avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... transfer de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

transfer de proprietate

As dori un mic ajutor in urmatoarea situatie.Eu si sotul meu avem o relatie de de 28 de ani si nu am gasit nici timpul necesar :D si nici dorinta de a respecta,,canoanele,, sociale , adica de a ne legaliza relatia. Amintesc acest lucru pentru ca e un detaliu important.Un alt aspect al relatiei noastre este faptul ca situatia noastra financiara este manageriata nemteste adica fiecare cu ale lui, comune fiind doar dragostea si respectul :D. Problema a aparut la mostenirea unei case de catre sotul meu, casa care necesita o serioasa investitie ptr renovarea ei(la un calcul estimativ aproape egal cu actuala ei valoare de piata).
Sotul meu nu doreste sa o renoveze dar nu are nimic impotriva sa ma implic eu in acest demers. Asa ca m-am hotarat sa ma apuc de renovarea ei cu gandul de a face din aceasta casa un loc numai bun pentru anii de batranete .Ceea ce ma intereseaza este daca pot deveni coproprietar printr-o forma mai putin costisitoare decat cea a unui contract de vanzare-cumparare a 50% din respectivul imobil si (ca sa nu fie asa usor) ce act notarial as putea intocmi astfel incat in cazul decesului meu sotul sa se poata bucura de casa in integralitatea ei fara nicio grija dinspre partea rudelor mele ,acelasi lucru fiind valabil si pentru mine iar dupa trecerea noastra in lumea celor drepti:D casa sa poata fi mostenita de fiul sotului meu din prima casatorie (precizez ca noi nu avem copii). Acest act as dori sa fie unul inatacabil (din cate stiu varianta testamentului nu este fezabila din acest punct de vedere).Rigurozitatea noastra de a planifica in amanunt viitorul poate starni zambete dar ptr noi e un mod de a fi si chiar un defect profesional:D. Astept cu interes raspunsul dvs ptr care va multumesc anticipat.
Ok , deci am ajuns de unde am plecat:D. Dar pentru ca sunteti amabil si va bateti capul cu mine atunci o sa profit sa va mai pun o intrebare. Daca cumpar tot imobilul si intocmesc testamentul in forma autentica acesta poate fi atacat ? Din putinele mele cunostinte stiu ca un testament poate fi atacat pe conditii de forma (la unul notarial si nu olograf nu ar trebui sa fie cazul ) sau de fond ( iar nu ar trebui sa fie cazul deoarece am discernamant si nu se pune in discutie o forma de constrangere). Asta ar putea fi o solutie? Multumesc.
Stimata doamna,

Orice act poate fi desfiintat.

Testamentul , indiferent de forma sa ( olograf sau autentic ) poate fi atacat de catre mostenitorii rezervatari.

Astfel, reductiunea liberalitatii excesive poate fi solicitata instantei de judecata in termen de 3 ani , termen ce curge de la decesul testatorului sau de la data la care succesorul a avut cunostinta de respectivul testament.




Incet, incet ne apropiem de luminita de la capatul tunelului:D! Daca devin , prin vanzare-cumparare, singurul proprietar al imobilului atunci mostenitorii rezervatari din partea sotului isi pierd orice drept asupra acestuia. Daca fac un testament autentic nu poate fi atacat decat de mostenitorii mei rezervatari care asa cum am precizat anterior nu exista. Fratii mei si urmasii lor nefiind mostenitori rezervatari nu pot anula testamentul,corect?. Cu exceptia faptului ca imi mareste cheltuielile cu taxele notariale solutia ar trebui sa fie cea corecta,sper.
Atentie doamna ca miza e mare....mostenitorul domnului poate sa intenteze o actiune in simulatie , adica sa dovedeasca ca actul de vanzare cumparare este in fapt o donatie....si sa fie supus reductiunii ....daca nu dati pret si nu s poate dovedi ca ati dat pret....se pare ca nu e chiar nemteste totul...de vreti sa cumparati intre ghilimele tot imobilul....
Atentie , stimate domn, atunci cand v-ati asumat rolul de consultant , chiar si on line deci in mod gratuit, cel care va solicita consultanta se asteapta de la dvs la profesionalism.Profesionalismul, presupunand ca sunteti de formatie jurist, v-ar fi impus gasirea de solutii la problema expusa intr-un mod absolut detasat si nicidecum la a banui pe cel care va solicita consultanta de intentii mai putin oneste. Pentru linistea dvs si confortul psihic (poate etica nu va poate lasa sa dormiti linistit :D) sotul meu este la curent cu discutia de pe acest forum. In alta ordine de idei va asigur ca este un om perfect sanatos atat dpdv fizic cat si psihic ceea ce conduce logic la ideea ca un contract de vanzare cumparare l-ar face in mod absolut voit ,liber consimtit (nici macar un santaj sentimental nu ar putea avea loc ptr ca nu mai avem varsta potrivita:D:D). Atunci cand am spus ca doresc un act inatacabil binenteles ca nu ar fi intrat in discutie o donatie iar actul de vanzare cumparare ar avea la baza un transfer bancar(deci nemteste ,stimate domn).Chiar daca va este greu sa credeti pe lumea asta mai exista si oameni corecti si onesti .Asa ca daca nu puteti da o solutie sau sa-mi spuneti daca cea gasita de mine este corecta v-as ruga respectuos sa va abtineti de la alte comentarii rautacioase.

Alte discuții în legătură

Contract neatacabil vio40 vio40 Buna ziua! As avea si eu o intrebare. O cunostinta doreste sa imi lase un apartament.Problema este ca dansul mai are rude carora nu doreste sa le lase nimic ... (vezi toată discuția)
Mostenire pentru doar unul dintre succesibili cezarpoenaru cezarpoenaru am o intrebare si as dori cateva lamuriri.bunica mea este in viata si ar dori sa lase mamei mele mostenire,casa pamintul etc.MENTIONEZ ca mama mea a avut o ... (vezi toată discuția)
Donatia angeladiana angeladiana Buna ziua.poveste incepe asa..acum 6 ani parintii sotului meu i-au dat lui apartamentul in care locuim sub forma de donatie(sotul meu are 3 frati).intrbarea ... (vezi toată discuția)