avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neplata salariului

lucrez la o firma de aproximativ 4 ani dar cu o intrerupere acum 1 an si 3luni de 1luna jumatate. nu mi-am primit niciodata salariul si nici nu am semnat pentru el. Cum pot sa-l recuperez mai ales ca cei de la conducere nu mi-au mai dat nici diurna de deplasare de care beneficiam si am ajuns la mila prietenilor sa traiesc de pe o zi pe alta
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:29, 13 Februarie 2013
Revin cu urmatoarele argumente ca un dosar detaliat al activitatii mele in firma la care lucrez si in acest moment: in luna Oct 2009 am inceput activitatea in aceasta firma incadrat conducator auto.Am semnat CIM dar nu am primit nici un exemplar.Cind aveam nevoie de vre-un act de la firma prin care sa reiese ca sunt angajat,l-am primit fara sa existe vreo ezitare din partea conducerii.In data de 31 august 2011 am incheiat activitatea cu acordul ambelor parti deoarece gasisem unloc de munca in care puteam fi mai aproape de familie,deoarece la firma respectiva lucram ca sofer pe transporturi internationale de marfa pe o autoutilitara de 3,5 tone si eram mai tot timpul plecat de acasa.Dupa 1 luna si jumatate timp in care am lucrat tot cu CIM la alta firma timp in care imi ceram drepturile banesti de la firma la care lucrasem si nu le-am primit,am fost rechemat la aceasta firma pt ami relua activitatea la ei si cu promisiunea ca se va rezolva problema care exista.In noiembrie 2011 am reinceput activitatea si am fost aminat pina in prezen nu am primit nici un salariu.Poate nu o sa ma creada nimeni. M-am descurcat din diurna de deplasare care de ce sa nu recunosc era destul de mare. Si toate acestea au continuat pana in august 2012 dar de atunci s-a intimplat ceva deoarece in loc de diurna am inceput sa primesc doar un avans de cursa si asa a mers pina in decembrie cind aveam de incasat cam 1400euro. am incasat o parte din ei dar tot mai sunt 700 de luat. Cit despre salariul lunar nici nu mai stiu daca patronii stiu ca trebuie sa dea si asa ceva.Pe 9 decmbrie am ajuns din ultima cursa si mi s-a spus ca masina va intra in revizie si ca oricum nu lucram de sarbatori. De atunci o singura data am fost contacata de sefi si m-au chemat sa-mi dea niste bani si surpriza a fost foarte mare....am primit suma 500lei. I-am privit si chiar daca sunt barbat, mi-au dat lacrimile si ma gadeam ce pot sa fac cu acesti bani. De atunci nu mai stiu nimic pentru ca nu-mi mai raspund la telefon si cum am mai pecizat am aflat ca masina pe care lucram este in cursa fiind condusa chiar de patron. Pina in acest moment nu am primit nici o instintare prin care sa mi se comunice ceva. Prin ce metode pot sa-mi recuperez ceea ce mi se cuvine? Am primit unele sfaturi de la un domn caruia ii multumesc foarte mult dar sunt depasit de situatie si nu am bani de avocat sau alte cheltuieli sa-i actionez in instanta sau exista si alte metode ???
Buna ziua,

dupa parerea mea trebuie sa-i actionati la instanta. Costurile nu ar trebui sa fie prea mari dar nu puteti evita aceasta cale si va sfatuiesc sa apelati la un avocat. In paralel, puteti face si o sesizare la ITM. In masura in care angajatorul se va speria in urma controlului, puteti oricand renunta la proces. Nu va sfatuiesc sa mai asteptati deoarece oricum primul termen de judecata va fi peste cateva luni bune si atunci nu are sens sa mai inatrziati.

Cu stima,
Avocat Costi Boncu
Buna ziua,am urmat sfaturile dumneavoastra si am depus o sesizare on line la ITM, acum urmind sa ma adresez instantei dar nu am nici un act prin care sa demonstrez ca lucrez la aceasta firma si nici nu stiu daca pot face acest lucru atita timp cit inca mai sunt angajat.Precizez faptul ca nu pot sa iau legatura cu patroana aceasta neraspunzindu-mi la nici la telefon nici la domiciliul ei acolo unde se afla si sediul firmei. va rog frumos sa-mi suneti si de ce acte are firma nevoie sa dovedeasca plata salariului excluzind stat de plata si virament bancar,aceste dovezi fiind inexistente doar daca a semnat ea in locul meu. Va multumesc
Codul muncii specifica la art. 168 alin. 1 ca plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
Prin urmare, semnarea statului de plata, virmament bancar, dispozitie de plata din casierie, etc...
Va multumesc. De un singur lucru imi este frica,atunci cind am fost angajat am fost pus sa semnez o coala de hirtie in alb pe care nu scria nimic. oARE PENTRU CE O POATE FOLOSI?

Alte discuții în legătură

Recuperare datorii salariale fara cim ContSters96141 ContSters96141 Socrul meu a lucrat pentru o firma privata ca mecanic locomotiva din 01.11.2006 pana in 01.02.2009. In februarie a incetat activitatea deoarece avea de ... (vezi toată discuția)
Act aditional - marire salar , neinregistrat in revisal, dar contabilul sustine ca s-au platit contributii la valoarea marita . BFlor BFlor Buna ziua, In cadrul firmei in care am lucrat mi s-a marit salariul brut , in 2012, de la 1200 la 1400 ron. Cel putin asa era trecut pe statul de plata pe ... (vezi toată discuția)
Ani lipsa la vechime in cartea de munca luciapatricia luciapatricia Buna ziua Am lucrat in perioada 2006-2010 intr-o firma..M-am reintors din anul 2012 luna iunie,si avand nevoie de niste documente ,am scos stagiul de ... (vezi toată discuția)