avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reinstaurare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reinstaurare autoritate parinteasca

In speta este vorba despre o cerere de exercitare a autoritatii parintesti in comun pe noul cod civil in conditiile in care divortul s-a pronuntat pe vechiul cod civil si minorul a fost incredintat unui parinte.
Imi poate spune cineva daca o astfel de cerere se judeca in regim de urgenta, camera de consiliu fara citarea partilor (eventual fara introducerea in cauza a Autoritatii Tutelare)?
Am citit un articol in care se afirma ca aceasta ar fi procedura insa ma intereseaza daca cineva a procedat asa in viata reala.

Acesta ar fi linkul articolului.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
Bojan I.M., Mediator
Am facut asa ceva, am cerut expres si argumentat procedura in camera de consiliu, pentru obtinerea formala a custodiei comune dupa noul cod, fiind interesat doar de obtinerea dreptului de a lua hotarari legate de actele copilului, dar m-am trezit implicat intr-un proces, iar raspunsul judecatorului la intrebarea mea in proces, de ce n-a hotarat in camera de consiliu a fost citez:,"Nu se face asa".Traim in RO....
Pentru ordonanta de urgenta trebuie sa existe un proces pe rol... nu e cazul aici.
In speta este vorba despre acordarea unui drept cnf noii legislatii (autoritatea parinteasca exercitata in comun.... care este regula cnf ncc). In principiu autoritatea tutelara nu prea are ce sa spuna aici.... ei isi dau cu parerea la stabilirea domiciliului... nu se cere in actiune.
Stiu ca la prima vedere pare prea simplu ..... dar .... care ar fi argumentele contra?
fara citarea partilor se poate judeca un dosar doar in conditiile arte 581 alin 3 cod proc civ, altcumva nu aveti temi juridic, prin urmare desi inteleg rationamentul , in lipsa unei prevederi in codul de procedura civaila pentru asemenea situatii va veti judeca cu citarea partilor pe drept comun. daca aveti un motiv sa justificati si urganta ( scoaterea copilului din tara de parintele custodian) promovati actiune de fond si ordonanta presedentiala fara citarea partilor

nci pe ncpc nu aveti temei pentru o ca o asemenea actiune sa fie judecata de urgenta si in camera de consiliu
Taticule, traim in Ro si respectam legile Ro care spun ca nu se face asa. Cred ca judecatorul acela a procedat corect si ca dv. erati gresit informat privind procedura legala.

Bpcs, nu e nevoie de un proces pe rol pentru ordonanta. La acordarea autoritatii parentale comune sunt cereri accesorii pe care judecatorul e obligat sa se pronunte, ca pensia, locuinta minorului (si nu domiciliul lui) etc. Chiar daca nu le treceti dv. in actiune.
In toate cauzele privind minorii, ascultarea Autoritatii e obligatorie. N-am spus ca numai la incredintare, la stabilire locuinta sau la stabilire domiciliu sau la nume minor... ci ca la orice despre un minor.
Autoritatea asta parinteasca priveste un minor? Atunci, soc, trebuie implicata Autoritatea. Ca asa zice la lege.
Buna seara,
In viata reala cunosc pe cineva care a solicitat exercitarea autoritatii parintesti in comun.
Nu se judeca in nici o camera de consiliu.
Este un proces ca toate celelalte, cu termen si cu obligatia autoritatii tutelare de a efectua ancheta sociala la domiciliul ambilor parinti, pentru a evalua actualele conditii, chiar daca nu s/a modificat nimic. Asta este acum procedura.
Fara autoritate tutelara nu se poate.
Si mai mult, in noul cod de procedura civila autoritatea tutelara, prin executorul judecatoresc, in cazul in care ia la cunostiinta despre o hotarare care nu este respectata trebuie sa sesizeze ea instanta, daca nu ma insel, pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti in aceste spete.
Deci nu mai sta parintele ale carui drepturi sunt incalcate sa sesizeze politia, sa care dupa el un martor, sa se ia la tranta cu toate autoritatile statului si sa nu obtina oricum nimic.
Nu acuma minunata autoritate tutelara trebuie sa faca ea aceste demersuri si sa instiinteze executorul ca a sesizat instanta. Ceea ce este un pas inainte.

Alte discuții în legătură

Procedura ordonanta presedentiala fara citarea partilor cata78 cata78 buna ziua . am deschis o ordonanta presedentiala fara citarea partilor avand ca cerere \" reincredintare minor \" , minorul fiind incredintat mamei in ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala  Loredana Puscasu Loredana Puscasu Buna ziua! Am introdus actiune de divort si in acelasi timp am facut si o cerere de ordonanta presedentiala (la sfatul unei doamne avocat), pentru ca pe ... (vezi toată discuția)
Divort adinaraducu adinaraducu Buna ziua. Am si eu in familie pe cineva care a intentat divort si este deja la al treilea termen- pe 23 sept a fost al doilea termen, iar pe 7 oct este al ... (vezi toată discuția)