .. iar doctrina respectiva nu este izvor de drept .. prin urmare, actiunea angajatorului mentionat de dvs este perfect legala.
Si care ar fi sancţiunea pentru refuzul angajatului de a se prezenta pentru reintegrare până la soluţionarea recursului? In toata aceasta perioadă (până la soluţionarea recursului), contractul individual de muncă nu se considera suspendat de drept?
Sanctiunea denota din lipsa nemotivata a acestuia, fapt ce poate atrage sanctionarea disciplinara a acestuia, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.
Până la soluţionarea recursului, contractul individual de muncă nu se considera suspendat de drept.
nu inteleg dece imi stergeti mesajele, si nici nu-mi explicati actiunea dv. nu este frumos. Este clar ca angajatorul l-a reintegrat pe respectivul salariat ca pe urma sa-l concedieze din nou.
Si nu inteleg cu ce am gresit de mi-ati sters mesajul care era asa: Daca angajatorul a facut recurs se poate spune ca respectivul c.i.m. este incetat.
Pe de alta parte prin faptul ca angajatorul a pus in executare sentinta civila cu privire la reintegrare pe acelasi contract, fara sa faca o cerere de suspendare a sentintei civile desi a facut recurs, inseamna ca trebuie sa puna in executare sentinta civila in totalitate si anume si prin plata salariilor de la momentul concedierii pana la reintegrarea efectiva, altfel daca cererea salariatului nu este indeplinita acesta se poate adresa cu o plangere penala direct la parchet conform art 261 din codul muncii insa fara sa depaseasca termenule de 2 luni de la depunerea cererii de plata a acelor salarii.
Deasemeneste un abuz in serviciu ceea ce a facut angajatorul cand a emis o decizie de concediere ilegala prin care nu si-a indeplinit obligatiile conform contractului individual de munca semnat cu salariatul sau pe perioada cat acesta a fost concediat si i s-a ingradit si dreptul la munca in locul pe care si l-a ales, un drept fundamental, motiv pentru care poate face o plangere in acest sens conform art. 246 din codul penal.
Va rog sa ma corectati unde am gresit. VA multumesc.